Ερευνητές από την Κίνα διεξήγαγαν έρευνα διάρκειας ενός έτους σχετικά με την επίδραση των φωτοβολταϊκών πάρκων στην υδατοκαλλιέργεια ολοθούριων ή αλλιώς των αγγουριών την θάλασσας.
Η ομάδα συνέλεξε δεδομένα από έξι παρόμοιες λίμνες που χρησιμοποιούνται για την εμπορική εκτροφή του είδους Apostichopus japonicus. Τρεις από αυτές, που ονομάστηκαν PVP, ήταν μερικώς καλυμμένες με φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ οι άλλες τρεις δεν είχαν καθόλου κάλυψη και χαρακτηρίστηκαν ως nPVP. «Ως ένα σημαντικό οικονομικό είδος παγκοσμίως, τα ολοθούρια έχουν υψηλή θρεπτική και φαρμακευτική αξία, ενώ συχνά υπάρχει έλλειψή τους στην καταναλωτική αγορά», εξήγησαν οι ερευνητές. «Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστοιχιών από πάνω και την εκτροφή ολοθούριων από κάτω, αυτή η ενσωμάτωση μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα στην υδατοκαλλιέργεια ολοθούριων σε λίμνες: η σκίαση από τα φωτοβολταϊκά πάνελ μειώνει τη θερμοκρασία του νερού στις λίμνες, αποτρέποντας πιθανώς τη θνησιμότητα των ολοθούριων το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών· παράλληλα, η ψύξη από τη σκιά μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της θερινής αδράνειας των ολοθούριων.»
Ο σταθμός όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα βρίσκεται στην ανατολική Κίνα, στο Δέλτα του Κίτρινου Ποταμού. Καλύπτει έκταση περίπου 4,28 km², με το 40,0% της επιφάνειας των λιμνών να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά. Ο σταθμός έχει συνολική ισχύ 200 MW και το ύψος των πάνελ σε σχέση με το νερό μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή, αλλά δεν είναι ποτέ μικρότερο από 1,5 μέτρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κάλυψη από φωτοβολταϊκά μείωσε σημαντικά την ένταση του φωτός και τη θερμοκρασία του νερού. Σε σύγκριση με τις λίμνες nPVP, η ένταση του φωτός στις σκιασμένες περιοχές των PVP μειώθηκε κατά 80,5%, προκαλώντας μείωση της θερμοκρασίας του νερού κατά 1,20°C. Η διάρκεια της θερινής αδράνειας – μιας κατάστασης νάρκης που υφίστανται τα ολοθούρια όταν οι θερμοκρασίες του νερού γίνονται υπερβολικά υψηλές – μειώθηκε επίσης στα PVP. Στα ανήλικα ολοθούρια μειώθηκε κατά 12 ημέρες, ενώ στα ενήλικα κατά μία ημέρα.
«Τα δεδομένα παραγωγής ολοθούριων από το 2023 έδειξαν υψηλότερη παραγωγικότητα στην ομάδα PVP (900 kg/hm²) σε σύγκριση με την ομάδα nPVP (750 kg/hm²), σύμφωνα με τα αρχεία των καλλιεργητών», πρόσθεσαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, τα δεδομένα προέρχονται από εξωτερικά αρχεία και δεν παρακολουθήθηκαν άμεσα από εμάς, επομένως η ακρίβεια και η εγκυρότητά τους δεν μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως», σημείωσαν. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών δεν είχε αρνητική επίδραση σε άλλες φυσικοχημικές παραμέτρους, στη σύνθεση του πλαγκτού ή στη φυσιολογία της πέψης των ολοθουρίων.