Μενού Ροή
Πως η Ελλάδα έγινε "Ελντοράντο" των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά - Τα deals που άλλαξαν πίστα την χώρα

Ως μια από τις πιο ελκυστικές αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης για deals στην αγορά ΑΠΕ αναδεικνύει η εταιρεία Enerdatics την Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία και τη Φινλανδία, σε μια συγκυρία όπου ξένοι κολοσσοί όπως η γαλλική Total Energies και η πορτογαλική EDPR «βάζουν στην πρίζα» νέα έργα διευρύνοντας την πράσινη εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα μας, ενώ επί θύραις βρίσκεται όπως όλα δείχνουν το εμβληματικό deal εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την κρατική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι Masdar.

Σύμφωνα με την Enerdatics, πάνω από 30 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων έχουν αλλάξει χέρια από το 2023 στις τρεις αυτές αγορές. Στην Ελλάδα από το περασμένο έτος έχουν γίνει deals που αφορούν πράσινα έργα εγκατεστημένης ισχύος 6 GW. Tο μεγαλύτερο deal από πλευράς αξίας -μέχρι στιγμής- είναι η εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από την αυστραλιανή Macquarie έναντι 500 εκατ. ευρώ που έδωσε «σάρκα και οστά» στην Principia. Η εξαγορά από τη Motor Oil του 75% του developer Unagi και του χαρτοφυλακίου 1,9 GW που διαθέτει είναι το μεγαλύτερο deal από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος που άλλαξε χέρια. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς PPA θα αποτελέσει καταλύτη για την ένταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για νέες συμφωνίες.

Στη Ρουμανία, ως deal-ορόσημο αναδεικνύεται η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ έναντι 1,3 δις. ευρώ, τη λογική της οποίας ανέλυσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο podcast Redefining Energy, εξηγώντας ότι εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για γεωγραφική και τεχνολογική διαφοροποίηση που σε συνδυασμό με το καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας της δημιουργεί συνέργειες που οδηγούν σε αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων.  Ως «μαγνήτης» για την προσέλκυση και άλλων ξένων επενδυτών στη ρουμανική αγορά αναμένεται να λειτουργήσει το σχήμα κρατικής στήριξης συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ, με το οποίο η κυβέρνηση θα κινητροδοτήσει την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες για τη σύναψη συμβολαίων επί διαφοράς 15ετούς διάρκειας,  με τιμή εκκίνησης τα 91 ευρώ/MWh για φωτοβολταϊκά και τα 93 ευρώ/MWh για αιολικά. Στη Ρουμανική αγορά χαρτοφυλάκια ΑΠΕ αναπτύσσουν -μεταξύ άλλων- η Μetlen και η Helleniq Energy.

Τέλος, στη Φινλανδία, έχουν καταγραφεί εξαγορές αιολικών projects ισχύος άνω των 8 GW κυρίως από εταιρείες private equity και developers (όπως οι σουηδικές Eolus, OX2 και Arise). Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στον κλάδο των offshore αιολικών, με την εξαγορά από την σουηδική Ingka Investments (IKEA) χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 5 GW.

Η Enerdatics καταλήγει ότι όλες αυτές οι στρατηγικές εξαγορές σηματοδοτούν μια στροφή προς διαφοροποιημένα ενεργειακά χαρτοφυλάκια και υπογραμμίζουν την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι εν λόγω αναδυόμενες αγορές διατηρούν προοπτική ικανοποιητικών βιώσιμων αποδόσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας