Μενού Ροή
net billing
Φόβοι για "πάγωμα" των οικιακών φωτοβολταικών μετά τον "ξαφνικό θάνατο" του net metering και όσο καθυστερεί το διάδοχο σχήμα του net billing

Διεθνή δημοσιότητα έχει πάρει το απότομο «φρένο» στο net metering στην Ελλάδα, με εκπροσώπους της αγοράς των φωτοβολταϊκών να διατυπώνουν φόβους για πάγωμα του κλάδου οικιακών φωτοβολταΪκών -που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως έδειξαν πρόσφατα στοιχεία-, και τη δραστηριότητα να περιορίζεται μόνο στην κατασκευή των συστημάτων που πρόλαβαν και εγκαταστάθηκαν ή κατάθεσαν στον ΔΕΔΔΗΕ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνδεση πριν τις 15 Μαΐου που έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Όπως είναι γνωστό, η διάδοχη κατάσταση θα είναι το net billing, για το οποίο όμως το τοπίο είναι ακόμα θολό όσο η Υπουργική Απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους και τους προϋποθέσεις δεν δημοσιεύεται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας pv-magazine, ο νόμος 5106/2024 έκλεισε το σχήμα του net metering (το οποίο πάντως θα έληγε ούτως ή άλλως στα μέσα Ιουνίου) που περιλάμβανε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» με ενσωματωμένη μπαταρία για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες καθώς και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα net metring για αγρότες. Στις 15 Μαϊου ο ΔΕΔΔΗΕ σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις και για τα δυο προγράμματα, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες ηλεκτρισμού μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά με ή χωρίς μπαταρίες χωρίς να εγχέουν ηλεκτρισμό στο δίκτυο, με την επιλογή να ενταχθούν στο σχήμα του net billing όταν αυτό θα καταστεί διαθέσιμο. Οσοι πρόλαβαν να μπουν στο net metering θα λειτουργήσουν υπό το καθεστώς αυτό για όσο διαρκούν τα συμβόλαιά τους. Ο νόμος προβλέπει ελάχιστες εξαιρέσεις από το τέλος του net metering και δη τους αγρότες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά δυναμικότητας έως και 30 Κιλοβάτ, τα  φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από ΟΤΑ  και ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το pv-magazine, «Ο νόμος αποτελεί το δεύτερο και τελειωτικό χτύπημα για το net metering στην Ελλάδα. Το πρώτο χτύπημα ήρθε τον Μάιο του 2023, όταν η κυβέρνηση περιόρισε το net metering σε οικιακά συστήματα ισχύος έως και 10 KW και συστήματα για επιχειρήσεις έως 100 KW, κλείνοντας επίσης στις επιχειρήσεις και την πόρτα του εικονικού net metering. Την ίδια περίοδο ο νόμος θέσπισε το πλαίσιο για το net billing , το οποίο όμως δεν έχει ακόμα εξειδικευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχήμα για να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Ο  κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα  ασκεί πιέσεις για δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης του net billing το ταχύτερο δυνατό, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για τη συγκεκριμένη δράση χωρίς όμως να έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρεται, ο κλάδος των φωτοβολταΪκών είναι απασχολημένος με την εγκατάσταση των οικιακών και βιομηχανικών συστημάτων net metering που πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης πριν κλείσει το παράθυρο, όμως  εκφράζονται έντονες ανησυχίες για πάγωμα της δραστηριότητας όταν ολοκληρωθούν τα έργα αυτά. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι το επικείμενο σχήμα του net billing δεν θα είναι τόσο ελκυστικό για τους καταναλωτές όσο το net metering, ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση καθυστερεί ηθελημένα το net billing για να επιβραδύνει τις νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και να αντιμετωπίσει έτσι το εντεινόμενο πρόβλημα των περικοπών πράσινης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΦ, η Ελλάδα είχε σχεδόν 500 MW φωτοβολταϊκής ισχύος σε συστήματα net metering στο τέλος του 2023. Πάνω από το 50% της ισχύος αυτής (257,1 MW) εγκαταστάθηκε το 2023 που ήταν μακράν η καλύτερη χρονιά για το net metering από τη θέσπισή του μια δεκαετία πριν. Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό project με net metering είναι ένα σύστημα ισχύος 16 MW που εγκαταστάθηκε πέρυσι στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών  «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας