Μενού Ροή
skylakakis
Θ. Σκυλακάκης: Το 2029-30 τα υπεράκτια αιολικά –διπλά ωφελημένοι οι ψαράδες -Αιχμές κατά βουλευτών για ερωτήσεις «που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»

Οι αλιείς πρόκειται να βγουν διπλά ωφελημένοι από την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων καθώς από τη μία θα λάβουν ένα μεγάλο τμήμα των ανταποδοτικών τελών ως αποζημίωση για τους περιορισμούς στην αλιευτική δραστηριότητα και από την άλλη, λόγω ακριβώς της μειωμένης αλιευτικής δραστηριότητας γύρω από τις ανεμογεννήτριες, θα αυξηθεί ο αλιευτικός πληθυσμός.

Αυτό επισήμανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας για τις αποζημιώσεις και σε επόμενη φάση θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και οι αλιείς.

«Τα συγκεκριμένα έργα (σ.σ. τα υπεράκτια αιολικά) είναι ακόμη στην πρώιμη φάση, είναι δηλαδή στη φάση της έρευνας του ανεμολογικού δυναμικού και των καιρικών συνθηκών στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «αν δεν έχουμε οριστικοποιήσει τα έργα, δεν μπορώ να ξέρω τον αριθμό των ανεμογεννητριών και πού θα πάνε, όπως δεν μπορώ να ξέρω και το ποιος είναι ο πραγματικός περιορισμός που έχουν οι αλιείς, ώστε να έρθουμε να δώσουμε μια δίκαιη και πολύ ικανοποιητική αποζημίωση. Συνεπώς, τώρα μιλάμε για έργα η υλοποίηση των οποίων έχει ορίζοντα το 2029-2030 και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε τη σχετική συζήτηση και με τους τοπικούς αλιείς».

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «ευεργετικές» τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά σε επίπεδο οικονομικό καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες έχουν και υψηλό κόστος συντήρησης όταν ολοκληρωθούν. Έχουμε δηλαδή πολλές θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από τις συνηθισμένες ανεμογεννήτριες ακριβώς επειδή είναι μέσα στη θάλασσα».

«Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν διώχνουν τα ψάρια…»

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», κ. Παράσχου Παπαδάκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ότι «είναι η πολλαπλή φορά που ακούω πράγματα για τα θέματα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών που, δυστυχώς, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πάντα κάθε καινούργιο δημιουργεί ένα άγχος και τον φόβο του αβέβαιου μέλλοντος. Η δική μας δουλειά πιστεύω, ως πολιτικό σύστημα, είναι να κάνουμε αυτούς τους φόβους ρεαλιστικούς και να αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά θέματα που τυχόν υπάρχουν. Γι’ αυτό και θα ήθελα κατά το δυνατόν στις ερωτήσεις όταν θα πηγαίνουμε στην κριτική, να πηγαίνουμε στα πραγματικά θέματα», προέτρεψε ο κ. Θ. Σκυλακάκης και συνέχισε:

«Η εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού πάρκου, πόσω μάλλον μεγάλων αιολικών πάρκων όπως αυτά για τα οποία συζητούμε, έχει ως προϋπόθεση την έγκριση και μάλιστα σε δύο φάσεις. Τώρα προχωρεί η πρώτη φάση, όπου περιγράφονται σε ευρύτερο επίπεδο, ας πούμε, μακροσκοπικά τα πεδία και μετά θα υπάρχει η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα συγκεκριμένα έργα τα οποία θα υλοποιηθούν.

Η πεποίθησή μου -αλλά ας περιμένουμε και τους επιστήμονες να κρίνουν- είναι ότι τα ψάρια δεν διώχνονται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Δεν ξέρω και τι ακριβώς ηλεκτρομαγνητικά κύματα παράγουν οι ανεμογεννήτριες. Συγχωρήστε με για αυτή την άγνοιά μου. Η πεποίθησή μου είναι ότι κατά βάσιν τα ψάρια στις περιοχές NATURA μπορεί να πληγούν από τις βιντζότρατες, για παράδειγμα. Μπορώ να σας πω και πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό, σέρνεις πάνω στον βυθό ένα κατασκεύασμα και μαζεύεις οτιδήποτε υπάρχει, αναταράσσοντας το περιβάλλον με αρκετά σοβαρό τρόπο.

Τώρα για να πάμε επί της ουσίας, όπου θα υπάρξουν θαλάσσια πάρκα, που δεν θα είναι, όμως, τεράστιες εκτάσεις, θα υπάρξουν περιορισμοί της αλιείας και αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο αλιευτικός πληθυσμός, όπως έχει συμβεί και διεθνώς, όταν περιορίζεται η αλιεία, αυξάνεται σημαντικά ο πληθυσμός των ψαριών.

Σε σχέση τώρα με τα αποδημητικά πτηνά, οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν πολλαπλά εργαλεία για να αποφεύγονται αυτές οι συγκρούσεις».

Δουλεύουν καλά οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

Μιλώντας γενικότερα για την περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ο υπουργός τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «η Ευρώπη έχει την πιο προηγμένη περιβαλλοντική νομοθεσία στον πλανήτη, πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές, βλέπε Ρωσία κλπ., που δουλεύουν στην αντίθετη πλευρά και έχουμε και ένα Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο περιβαλλοντικά και είναι θα έλεγα ένα από τα πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητα δικαστήρια στην Ευρώπη.

Συνεπώς, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αντιμετωπίζεται. Είναι πολλές φορές που δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα θέλαμε να υπάρχει για μικροκομματικούς ή μικροπολιτικούς λόγους και γι’ αυτό δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις αρχές και στη διαδικασία και διαμαρτυρόμαστε και λέμε σαν να μην υπάρχουν. Κι όμως, υπάρχουν, δουλεύουν και δουλεύουν καλά», διαβεβαίωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας