Μενού Ροή
Πακτωλός 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά με επιδότηση σε επιχειρήσεις - Ποιοι θα ωφεληθούν και με ποια κριτήρια

Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση και δημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Επιχειρήσεις» που θα υλοποιήσουν από κοινού το ΥΠΕΝ και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Το πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση και δίχως τη δυνατότητα έγχυσης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30% και η υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός των 160 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατανεμηθεί ως εξής:

  • 60 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
  • 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες.
  • 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από τη δράση αυτή θα ωφεληθούν περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να περιορίσουν αισθητά το ενεργειακό τους κόστος.

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό θα ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.

H μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για τον φωτοβολταϊκό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 2 MW, ενώ το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει ελάχιστη εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας με τη μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται να ορίζεται σε 2 ώρες.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπόψη τρία κριτήρια:

  • Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης.
  • Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταρίας.
  • Πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.  

Το ΥΠΕΝ ως φορέας διαχείρισης θα αναλάβει τον σχεδιασμό των διαδικασιών της δράσης, την ένταξη των ωφελούμενων, τη διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων, καθώς και την παρακολούθηση και τον τελικό απολογισμό του προγράμματος.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ  θα είναι αρμόδια για την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους, τη διαχείριση των ενστάσεων και την επεξεργασία των εκθέσεων ολοκλήρωσης των έργων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ως καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης των σταθμών θα οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου 2025

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας