Πολύ σημαντική κρίνεται από τους ανθρώπους της ενέργειας η χθεσινή συμφωνία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με τον εκ των αντιπροέδρων της Chevron, Frank Cassulo, για νέο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος Αφροδίτη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάσταση μίας πλωτής μονάδας παραγωγής και ανεξάρτητο αγωγό για μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όπως είχε ζητήσει εξαρχής η Κυπριακή Δημοκρατία, συναντώντας αρχικά τη διαφωνία του αμερικανικού κολοσσού.
Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να τρέξουν τάχιστα όλες οι ενέργειες για προκαταρκτική τεχνική μελέτη ώστε να γίνει έγκυρη εκτίμηση κόστους της επένδυσης και των προοπτικών από την εμπορία. Τη Δευτέρα θα υπογραφούν στο Κάιρο, παρουσία του κ. Παπαναστασίου, η συμφωνία της αιγυπτιακής Κυβέρνησης με την κοινοπραξία ENI – Total για διάθεση του αερίου από το κοίτασμα Κρόνος στην Αίγυπτο και το αντίστοιχο μνημόνιο μεταξύ Αιγύπτου – Κύπρου και κοινοπραξίας Chevron, Shell και New Med για το κοίτασμα Αφροδίτη.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα σημαντικά σημεία του νέου σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως σε αυτή τη φάση δεν έχουν καθοριστεί νέες ρυθμίσεις ως προς την οικονομική πτυχή της παραγωγής και πώλησης του φυσικού αερίου, δηλαδή ως προς τα ποσοστά κάρπωσης κερδών από τα δύο μέρη. Αυτό το κομμάτι των διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα όταν υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για τα τεχνο-οικονομικά δεδομένα της επένδυσης. Για να σχηματιστεί το ταχύτερο αυτή η εικόνα, τα δύο μέρη φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε κοντινά ορόσημα ως προς τη διεξαγωγή μίας προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης (pro-FEED), την οποία θα ακολουθήσει η τελική μελέτη FEED. Αν αυτή ανοίξει τον δρόμο για συμφέρουσα ανάπτυξη και εμπορία του κοιτάσματος θα ακολουθήσει η τελική επενδυτική απόφαση (FID) και ο προγραμματισμός των εργασιών επί του κοιτάσματος.
Αρχικά η Chevron είχε εκτιμήσει πως το σχέδιο ανάπτυξης όπως το ζητούσε το Υπουργείο Ενέργειας, δηλαδή με την αξιοποίηση σύχρονης πλωτής μονάδας παραγωγής επί του κοιτάσματος θα στοίχιζε περίπου 4 δισ. ευρώ, ποσό που είχε θεωρηθεί υπερβολικό από κυπριακής πλευράς, έως αποτρεπτικό για επόμενα βήματα συνεργασίας.
Φαίνεται πως στις εντατικές και δύσκολες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν έγιναν συνεννοήσεις που επιτρέπουν αισιοδοξία ότι το κόστος για την πλωτή μονάδα θα είναι ουσιαστικά χαμηλότερο, ώστε να λειτουργήσει υπέρ της επένδυσης η σχέση κόστους – οφέλους. Δόθηκε, έτσι, τέλος σε μια δύσκολη φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της οποίας δοκιμάστηκε και αυτή ακόμα η συνέχιση της διαχείρισης του κοιτάσματος από την κοινοπραξία.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης
Η κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και της Chevron, που λειτουργεί ως πρώτο βιολί στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Αφροδίτη, εκδόθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα χθες, λίγη ώρα μετά από έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε για την εξέλιξη από τον κ. Παπαναστασίου και επιπλέον ενέκρινε τα τελικά κείμενα που θα υπογραφούν από τον υπουργό Ενέργειας τη Δευτέρα στο Κάιρο.
Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και η Chevron Cyprus Limited (CCL), μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες στην κοινοπραξία, Shell και NewMed, ανακοινώνουν την έγκριση των τροποποιήσεων που προτάθηκαν στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής (ΣΑΠ) του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη (στο Τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου). Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Chevron, μαζί με τους εταίρους της, προσβλέπουν στην ανάπτυξη αυτού του σημαντικού έργου.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο είχε υποβληθεί επίσημα από την κοινοπραξία του Αφροδίτη που αποτελείται από τις Chevron Cyprus Limited, BG Cyprus Limited (Shell) και NewMed Energy LP», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
«Προσβλέπουμε στην ταχεία ανάπτυξη του κοιτάσματος μέσω εγκαταστάσεων της Αιγύπτου, εξέλιξη που θα αποτελεί ένα απτό βήμα προς την εδραίωση του ρόλου που οραματίζεται η Κύπρος στον ενεργειακό τομέα της περιοχής, προς όφελος της χώρας και του λαού της. Θα παρακολουθούμε στενά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Chevron και των εταίρων της, βάσει του εγκεκριμένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής και του Συμβολαίου Παραγωγής και Αναλογικού Καταμερισμού».
«Χαιρετίζουμε αυτή τη σημαντική εξέλιξη και τις παραγωγικές μας επαφές με την κυπριακή Κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Frank Cassulo, Αντιπρόεδρος της Chevron για θέματα Διεθνούς Έρευνας και Παραγωγής. «Η Chevron εκτιμά τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το Αφροδίτη προς όφελος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό συνάδει επίσης με τη στρατηγική μας να παρέχουμε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και ολοένα πιο καθαρή ενέργεια».
Το εγκεκριμένο ΣΑΠ περιλαμβάνει Πλωτή Μονάδα Παραγωγής (γνωστή και ως μονάδα επεξεργασίας αερίου) στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έναν αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Η έγκριση των τροποποιήσεων στο ΣΑΠ και τα ορόσημα του Συμβολαίου Παραγωγής και Αναλογικού Καταμερισμού έχουν ως στόχο την προώθηση των τεχνικών και μηχανικών εργασιών για τις μελέτες Front End Engineering and Design και προς μια Τελική Επενδυτική Απόφαση για το Αφροδίτη».
Πηγή: philenews.com