Μενού Ροή
Σκανδιναβικός αέρας φυσάει για τα ελληνικά υπεράκτια αιολικά

Εβδομάδα με «άρωμα» Σκανδιναβίας και offshore αιολικά είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε, καθώς η εκ Σουηδίας ορμώμενη Hexicon (σήμερα) και η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP)  (την Πέμπτη) αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα σχέδιά τους για την νέα αγορά που «μπήκε στην πρίζα» δια χειρός ΕΔΕΥΕΠ (με την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα)

Η Hexicon που θα παρουσιάσει τα σχέδιά της σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην πρεσβεία της Σουηδίας έχει  έδρα τη Στοκχόλμη, παρουσία σε πάνω από είκοσι χώρες και δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 2009. Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 20 χώρες και χαρτοφυλάκιο μεικτής ισχύος 17 GW (portfolio gross capacity).  To μεγαλύτερο έργο που αναπτύσσει στην παρούσα φάση αφορά σε πάρκο 1,3 GW στη Νότια Κορέα σε συνεργασία με τη Shell. Η εταιρία βλέπει, όπως αναφέρει, μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, γι’ αυτό και ίδρυσε πριν από ένα χρόνο την ελληνική θυγατρική της, τη Hexicon Power. Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της σουηδικής εταιρείας Henrik Baltscheffsky, ο οποίος δηλώνει ότι η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα επειδή «Η χώρα έχει ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη». Η Hexicon βρίσκεται  σε συζητήσεις με μεγάλους παίκτες της αγοράς για να συμμετέχει στον διαγωνισμό που προβλέπεται να γίνει το 2027, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Baltscheffsky, "To παιχνίδι της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι ομαδικό και αυτός που θα κερδίσει θα είναι αυτός που έχει τις πιο ολοκληρωμένες συμπράξεις και συμμαχίες”.

Είσοδος στην ελληνική αγορά και από την COP

Τη σκυτάλη από την Hexicon θα πάρει η COP που θα εγκαινιάσει τα νέα εταιρικά γραφεία της στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2015, με έδρα την Κοπεγχάγη και δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο. Η COP συνεργάζεται με την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με την οποία συμπράττει η Mytilineos, για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας. Η CIP έχει υπό διαχείριση περί τα 26 δισ. ευρώ κεφάλαια και θεωρείται το μεγαλύτερο ειδικό ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Κύριος προγραμματιστής για όλα τα έργα που θα γίνουν από το σχήμα CIP-Mytilineos είναι η COP.  Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στην ¨Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Κελντ Μπένετσεν, η COP, με χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη 50 GW (εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορά σε πλωτά αιολικά) είναι leader στην ανάπτυξη και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών έργων. Το σχέδιο για την Ελλάδα μέσω της συνεργασίας CIP με τη Mυτιληναίος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων με έγκαιρο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο στην ελληνική αγορά.

Τι περιλαμβάνει το ΕΣΕΚ για τα αιολικά

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW ως το 2030. Ανάλογος είναι και ο ηλεκτρικός χώρος που θεσμοθετείται να δεσμεύσει ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι έτοιμα «να μπουν στην πρίζα» τα έργα που θα κατασκευαστούν ως τότε.

Τα δύο πρώτα πιλοτικά έργα που προβλέπεται να αναπτυχθούν εκτός διαγωνισμών στην περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης είναι αυτά του ομίλου Κοπελούζου, που έχει εξασφαλίσει άδεια από το 2012 για πάρκο 216 MW και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για 485 MW.

Δύο μικρά πιλοτικά έργα ισχύος ως 40 MW το κάθε ένα ενδιαφέρεται να προωθήσει και το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν «οδηγό» για την ανάπτυξη της αναγκαίας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν για τα υπεράκτια αιολικά. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η περιοχή στην οποία προορίζονται, ενώ αναζητούνται τα κρίσιμα κονδύλια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

Τα 2 GW υπεράκτιων αιολικών του ΕΣΕΚ ως το 2030 προβλέπεται να προέλθουν από τη «δεξαμενή» των μεσοπρόθεσμων έργων του εθνικού σχεδίου σε 10 περιοχές, συνολικής ισχύος 4,9 GW. Οι περιοχές αυτές τοποθετούνται, στα Διαπόντια νησιά, στη Γυάρο, τη Δονούσα, τον Πατραϊκό Κόλπο, στη Ρόδο, τη Χίο, τους Αγίους Αποστόλους της Εύβοιας και τρία σημεία στην Κρήτη, τα δύο κοντά στον υποσταθμό της Δαμάστας και το ένα στον Αθερινόλακκο.

Περιλαμβάνονται, επίσης, έργα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 6,9 MW και σε νέες περιοχές, όπως, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα και ο Άγιος Ευστράτιος.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας