Ελληνικός άνεμος φύσηξε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του Wind Europe 2024, του κορυφαίου event εταιρειών ελληνικής ενέργειας.
Ο εξηλεκτρισμός, οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα της αιολικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.
Από τα "δυνατά χαρτιά" της Ελλάδας είναι ο ήλιος και ο άνεμος, που είναι σε αφθονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον παράγουν σχεδόν την μισή ηλεκτρική ενέργεια της χώρας. Η χώρα έχει κάνει άλματα στον τομέα τα τελευταία χρόνια, με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι η ανάπτυξη των υπαράκτιων αιολικών πάρκων. Ένα στοίχημα που θα έχει και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Σδούκου "η Ελλάδα αναμένει άνω των 7 δις ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη 7ετία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1.9GW ως το 2030. Παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές (λιμάνια, ναυπηγεία) θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταστεί κόμβος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε όλη τη Μεσόγειο και τη' Νοτιοανατολική Ευρώπη." Σύμφωνα με όσα είπε ελληνικές εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού ή και κατασκευών μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε όλη την περιφέρεια στον νέο αυτόν κλάδο. Παράλληλα αναμένεται με αυτές τις επενδύσεις να προκύψουν νέες καλοπληρωμένες δουλειές και πρόσθεσε ότι "το εργατικό δυναμικό μας μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό μας πλεονέκτημα διεθνώς".
Προκλήσεις
Η Ευρώπη βέβαια είναι αντιμέτωπη και με τρεις βασικές προκλήσεις στον δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση. Μία από αυτές είναι και οι νέες τεχνολογίες. "Πρέπει να υποστηριχθούν τεχνολογίες όπως τα πλωτά αιολικά και το υδρογόνο, ώστε να εξελιχθούν αλλά και να μειωθούν τα κόστη τους", σημείωσε χαρακτηριστικά. Σημαντικό ρόλο όμως έχει η χρηματοδότηση με αναγκαία κονδύλια προκειμένου να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση. "Ο προσανατολισμός της ΕΕ στην στήριξη και προώθηση «πράσινων» επενδύσεων, όπως μέσω του Taxonomy ή της ποσόστωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, δείχνει το δρόμο. Τα δημόσια κονδύλια πρέπει να στηρίξουν τέτοιες επενδύσεις και να μοχλεύσουν τα απαιτούμενα πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια που θα επιφέρουν την μετάβαση", συμπλήρωσε. Τρίτη πρόκληση όπως τόνισε είναι η στροφή της Ευρώπης στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη διαταραχή του εφοδιασμού σε κρίσιμα για τη μετάβαση υλικά και εξοπλισμό.
Εξηλεκτρισμός
Ο εξηλεκτρισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής ατζέντας για την επίτευξη και των κλιματικών στόχων. Η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στον εξηλεκτρισμό των τομέων τελικής χρήσης: "Η αιολική ενέργεια είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη, με μερίδιο 19% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σήμερα και δυνατότητα να φτάσει το 35% ως το 2030. Πολύ σημαντικός παράγοντας όμως είναι και ο εξηλεκτρισμός καθώς το μερίδιο του ηλεκτρισμού στην τελική κατανάλωση πανευρωπαϊκά είναι κάτω από 25%". Ήδη η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά σημαντικά βήματα, όπως σημείωσε η υφυπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος :" Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στον τομέα αυτό. Από μηδενική παρουσία ηλεκτρικών οχημάτων το 2019, το 2023 οι νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών και Plug in υβριδικών ξεπέρασαν το 11". Με ένα μείγμα ηλεκτρισμού με συμμετοχή ΑΠΕ πάνω από το 55% (όπως είναι σήμερα) και προσεγγίζοντας το 80% (όπως ο στόχος για το 2030 προβλέπει), ο εξηλεκτρισμός θα δώσει πολλαπλά οφέλη, αποσύροντας ορυκτά καύσιμα δια παντός από το ενεργειακό μας μείγμα, σημείωσε αναφερόμενη στους εθνικούς στόχους.