Μενού Ροή
Νέο πλαίσιο για αγροτικά φωτοβολταϊκά - Πράσινη ενέργεια σε συνδεόμενες παραγωγικές δραστηριότητες

Να διαμορφώσει συνθήκες ισορροπίας σε σχέση με την ανάγκη διασφάλισης της συνέχισης αγροτικής δραστηριότητας σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και διασφάλισης στις περιοχές αυτές συνθηκών παραγωγής “πράσινης” ενέργειας, απαραίτητης για τη στήριξη μεταποιητικής δραστηριότητας ή αγροτουριστικής δραστηριότητας με αναφορά στην εκεί παραγωγή επιχειρεί το νομοσχέδιο που έθεσε την Κυριακή, σε διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, βέβαια, 46 άρθρα με πολλαπλές στοχεύσεις, από τις κτηνοτροφικές συγκεντρώσεις μέχρι τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια. 

Σε σχέση, ειδικότερα, με τους όρους ανάπτυξης αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπως αναφέρει η  ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης του άρθρου 33 του νομοσχεδίου, “ρυθμίζεται ο αναγκαίος συγκερασμός μεταξύ αφενός της γεωργικής δραστηριότητας, αφετέρου δε της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εν λόγω περιοχών και για τις δύο δραστηριότητες, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις”.

Να σημειωθεί ότι στο άρθρο 33, δε, αναφέρεται, ότι “η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241)”.

Όρος, βέβαια, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, στους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, είναι να μην υπερβαίνουν το 0,8% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Παράλληλα, σε ομάδες παραγωγών (νομικά πρόσωπα) δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης σε γεωργικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως 500 kW, παράλληλα με μονάδες αποθήκευσης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ.. Επίσης, μονάδες ΑΠΕ θα επιτρέπονται σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, παράλληλα με τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων. Αυτή η δυνατότητα, ήδη, υπάρχει μόνο για μεμονωμένους παραγωγούς (φυσικά πρόσωπα).

Μάλιστα, ως προς τις ομάδες παραγωγών στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σχετικά με την απαλλαγή τους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.

Στο άρθρο 34, επίσης, αναφέρεται ότι στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται, “εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση, μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα ή στην περίπτωση των Ομάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων), η υδατοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμένων δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων/λιμνοθαλασσών, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων”.

Υπενθυμίζεται ότι μια Ομάδα Παραγωγών συγκροτείται με τη συμμετοχή τουλάχιστον πέντε ατόμων, είτε με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πρέπει να έχουν την ιδιότητα του παραγωγού ή να είναι μέλη (εταίροι, μέτοχοι, κλπ) του νομικού προσώπου που αιτείται την αναγνώριση. Οι Ομάδες Παραγωγών εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ) και άλλων συλλογικών φορέων, το οποίο τηρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας