Οι μετοχές του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφουν κέρδη της τάξης του 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας (+35% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου), τον ενθουσιασμό γύρω από τα κέντρα δεδομένων και την έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ωστόσο η Bank of America συνιστά στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί στη συνέχεια καθώς το ράλι θα βρει πιθανότατα «τοίχο».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η BofA σε νέα της ανάλυση, οι ΑΠΕ δεν ήταν από τις «αγαπημένες» των επενδυτών για αρκετό διάστημα, με τις μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών «παικτών» του κλάδου να εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 45% από την κορύφωση της 10ης Αυγούστου του 2022, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της ομαλοποίησης των τιμών ενέργειας και των πιο γενικευμένων ανησυχιών για τις αποδόσεις και την εκτέλεση του κλάδου.
Ωστόσο, όλοι αυτοί οι παράγοντες άλλαξαν κάπως πρόσφατα. Τα επιτόκια έχουν σταθεροποιηθεί, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά +35% από τα χαμηλά της 23ης Φεβρουαρίου και ο κλάδος γενικότερα, όπως και οι επενδυτές, έχουν γίνει πιο ενθουσιώδεις σχετικά με ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων από την τεχνητή νοημοσύνη, με το θετικό αυτό κλίμα να έχει ενισχυθεί έπειτα και από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Κατά την BofA όμως, το επόμενο διάστημα δεν δείχνει και τόσο ρόδινο για τις μετοχές των ΑΠΕ, για τους εξής (πολλούς) λόγους.
-Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να έχουν προκλήσεις. Έχουμε ήδη δει 180 περισσότερες ώρες με αρνητικές τιμές ενεργείας φέτος από ό,τι το 2023 και οι ηλιακές καλοκαιρινές ώρες μόλις ξεκινούν - που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι «κανιβαλισμού» των τιμών αυξάνονται. Ως εκ τούτου, η BofA πιστεύει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα να είναι πλέον «τεντωμένες».
-Τα περιθώρια αύξησης των data centers είναι περιορισμένα. Ενώ η BofA υπήρξε κάπως επιφυλακτική σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζήτηση ενέργειας, η βραχυπρόθεσμη «μανία» από παίκτες στον τομέα του cloud computing μπορεί να σημαίνει σταδιακή ανάπτυξη και/ή καλύτερη δημιουργία εσόδων. Ωστόσο έχει καταγραφεί μείωση των αναπτυξιακών φιλοδοξιών και των σχεδίων για επενδύσεις σε ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ με τους μεγάλους παίκτες να βρίσκουν καλύτερες αποδόσεις στα δίκτυα. Αυτό δεν συνάδει με περαιτέρω άνοδο των data centers.
-Επίσης, οι χαμηλότερες επενδύσεις από της εταιρείες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενδέχεται να υποδηλώνουν περιορισμένο κεφάλαιο για τους εισηγμένους «παίκτες», ενώ οι εταιρείες private equity είναι όλο και πιο ενεργές (προσφορά 1,2 δισ. ευρώ για την Opdenergy από την Antin τον Δεκέμβριο του 2023, προσφορά για την Greenvolt 1,2 δισ. ευρώ από την KKR τον Δεκέμβριο του 2023, προσφορά για την Encavis 2,8 δισ. ευρώ από την KKR τον Μάρτιο του 2024, προσφορά για την Neoen ύψους 6 δισ. ευρώ από την Brookfield τον Μάιο του 2024). Η ίδια η Microsoft υπέγραψε τον μεγαλύτερο PPA που έγινε ποτέ για νέα χωρητικότητα 10,5 GW με τη Brookfield τον Μάιο, και όχι απευθείας με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
-Αλλαγή εστίασης στην αποθήκευση. Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA πιστεύει ότι ο κλάδος πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει πιο έντονα το κομμάτι που λείπει στο παζλ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: την αποθήκευση και ειδικότερα τις μπαταρίες. Γιατί; Οι μπαταρίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του διακοπτόμενου προφίλ των αγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετριάζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των εμπόρων και βελτιώνοντας τη μακροπρόθεσμη δημιουργία εσόδων. Επιπλέον, οι μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας σε συνδυασμό με την ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορούν τελικά να προσφέρουν σχεδόν βασικό φορτίο (τουλάχιστον για κάποια χωρητικότητα) - μια αναγκαιότητα για τα κέντρα δεδομένων. Επιπλέον, τα δίκτυα χρειάζονται πιο ευέλικτα assets για να γίνουν πιο ανθεκτικά, πράγμα που σημαίνει ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων από βοηθητικές υπηρεσίες δικτύου.
Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι μπαταρίες έχουν αναπτυχθεί σήμερα μόνο σε λίγες αγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όλες αυτές τις αγορές, η ρύθμιση σημαίνει ότι οι μπαταρίες μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε βοηθητικές υπηρεσίες δικτύου, διασφαλίζοντας το προφίλ εσόδων για αυτές τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουν ληφθεί προβλέψεις και έχουν σκιαγραφηθεί οι φιλοδοξίες για την αποθήκευση ενέργειας, το πλαίσιο εξακολουθεί να είναι ασαφές. Πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία, ο κλάδος αναμένει ρύθμιση για τη δυναμικότητα της αγοράς πριν από το τέλος του έτους - ωστόσο ελάχιστα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής.
Πάντως, όπως τονίζει η BofA, στις συζητήσεις που είχε με πολλές εταιρείες του κλάδου υποστηρίζουν πως οι μπαταρίες είναι ίσως σήμερα εκεί που ήταν η ηλιακή ενέργεια πριν από 5-10 χρόνια, όταν μια δραστική πτώση του κόστους σήμαινε επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Δεν είναι όλες οι ΑΠΕ ίδιες – τα top picks
Παρά το γεγονός ότι η BofA δηλώνει επιφυλακτική για την πορεία των μετοχών των ΑΠΕ έπειτα από το πρόσφατο ράλι, τόνιζε πως υπάρχουν και αρκετά stories εταιρειών που θα ξεχωρίσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετεί στα top picks της την ισπανική Grenergy, βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 71%, λόγω του μοναδικού της story στον τομέα της μπαταρίας, καθώς και την επίσης ισπανική Solaria (+19% περιθώριο ανόδου) καθώς εκτιμά πως οι ανησυχίες σχετικά με τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας είναι υπερβολικές.
Επίσης, η BofA συνεχίζει να προτιμά και την δανέζικη Orsted (+23% περιθώριο ανόδου) για τις καλύτερες offshore τάσεις της, καθώς και την γερμανική RWE (+33% περιθώρια ανόδου) καθώς έχει τιμολογηθεί, όπως επισημαίνει, μηδενική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στον αντίποδα, η BofA παραμένει επιφυλακτική για τη μετοχή της ιταλικής EDPR (βλέπει πτώση 27%) καθώς εκτιμά πως η αγορά έχει τιμολογήσει υπερβολική ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ «παρακολουθεί» όπως σημειώνει, την ισπανική Acciona Energia (+10% περιθώριο ανόδου) τηρώντας ουδέτερη στάση, καθώς φαίνεται φθηνή.