Μενού Ροή
yperaktia aiolika
Θαλάσσια αιολικά : Το νέο πεδίο δράσης για τους πολέμιους των ΑΠΕ και τους κατ’ επάγγελμα «ευαίσθητους»

Πριν από μερικές μέρες, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας των Βουνών, αριστεριστές, αντιεξουσιαστές, συλλογικότητες συναντήθηκαν στο Μοναστηράκι και πορεύθηκαν προς την Ομόνοια και το Σύνταγμα για να φωνάξουν «ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά!». Κεντρικό τους σύνθημα, η αποανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι τοπικοί παράγοντες στην Κέρκυρα και στην Κρήτη, διαφορετικών ίσως πολιτικών αποχρώσεων, αλλά με κοινή συνισταμένη την εχθρότητα προς τις ΑΠΕ διατρανώνουν το πάθος τους για «ελεύθερες θάλασσες χωρίς αιολικά!». Το νέο αντάρτικο κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφορά τα offshore.

Πριν καν ανοίξει η συζήτηση με τα εμπλεκόμενα μέρη και τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς καν να ξέρουν σε ποια σημεία θα χωροθετηθούν, αγνοώντας ότι τα νέα θαλάσσια πάρκα θα είναι πλωτά, όχι θεμελιωμένα με τσιμέντο στο βυθό, κάποιοι σπεύδουν να ψηφίσουν κατά των νέων αυτών επενδύσεων, υποκινούμενοι από ξενοδοχειακά και τοπικά συμφέροντα.

Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα, αυτή τη φορά, κατά των offshore πάρκων, είναι υπαρκτός. Και μπορεί την προηγούμενη δεκαετία, να ευθύνονταν και το κράτος για την έκταση που προσέλαβε ο λαικισμός με τις ανεμογεννήτριες, καθώς δεν ανέλυσε επαρκώς στις τοπικές κοινωνίες τα οφέλη των χερσαίων αιολικών, τώρα όμως ξέρει. Απαγορεύεται να κάνει το ίδιο λάθος. Και το νέο πλαίσιο με γενναία ανταποδοτικά οφέλη για τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν θαλάσσια αιολικά, το οποίο προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει και αυτή την διάσταση.

Το τάιμινγκ είναι κρίσιμο, χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να μην δοθεί χρόνος να πολλαπλασιαστούν οι αντιδράσεις και να αποκτήσουν ευρύτερα ερείσματα όσοι χαρακτηρίζουν περιβαλλοντοκτόνα τα θαλάσσια αιολικά και είναι έτοιμοι να τους φορτώσουν κάθε πιθανό και απίθανο κακό.

«Ο τουρισμός κινδυνεύει από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα», υποστηρίζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου, μιλώντας για τα προβλήματα που θα προκαλέσουν τα υπεράκτια αιολικά στην τουριστική βιομηχανία της Ελούντας, την όχληση από το μέγεθος των ανεμογεννητριών, την αδυναμία ναυσιπλοίας για τα σκάφη στην περιοχή, ακόμη και τις ζημιές στον πυθμένα από τις ποσότητες σκυροδέματος για τη θεμελίωση και αγκύρωση, παρ' ότι τα πάρκα θα είναι πλωτά και όχι πακτωμένα, κάτι που προφανώς αγνοούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης. 

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε ότι «υπάρχει θαλάσσια ρύπανση λόγω ελαίων, επικίνδυνων αερίων, ιζημάτων που δημιουργούνται λόγω της δραστηριότητας και επομένως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης των παραλιών και των ακτών σε μεγάλη απόσταση από αυτό, καθώς τα ρεύματα και ο άνεμος τα μεταφέρουν εύκολα», αλλά και για τη μεγάλη ζημιά που θα προκληθεί στα θαλάσσια οικοσυστήματα. 

Σημειωτέον ότι τη χωροθέτηση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου Μεραμπέλου, πίσω από τη Σπιναλόγκα, αρνήθηκε ομόφωνα προ ημερών και το δημοτικό συμβούλιο Άγιου Νικολάου στο νομό Λασιθίου. Ενώ ομόφωνα αρνητική στον σχεδιασμό χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών στην περιοχή Λασιθίου ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. 

Η Κρήτη δεν είναι η μόνη περιοχή της χώρας που ξεκίνησε αντάρτικο στα θαλάσσια αιολικά. Προηγήθηκε η Κέρκυρα. Με ομόφωνο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων εξέφρασε στα τέλη Νοεμβρίου την κάθετη αντίθεσή του στα σχέδια δημιουργίας Περιοχής Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στα Διαπόντια. Αναφέρεται στο προτεινόμενο από το χάρτη της ΕΔΥΕΠ, πολύγωνο μεταξύ των νήσων Οθωνοί- Ερεικούσας και Μαθράκι. 

Δίχως ακόμη να έχει χωροθετηθεί κάποια περιοχή, παρ’ ότι απέχουμε πολύ από το να γίνουν γνωστές τεχνικές λεπτομέρειες, αφού αυτό προϋποθέτει συζήτηση με τους επενδυτές, εντούτοις το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου υπεισέρχεται σε στοιχεία που αγνοεί ακόμη και η... ΕΔΕΥΕΠ, η οποία επεξεργάστηκε το σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά στις ελληνικές θάλασσες. Στο ψήφισμα εκφράζεται ο φόβος για «εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 200MW, με το επικρατέστερο μοντέλο διαμέτρου ρότορα 236 μέτρα και ύψους μέχρι 280 μέτρα. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερεικούσας και του Μαθρακίου, κάτι εντελώς δυσανάλογο με το τοπίο της περιοχής».

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι δεν τηρείται η ελάχιστη απόσταση του 1,5 ναυτικού μιλίου από την νοτιοδυτική ακτή των Οθωνών κατά παράβαση των όσων προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι συγκοινωνιακές γραμμές ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ότι θα πληγούν ο τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, η αλιεία, η ορνιθοπανίδα και η βιοποικιλότητα της περιοχής, ενώ προαναγγέλεται η στήριξη σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και νομική ενέργεια για να μπλοκάρουν οι επενδύσεις. Εναντίον της εγκατάστασης των υπεράκτιων αιολικών στα Διαπόντια έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους και οι τρεις βουλευτές της Κέρκυρας, οι Στ. Γκίκας (ΝΔ), Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ), Αλ. Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα τον Νοέμβριο στην συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ με πολεοδομικές διατάξεις, ο κ. Γκίκας είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου στα Διαπόντια Νησιά.

Ο λαϊκισμός της ανεμογεννήτριας δεν γνωρίζει πολιτικές αποχρώσεις. Αγνοεί ότι οι ελληνικές θάλασσες δεν θα προστατευτούν με τα ακατανόητα  «όχι» των τοπικών κοινωνιών, πίσω από τα οποία βρίσκονται συχνά ξενοδοχειακά συμφέροντα. Αλλά με μακροπρόθεσμο σχέδιο, επιλογές βασισμένες στα πραγματικά δεδομένα, κανόνες και φυσικά σεβασμό στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας