Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας.
- «It’s the (energy) inflation, stupid»
- Αγωγός Ελλάδας-Κύπρου: Ο Trump, η DFC και η στρατηγική του Άδωνι
- Η νίκη Trump επισπεύδει το «πακέτο» Σκυλακάκη
- Ο price cutter και η πυρηνική ενέργεια
- Η ΕΕ, το «Dunkelflaute» και η νέα ενεργειακή πολιτική
- Το «Θείο φως» που πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος του ΠΑΣΟΚ…
- …Και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέτει στο στόχαστρό του την αποθήκευση
- «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Πληρωμές 11,2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
- Οι καθυστερήσεις των Ιταλών της ENAON EDA
«It’s the (energy) inflation, stupid»
Παραφράζοντας τη μνημειώδη φράση του Jim Carville, συμβούλου στρατηγικής του Bill Clinton, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι ο πληθωρισμός, ειδικά στην ενέργεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η δυσφορία για τις υψηλές τιμές είναι διάχυτη και συνέβαλε καθοριστικά στο να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών εκλογικά κοινά που παραδοσιακά ψηφίζουν Δημοκρατικούς.
Και ναι μεν ο πληθωρισμός έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ωστόσο οι τιμές είναι γενικά υψηλότερες κατά 20% περίπου συγκριτικά με την πρώτη θητεία Trump, ο οποίος «έπαιξε» πλήρως το χαρτί της ακρίβειας, τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στην ενέργεια, στην προεκλογική περίοδο.
Όπως τόνιζε στις ομιλίες του, όταν παρέδωσε την προεδρία στο Joe Biden η τιμή της βενζίνης ανέρχονταν στο 1,84 δολάρια το γαλόνι (ισοδυναμεί με 3,78 λίτρα). Η βενζίνη εκτινάχθηκε στα 5 δολάρια το 2022, λόγω της ρωσικής εισβολής, για να μειωθεί τώρα στα 3 δολάρια, παραμένοντας και πάλι 60% υψηλότερα από την πρώτη θητεία του.
Γι’ αυτό και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 50% τους πρώτους 12 μήνες της (δεύτερης) θητείας του.
Αγωγός Ελλάδας-Κύπρου: Ο Trump, η DFC και η στρατηγική του Άδωνι
Η αλλαγή φρουράς στις ΗΠΑ ενδιαφέρει από πολλές πλευρές την Ελλάδα, μία εκ των οποίων είναι πως θα κινηθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα της χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω του κρατικού αναπτυξιακού fund DFC. To εύλογο ερώτημα είναι αν η νυν διοίκηση της DFC θα προκαταλάβει τη νέα κυβέρνηση λαμβάνοντας την τελική της απόφαση για το έργο κατά την περίοδο μετάβασης της εξουσίας από τον Biden στον Trump ή θα μεταθέσει την απόφαση για μετά τις 20 Ιανουαρίου 2025 που θα ορκιστεί ο νέος πρόεδρος. Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Trump υποστηρίζει αναφανδόν το Ισραήλ είναι αναμφίβολα θετικό και προφανώς θα αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά, η οποία, πάντως, θα πρέπει να κινηθεί με βάση τη στρατηγική που είχε χαράξει ο Άδωνις Γεωργιάδης με την ιδιότητα του ως υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων όταν η DFC επρόκειτο να αποφασίσει αν θα χρηματοδοτήσει την ONEX για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
! Ο Α. Γεωργιάδης είχε κάνει επαφές με στελέχη και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών εξασφαλίζοντας διακομματική στήριξη για το project, κάτι που «μέτρησε» πολύ θετικά στην πορεία.
