Μία σειρά από τροποποιήσεις με σκοπό την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ εισάγει και ένα κόφτη», μέσω της καθιέρωσης υποχρέωσης για κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα για όλα τα έργα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει ήδη η πρώτη φάση της απλοποίησης της διαδικασίας αδειδοτήσεων και μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και η δεύτερη φάση της απλοποίησης, στην οποία προβλέπεται η δημιουργία ενός σημείου επαφής για τους επενδυτές με πλήρη ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέχρι και την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας (ΠΣΑΠΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αλλαγές που θα δουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι και ο περιορισμός σε μεγάλο βαθμό των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις αιτήσεις για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, Σύμβαση Σύνδεσης, Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας. Επιπρόσθετα, θα είναι απαραίτητη για όλα τα έργα η υποβολή Εγγυητικής Επιστολής κατά την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση των περιπτώσεων τροποποιήσεων Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, Σύμβασης Σύνδεσης, Άδειας Εγκατάστασης & Λειτουργίας ώστε να παρέχεται η δυνατότητα απλής ενημέρωσης φακέλου από τους επενδυτές.
Αναφορικά με τις ιδιωτικές εκτάσεις που προτείνονται για έργα ΑΠΕ, θα γίνεται έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από ανεξάρτητο εξωτερικό δικηγόρο. Τέλος, προωθείται ειδικό πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης αλλά και διαδικασίες για την επίλυση δασικών θεμάτων των επενδυτών και απλής κοινοποίησης για σύνδεση «μικρών» σταθμών στο δίκτυο.
Τι αλλάζει με το One - Stop - Shop
Όλη η αδειοδοτική διαδικασία πλέον θα πραγματοποιείται μέσα από το Ηλεκτρονικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ). Το Σύστημα αυτό θα λειτουργεί ως σημείο σύνδεσης του επενδυτή και των αδειοδοτικών αρχών. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα εισάγει εκεί ψηφιακά το αίτημά του και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του με τη συμπλήρωση φόρμας και θα μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί την εξέλιξη της αίτησής του και να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις αποφάσεις ή γνωμοδοτήσεις των αρχών.
Λύση στο «βουνό» των αιτήσεων
Το ΥΠΕΝ επιχειρεί με τη νέα νομοθετική ρύθμιση να δώσει μία λύση στο μεγάλο ζήτημα που έχει θέσει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και επενδυτές με τη μεγάλη καθυστέρηση στις εγκρίσεις που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Έτσι, το δρόμο για ένταξη στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ παίρνει η προτεραιοποίηση των εξέτασης αιτήσεων για αδειοδοτούμενους σταθμούς (Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής) σαν να είχαν υποβληθεί τέσσερις μήνες πριν την πραγματική ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου. Παράλληλα, για τα κοινά αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ θα υπάρχει χρονολογική προτεραιότητα στην εξέτασή τους, δηλαδή ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο.
Ωστόσο, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη αν το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στο κοινό αίτημα είναι με Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής. Σε αυτή την περίπτωση το αίτημα θα προχωράει με την προτεραιότητα των τεσσάρων μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων.
Τι έλεγε ο ΑΔΜΗΕ για τις καθυστερήσεις
Υπενθυμίζεται ότι σε ειδική εκδήλωση, μιλώντας σε δημοσιογράφους η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις επενδυτών για καθυστερήσεις στις εγκρίσεις έργων ΑΠΕ υποδεικνύοντας αδυναμίες στο θέσμικο πλαίσιο.
Ειδικότερα, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδοποιημένες αιτήσεις μικρών επενδυτών ο Διαχειριστής έχει έρθει αντιμέτωπος μέσα σε 4 μήνες με τέτοιο όγκο αιτημάτων που στο παρελθόν αντιστοιχούσε σε αιτήσεις 20 ετών. Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης υπογράμμισε ότι ο Διαχειριστής είχε ενημερώσει ότι πρόκειται να δημιουργηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, όταν έγινε η αλλαγή αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Μάργαρης, τόνισε ότι «Σε 4 μήνες έχουν γίνει αιτήσεις για 30GW και πάνω που δεν αφορούν σε 10-20 σταθμούς αλλά σε περισσότερους από 3.000. Δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης από την πλευρά μας καθώς οι αιτήσεις ελέγχονται με σειρά προτεραιότητας αλλά ο όγκος είναι τεράστιος», τόνισε ο κ. Μάργαρης. Όπως υπογράμμισε, το ζήτημα θα εξεταστεί από τον ΑΔΜΗΕ με αφορμή και τις παρεμβάσεις των επενδυτών και ειδικότερα, να διαπιστωθεί αν πρέπει το πλαίσιο αυτό να μεταρρυθμιστεί περαιτέρω για να αρθούν αδιέξοδα που δημιουργούνται.