Με πολλές κίτρινες κάρτες και χονδρό «μαχαίρι» στις επενδύσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για το νέο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ENAON EDA.
Όπως αποκάλυψε η στήλη Unabomber η ΡΑΑΕΥ μιλάει για «σημαντικές καθυστερήσεις και τροποποιήσεις ως προς τα χιλιόμετρα του Δικτύου Διανομής» που είχε υποσχεθεί η εταιρεία, θυγατρική της Ιταλικής Italgas με το προηγούμενο πρόγραμμα της. Οι μειώσεις γράφει, στα χιλιόμετρα του Δικτύου Χαμηλής Πίεσης για το έτος 2024 παρατηρούνται σε όλες τις Περιφέρειες και κυμαίνονται από 20% (στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) έως 85% (στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου). Η αρχή μάλιστα ζήτησε διευκρινίσεις από τον Διαχειριστή σχετικά με την μη υλοποίηση των έργων που είχαν εγκριθεί στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2023-2027. Μάλιστα τονίζει ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις αν είχαν υλοποιηθεί θα αύξαναν τις διανεμόμενες ποσότητες φυσικού αερίου και κατά συνέπεια θα μείωναν τη μέση χρέωση των δικτύων διανομής.
Η εταιρεία επικαλέστηκε – δημιουργώντας ακόμα περισσότερες απορίες – τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι που σχετίζονται με την αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού καθώς και άλλες δυσκολίες που επηρεάζουν την παραγωγικοτητά τους.
Επικαλέστηκε ακόμα αλλαγές στο ΕΣΠΑ που τα χρηματοδοτεί αλλά και ότι δεν επένδυσε, επειδή μειώθηκε η κατανάλωση (!) λόγω καλών καιρικών συνθηκών. «Αυτό το γεγονός έχει αρνητικό αντίκτυπο στα πραγματικά ρυθμιζόμενα έσοδα του διαχειριστή οδηγώντας σε υποανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου»..
Σε όλα αυτά η ΡΑΑΕΥ απαντάει ορθά κοφτά: Εστιάστε στα προγράμματα ανάπτυξης δικτύου διανομής και στην προσέλκυση νέων πελατών, πεδία στα οποία παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις..
Περικοπές στους έξυπνους
Η παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ φτάνει μέχρι τους έξυπνους μετρητές, όπου μόλις τον Σεπτέμβριο η διευθύνουσα σύμβουλος Francesca Zanninoti, είχε προαναγγείλει ότι βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για να υλοποιήσει επενδύσεις 61,4 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028 για την εγκατάσταση 568.890 έξυπνων μετρητών.
Η ΡΑΑΕΥ έκρινε ότι η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών είναι βέλτιστο να πραγματοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας. Ως αποτέλεσμα περικόπηκε το πρόγραμμα στα 32,8 εκατ. ευρώ και η ψηφιοποίηση των μετρητών θα περιοριστεί σε τρεις περιοχές την Αττική, την Θεσσαλονίκη, και την Θεσσαλία.
Επίσης στην απόφασή του ο ρυθμιστής σημειώνει ότι ο τύπος του μετρητή που θα εγκατασταθεί είναι απαραίτητο να προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον καταναλωτή. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε προτείνει την εγκατάσταση του νέου έξυπνου μετρητή Nimbus που έχει δημιουργήσει η μητρική της ENAON EDA, Ιταλική Italgas. Άρα μετά την απόφαση της ΡΑΑΕΥ περικόπτεται τόσο η συνολική δαπάνη όσο και η δυνατότητα απευθείας σύμβασης, ανοίγοντας την διαδικασία στον ανταγωνισμό.
Κόψιμο για Κρήτη και Σποράδες
Στο κείμενο της απόφασης η Αρχή, περικόπτει κάποια από τα σχεδιαζόμενα απομακρυσμένα δίκτυα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, αυτά στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μάλιστα ο σχεδιασμός έκανε λόγο για τροφοδότηση των δύο αυτών δικτύων μέσω δύο σταθμών Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG) οι οποίοι προβλέπονταν να εγκατασταθούν ταυτόχρονα με την κατασκευή δικτύου πίεσης περιορισμένου μήκους για την προσέλκυση των πρώτων πελατών.
Επίσης περιλαμβάνονται τα απομακρυσμένα δίκτυα στους δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, καθώς ο διαχειριστής δεν τεκμηρίωσε την οικονομική τους αποδοτικότητα.
Μαρκόπουλο, Μέγαρα και Νέα Πέραμος
Στην περιφέρεια Αττικής προγραμματίζονται επενδύσεις 175,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2028 με στόχευση κατά κύριο λόγο την πύκνωση του υφιστάμενου δικτύου. Μεταξύ των νέων περιοχών όπου προβλέπεται να φτάσει το φυσικό αέριο περιλαμβάνονται το Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα – Νέα Πέραμος. Ο διαχειριστής εισηγείται την ανάπτυξη συνολικά 11.86 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης και 485,64 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης, το οποίο στο τέλος της πενταετίας ια οδηγήσει σε 24.201 νέες συνδέσεις.
Ζητούσαν ενιαία τιμολόγηση
Με δηλώσεις τους πριν από μερικές εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη, οι δύο ισχυρές κυρίες Barbara Morgante Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon και η Francesca Zanninotti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, είχαν επισημάνει την ανάγκη αναβάθμισης της θεσμικής διαδικασίας ώστε αφενός απλοποιηθεί περαιτέρω και αφετέρου να γίνει πιο γρήγορη. «Καταλήγουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την συγκέντρωση εγγράφων και δικαιολογητικών παρά με την υλοποίηση των επενδύσεων μας», είχαν αναφέρει προσθέτοντας το πάγιο αίτημα της εταιρείας για την θέσπιση ενός ενιαίου τιμολογίου για το σύνολο της χώρας στα πρότυπα της Ιταλίας, πράγμα για το οποίο έχει ήδη κινήσει διαδικασίες στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει.
Ειδικότερα, η ηγεσία της Enaon EDA έχει επίγνωση ότι η ενοποίηση των τιμολογίων θα επιφέρει πρόσθετα κόστη σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών (πχ βιομηχανίες) που σήμερα απολαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις, ωστόσο, σε απόλυτους όρους, όπως αναφέρθηκε, η διαφορά δεν θα είναι κάτι τραγικό.
Ωστόσο, η ενιαία τιμολόγηση θα άνοιγε τον δρόμο για την περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου σε νέες περιοχές, οι οποίες υπό το υφιστάμενο σύστημα, υπόκεινται σε μεγάλες επιβαρύνσεις, καθιστώντας οριακά μη βιώσιμη την επιλογή του αερίου.