Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης με άρθρο του στο Euronews με αφορμή το ένατο συνέδριο Our Ocean που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας.
Η αιολική ενέργεια η ηλιακή, η παλιρροιακή και η αποθήκευση άνθρακα θα πρέπει να είναι όλα στο τραπέζι εάν ελπίζουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, γράφει χαρακτηριστικά και σημειώνει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στο θέμα των θαλάσσιων αιολικών.
Ακολουθεί το άρθρο του υπουργού:
Οι δυνατότητες της "γαλάζιας" οικονομίας να οδηγήσει την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει το ένατο Συνέδριο Our Ocean εδώ στην Αθήνα, με φόντο τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Από το 2014, κορυφαίες προσωπικότητες από την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ακαδημαϊκό χώρο συγκεντρώνονται στην ετήσια εκδήλωση για να αντιμετωπίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ωκεανού, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας.
Σε αυτό το διάστημα, η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιήσει 2.160 δεσμεύσεις αξίας άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων (119,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και προστάτεψε εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ωκεανού.
Μόνο στην περσινή συνάντηση στον Παναμά σημειώθηκαν 341 νέες δεσμεύσεις για δράσεις αξίας περίπου 19,9 δισ. δολαρίων (18,3 δισ. ευρώ). Φέτος καλούμε τους συμμετέχοντες να κάνουν ακόμη πιο φιλόδοξες ανακοινώσεις.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία ανάμεσα σε άλλες προτεραιότητες και πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για να παρουσιάσει επίσης την ταχεία πρόοδο που σημειώνει στην ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στη θάλασσα, η οποία φέρνει τεράστιες υποσχέσεις για να επιταχύνει τις προσπάθειές μας για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής, να χτίσει ενεργειακή ασφάλεια και να δημιουργήσει χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εδώ και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σπάζοντας ξανά και ξανά τα ρεκόρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ίσως το πιο συμβολικό ορόσημο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ήρθε τον Οκτώβριο του 2022, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας —αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική— μπόρεσαν να καλύψουν το 100% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για πέντε συνεχόμενες ώρες.
Ανυπομονούμε να σπάσουμε το ρεκόρ ξανά και ξανά, καθώς μεγιστοποιούμε την παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια στο ποικιλόμορφο ενεργειακό μας μείγμα – που περιλαμβάνει τόσο «καύσιμα μετάβασης» όσο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά εκείνη την εποχή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν μόνο περίπου το ήμισυ του ενεργειακού μας μείγματος. Για μικρά χρονικά διαστήματα, μόνο ο χερσαίος άνεμος έδειξε πάνω από 70% διείσδυση στο ηλεκτρικό δίκτυο, καταδεικνύοντας την έκταση των αιολικών πόρων της Ελλάδας.
Όλοι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για τη μετάβαση του κόσμου σε μια καθαρά μηδενική οικονομία έως το 2050 - η καλύτερη ευκαιρία να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που σήμερα είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τον ωκεανό μας.
Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δραματική βελτίωση αυτής της απόδοσης, συνεργαζόμενη με την ελληνική ενεργειακή εταιρεία HERENA για την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030 – αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Έχουν δοθεί οι δύο πρώτες άδειες για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τώρα ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε μια δεύτερη φάση πιλοτικών αδειών και να πραγματοποιήσουμε έναν νέο γύρο μετρήσεων για την προετοιμασία πρόσθετων τοποθεσιών για πιθανούς επενδυτές.
Το σχέδιο όχι μόνο θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις εκπομπές και να ανταποκριθούμε στις διεθνείς υποχρεώσεις μας, αλλά θα στηρίξει επίσης ορισμένες από τις κορυφαίες βιομηχανίες μας, όπως η ναυπηγική βιομηχανία και οι κατασκευαστές καλωδίων.
Αναγνωρίζοντας πλήρως και σίγουρη για τις δυνατότητες και τις δυνατότητες της χώρας, η κυβέρνηση επιδιώκει να συλλέξει πληροφορίες από την πιλοτική αδειοδότηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για να δοκιμάσει και να δημιουργήσει περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού που απαιτείται για την υποστήριξη των επόμενων φάσεων του έργου.
Αν όχι τώρα πότε
Όλοι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για τη μετάβαση του κόσμου σε μια καθαρά μηδενική οικονομία έως το 2050. Η καλύτερη ευκαιρία να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που σήμερα είναι μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τον ωκεανό μας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% στα 510 γιγαβάτ το 2023, ηταχύτερη επέκταση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας προβλέπει ότι άλλα 380 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος θα προστεθούν την επόμενη δεκαετία.
Φυσικά, η επιτάχυνση της ανάπτυξης του ανέμου θα μας οδηγήσει μόνο εν μέρει στον στόχο μας. Ο χρόνος τελειώνει: ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια, η παλιρροϊκή ενέργεια, οι μεταφορές, η διατήρηση και η αποθήκευση άνθρακα θα πρέπει να είναι όλα στο τραπέζι εάν ελπίζουμε να πετύχουμε τον στόχο μας.
Τι καλύτερο μέρος για να συμμετάσχετε σε αυτή τη σημαντική παγκόσμια προσπάθεια από το συνέδριο Our Ocean Conference που περιβάλλεται από τα τιρκουάζ νερά της Μεσογείου; Αν όχι εδώ τότε που; Αν όχι τώρα πότε;