Η νίκη Trump επισπεύδει το «πακέτο» Σκυλακάκη
Το μήνυμα των αμερικανών ψηφοφόρων έχει, πάντως, παραλήπτες και στην Αθήνα. Στην κυβέρνηση το έχουν αναλύσει και έχουν καταλήξει ότι χρειάζονται (πιο δραστικά) μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι τιμές και μάλιστα έγκαιρα, προτού η κοινωνική δυσφορία για την (παρατεταμένη) ακρίβεια καταστεί μη διαχειρίσιμη πολιτικά και ως εκ τούτου μη αναστρέψιμη εκλογικά. Η ενέργεια είναι ένα από τα βασικά -αν όχι το βασικότερο- πεδία στα οποία αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά η νέα κυβερνητική «γραμμή», με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια στην κατεύθυνση ελάφρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η δυσκολία της εξίσωσης δεν έγκειται σε ποιες συνιστώσες των λογαριασμών θα δρομολογηθούν οι μειώσεις αλλά πως θα χρηματοδοτηθούν. Κι ως δημοσιονομικά «ορθόδοξος» ο Θόδωρος Σκυλακάκης ξεκινά από το δεύτερο σκέλος…
Ο price cutter και η πυρηνική ενέργεια
Στην ουσία ο υπουργός Ενέργειας καλείται να εξελιχθεί σε έναν price cutter, δηλαδή σε κόφτη τιμών. Έτσι, αποκάλεσαν τον νέο Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Dan Jorgensen κατά την ακρόαση του στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που «άναψαν» το πράσινο φως για τον διορισμό του. Ο Δανός πολιτικός, που έδειξε ότι έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία και ιδιαίτερες επικοινωνιακές ικανότητες, ανέφερε ότι του αρέσει ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός του price cutter, ο οποίος του αποδόθηκε καθώς καλείται να μειώσει τις τιμές και στην ενέργεια και στις κατοικίες.
Βασικό ζήτημα στην ακρόαση του νέου Επιτρόπου ήταν, όπως αναμενόταν, η πυρηνική ενέργεια. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν ευρωβουλευτής του λόμπυ των πυρηνικών του υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Αναμένοντας προφανώς την ερώτηση, ο Dan Jorgensen διευκρίνισε ότι έκανε την δήλωση ως υπουργός Ενέργειας μιας χώρας που ήταν και παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια, αλλά τώρα, ως Επίτροπος εκπροσωπεί και τις 27 χώρες-μέλη και θα εφαρμόσει τις πολιτικές της ΕΕ. «Είμαστε ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας», είπε διπλωματικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκαθάρισε ότι καμία χώρα δεν θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια εφ’ όσον τη χρησιμοποιεί και καμία χώρα να εγκαταστήσει μονάδες πυρηνικής ενέργειας εφ’ όσον δεν το επιθυμεί.
Ο Δανός Επίτροπος έχει ήδη ταχθεί υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, γι’ αυτό, άλλωστε, και η έγκριση του διορισμού του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.
Η ΕΕ, το «Dunkelflaute» και η νέα ενεργειακή πολιτική
Η έγκριση του Επιτρόπου Ενέργειας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η συζήτηση για το ενεργειακό κόστος συνέπεσε, κατά ειρωνεία της τύχης, με το φαινόμενο «Dunkelflaute», όπως αποκαλείται στα γερμανικά το φαινόμενο της άπνοιας σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά ηλιοφάνειας. Πρόκειται για τις λεγόμενες «σκοτεινές νηνεμίες» που έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο εκτινάσσοντας το ενεργειακό κόστος.
Ακριβώς την ώρα, λοιπόν, που ο Dan Jorgensen συζητούσε με τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, στη γειτονική Γερμανία η παραγωγή αιολικής ενέργειας υποχωρούσε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας με αποτέλεσμα η τιμή της μεγαβατώρας να εκτιναχθεί στα 820 ευρώ, μία από τις υψηλότερες από την ενεργειακή κρίση του 2022, δείχνοντας ακριβώς πόσο σύνθετο είναι το ενεργειακό τοπίο και πόσο δύσκολο το έργο του Επιτρόπου.
Το μόνο, πάντως, που δεν χρειάζεται η ΕΕ είναι «Dunkelflaute» στην ενεργειακή πολιτική της, αλλά καθαρό διάδρομο για την πράσινη μετάβαση προς όφελος όλων.
Το «Θείο φως» που πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος του ΠΑΣΟΚ…
Το αντίστοιχο «Dunkelflaute» στην Ελλάδα -μεταφορικά- είναι η συστηματική αντίδραση κατά των ΑΠΕ, που εκφράζεται και εντός της Βουλής από βουλευτές όλων των κομμάτων. Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην προσέλθει στη Βουλή ο Θόδωρος Σκυλακάκης για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών που με πανομοιότυπη επιχειρηματολογία αντιδρούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών (παλαιότερα, μόνο χερσαίων, πλέον και υπεράκτιων) στην περιοχή τους.
