Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της στις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.
Το κλείσιμο των εργοστασίων μεταξύ των λίγων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη έχει ωθήσει τη βιομηχανία να ζητήσει επείγουσα στήριξη από τις Βρυξέλλες. Μεταξύ των μέτρων στήριξης θα μπορούσαν να είναι και οι εμπορικοί περιορισμοί στις φθηνές κινεζικές εισαγωγές που οι ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν.
Ωστόσο, η Σίμσον απέκλεισε το «μπλόκο» στις εισαγωγές, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να εγκαταστήσει αρκετή ηλιακή ενεργειακή ικανότητα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Τα περισσότερα ηλιακά πάνελ και εξαρτήματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη εισάγονται από την Κίνα. «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας επειδή χρειαζόμαστε ηλιακούς πάνελ», δήλωσε η Σίμσον στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ.
«Πρέπει να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά χρειαζόμαστε όλα τα προϊόντα για να επιτύχουμε τους πολύ φιλόδοξους στόχους μας», πρόσθεσε. Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ συζήτησαν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τομέα. Οι προτάσεις, τις οποίες η Σίμσον και ο επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν περιέγραψαν λεπτομερώς σε επιστολή προς τους υπουργούς πριν από τη συνάντηση, περιλαμβάνουν τη χρήση περισσότερων εθνικών κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των κατασκευαστών ηλιακών συστημάτων, καθώς και την οργάνωση δημοπρασιών και καθεστώτων στήριξης ηλιακών συστημάτων που υποστηρίζουν ηλιακούς συλλέκτες με υψηλά περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα – κριτήρια που θα μπορούσαν να δώσουν πλεονέκτημα στους κατασκευαστές της ΕΕ.
Οι εταιρείες που εγκαθιστούν ηλιακή δυναμικότητα θα μπορούσαν επίσης να δεσμευτούν να συμπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκιά τους προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ, αναφέρει η επιστολή, την οποία αναπαράγει το Reuters. Μέσω της επιστολής, προτείνεται στους υπουργούς να συμφωνήσουν από κοινού να εξετάσουν ορισμένες από τις προτάσεις σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις τους στην ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ εγκατέστησαν πέρυσι επίπεδα ρεκόρ ηλιακής ισχύος, 40% περισσότερο από ό,τι το 2022. Τα περισσότερα από αυτά τα πάνελ και τα εξαρτήματα προήλθαν από την Κίνα – σε ορισμένες περιπτώσεις το 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Η ευρωπαϊκή πρόταση για την αγορά φωτοβολταϊκών
Η Σίμσον απέκλεισε το «μπλόκο» στις εισαγωγές, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να εγκαταστήσει αρκετή ηλιακή ενεργειακή ικανότητα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η ευρωπαϊκή πρόταση για την αγορά φωτοβολταϊκών