Η τελευταία φορά που η οικονομία της Αυστρίας λειτουργούσε χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο ήταν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, περίπου την ίδια εποχή που η Σοβιετική Ένωση έριξε τεράστιες ποσότητες στην Πράγα για να συντρίψει το κίνημα το 1968.
Σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα η βιομηχανία των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης συνέχισε να βασίζεται στα καύσιμα που αποστέλλονται μέσω αγωγών που διασχίζουν τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία. Τώρα, αυτή η μακρόχρονη συνεργασία μπορεί να τερματιστεί, καθώς οι χώρες ετοιμάζονται να κλείσουν τις βρύσες στα καύσιμα που παρέχονται από το Κρεμλίνο.
Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Αυστρίας OMV είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα και να επιβάλλει απόφαση κατά της Gazprom σε σχέση με μια απόφαση διαιτησίας ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ.
Μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος Άλφρεντ Στερν τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον αποκλειστικά στην Gazprom». Πρόσθεσε ότι η υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα η Ρωσία να μειώσει τις ροές προς την Αυστρία μόλις η OMV ζητήσει την εφαρμογή μιας απόφασης διαιτησίας ύψους 230 εκατ. ευρώ, παρακρατώντας πληρωμές για φυσικό αέριο που παρέλαβε μέσω αγωγών.
Ο ίδιος δεν θέλησε να διευκρινήσει, ούτε πότε αναμένει το διακοπή, ούτε πότε ήταν προγραμματισμένη η επόμενη πληρωμή προς τον Ρωσικό γίγαντα.
Η Αυστρία έχει διατηρήσει μια από τις παλαιότερες και βαθύτερες συνδέσεις της Ευρώπης με τη ρωσική ενέργεια και το 2018 επέκτεινε μια μακροπρόθεσμη σύμβαση φυσικού αερίου έως το 2040. Η κρατική OMV, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυκτών καυσίμων της χώρας, προέκυψε από τη συνθήκη ανεξαρτησίας της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που παρέδωσε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία που ελέγχονται από τη Σοβιετική Ένωση σε αντάλλαγμα για την ουδετερότητα του έθνους.
Η OMV δήλωσε ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας έως το 2025 και μετά μέσω εναλλακτικών πηγών σε περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές παραδόσεις στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης σύμβασής της. Η εταιρεία παράγει από δικά της περιουσιακά στοιχεία στη Νορβηγία και αγοράζει περισσότερο LNG, είπε ο Stern.
“Έχουμε εναλλακτικές πηγές που δεν είχαμε πριν, είπε ο” Stern. “Πριν, βασιζόμασταν αποκλειστικά στην προμήθεια από την Gazprom. Αυτό δεν ισχύει πλέον και με αυτό, η εξάρτηση έχει φύγε ”