Το ίδιο έγινε και προχθές με τον υπουργό Ενέργειας να σχολιάζει με καυστικό χιούμορ την τοποθέτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που δήλωσε υπέρ των ΑΠΕ αλλά όχι φυσικά στο νομό του:
«Στο ΠΑΣΟΚ όταν έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, τον πληρώνει κάποιος άλλος προφανώς. Αυτό είναι που μου λέτε, ότι όταν έρχεται το λογαριασμός του ηλεκτρικού, έρχεται από το «Θείο φως» και καλύπτονται οι λογαριασμοί.
(…) Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε διπλασιασμό των τιμών του αερίου από το 2020, τριπλασιασμό των δικαιωμάτων ρύπων. Συνεπώς όσο δεν βάζουμε ΑΠΕ, το ρεύμα αποκλείεται να φθηνύνει. Θα παραμένει πολύ παραπάνω από ότι θα έπρεπε να πληρώνουν οι άνθρωποι».
…Και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέτει στο στόχαστρό του την αποθήκευση
Το νέο trend της αντιπολίτευσης είναι η αντίθεση στην αποθήκευση. «Κάνετε επίθεση και στην αποθήκευση!», επισήμανε ο Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε το κόμμα για «βαθιά κλιματική υποκρισία»:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά είναι υπέρ των ΑΠΕ αλλά παντού, όπου σας πετυχαίνω, είστε απέναντι. (…) Εσείς κουβαλάτε, όπως πάντα κάνατε, οποιαδήποτε λαϊκή δυσαρέσκεια. Αφού πρώτα της βάζετε «φωτιά», μετά πηγαίνετε και την κουβαλάτε, με στόχο να προκαλέσετε κόστος σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε αυτά που δεν πρέπει να γίνουν (…) Δεν σας ενδιαφέρει να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Προτιμάτε να έχουμε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, για να κάνετε αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Πληρωμές 11,2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Σε άλλα νέα, το χρώμα του χρήματος θα δουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συμμετείχαν ως προμηθευτές στο πρόγραμμα αντικατάστασης - ανακύκλωσης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή». Στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εχει υποβληθεί αίτημα για εκταμίευση 11.712.000 ευρώ στην «Ανακύκλωση Συσκευών Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που με τη σειρά της θα πληρώσει τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κόβοντας τιμολόγια το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024.
Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πληρωμές προς τους προμηθευτές ύψους 211.687.272,55 ευρώ, οι οποίες αφορούν εξαργυρώσεις 593.087 επιταγών. Η τελευταία καταβολή προς τους προμηθευτές, ύψους 16.836.050,81 ευρώ έγινε στις 2 Μαΐου 2024.
Οι καθυστερήσεις των Ιταλών της ENAON EDA
Δεν ξέρω τι λένε οι Ιταλοί και ο «πολύς» Paolo Gallo όταν έρχεται στην Ελλάδα, αλλά το κείμενο έγκρισης του νέου πενταετούς προγράμματος της ENAON EDA από την ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει ουκ ολίγες παρατηρήσεις. Μιλάει για «σημαντικές καθυστερήσεις και τροποποιήσεις ως προς τα χιλιόμετρα του Δικτύου Διανομής» που είχε υποσχεθεί η εταιρεία με το προηγούμενο πρόγραμμα της. Οι μειώσεις γράφει, στα χιλιόμετρα του Δικτύου Χαμηλής Πίεσης για το έτος 2024 παρατηρούνται σε όλες τις Περιφέρειες και κυμαίνονται από 20% (στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) έως 85% (στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου).
Η εταιρεία επικαλέστηκε – δημιουργώντας ακόμα περισσότερες απορίες – τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι που σχετίζονται με την αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού καθώς και άλλες δυσκολίες που επηρεάζουν την παραγωγικοτητά τους.
Επικαλέστηκε ακόμα ότι δεν επένδυσε, επειδή μειώθηκε η κατανάλωση (!) λόγω καλών καιρικών συνθηκών. «Αυτό το γεγονός έχει αρνητικό αντίκτυπο στα πραγματικά ρυθμιζόμενα έσοδα του διαχειριστή οδηγώντας σε υποανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου»..
! Η ΡΑΑΕΥ της το λέει ορθά κοφτά: Εστιάστε στα προγράμματα ανάπτυξης δικτύου διανομής και στην προσέλκυση νέων πελατών, πεδία στα οποία παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις..