Διεθνή διαγωνισμό για την πώληση χρονοθυρίδας (slot) που είχε αποκτήσει για αποθήκευση και επανεριοποίηση LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας το Δεκέμβριο προκήρυξε η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την κινητικότητα γύρω από τις υποδομές υποδοχής LNG της περιοχής, αλλά και εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με την σκοπιμότητά της.
Ο διεθνής διαγωνισμός -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Bulgargaz- αφορά σε χρονοθυρίδα που είχε εξασφαλίσει για εκφόρτωση στη Ρεβυθούσα στις 9 Δεκεμβρίου φορτίου LNG 1 Τεραβατώρας (ή 147.710 κυβικά μέτρα), για αποθήκευσή του για 13 ημέρες και επανεριοποίησή του. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναδειχθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ορίσει την τιμή που ενδιαφέρεται να δώσει (σε ευρώ/MWh) και μετά τη μεταβίβαση της δεσμευμένης δυναμικότητας από την Bulgargaz, ο πλειοδότης θα έχει την ευθύνη της καταβολής των χρεώσεων για τη χρήση του Τερματικού στον ΔΕΣΦΑ.
Η κίνηση της Bulgargaz έρχεται σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι ζυμώσεις για την αύξηση της χρήσης των υποδομών που προωθούν την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (και την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας. Καταλύτης για την αυξημένη κινητικότητα -που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το project του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου-, στο οποίο έριξαν βαριές σκιές τα αποτελέσματα των market test το περασμένο καλοκαίρι, είναι οι τίτλοι τέλους -στο τέλος Δεκεμβρίου- της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, που απειλεί να αφήσει «κενό» στις εισαγωγές της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Μολδαβίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα στοιχεία παραπέμπουν σε πολύ υψηλή παρουσία του ρωσικού αερίου στο μείγμα των εισαγωγών φυσικού αερίου της περιοχής, χώρες όπως η Ουγγαρία σηματοδοτούν σαφώς την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις αγορές από την Ρωσία, ενώ η Τουρκία -βασική πύλη εισόδου του ρωσικού αερίου στην περιοχή μέσω TurkStream- λέει ότι θέλει να αυξήσει τη δυναμικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν το δικό της σύστημα με αυτά της Βουλγαρίας και της Ελλάδας «για να προωθήσει την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής» σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα. Το ανεπίσημο αφήγημα όμως παραπέμπει σε αύξηση των ροών τουρκικού αερίου. Ενδεικτική της εικόνας που διαμορφώνεται στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία του Green Tank που έδειξαν ότι για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου προσεγγίζουν το 59% του συνόλου, ενώ το Σεπτέμβριο άγγιξαν το 65% (τρίτο υψηλότερο ποσοστό ιστορικά), με τις εισαγωγές LNG για το συγκεκριμένο μήνα (που κατά την περίοδο 2022-2023 ήταν οι αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές) να υποχωρούν για το μήνα που πέρασε στην τρίτη θέση, πίσω και από το αζέρικο αέριο.
Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ για το Νοέμβριο, στη Ρεβυθούσα θα φτάσει στις αρχές του επόμενου μήνα φορτίο LNG 169.867 κυβικών μέτρων για λογαριασμό της Metlen, ενώ αργότερα μέσα στο μήνα, μικρές ποσότητες (2.954 κυβικά μέτρα εκάστη) θα λάβουν η Elpedison και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.