Σε ανοιχτό πόλεμο, με ξεκάθαρα στρατόπεδα εξελίσσεται στην Ευρώπη η "μάχη" για το αν θα θεωρηθεί η πυρηνική ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Ο εν εξελίξει πόλεμος επηρεάζει και την ελληνική προσπάθεια για το φυσικό αέριο.
Την Παρασκευή, ένα γκρουπ πέντε χωρών, αποτελούμενο από την Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Πορτογαλία, τη Δανία και την Αυστρία τάχθηκαν κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Οι πέντε χώρες εξέδωσαν δήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, COP26.
Η κινησή τους ήρθε την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη λεγόμενη ταξινόμηση της ΕΕ, στην οποία απαριθμεί αυτό που το μπλοκ θεωρεί «περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες».
Η Ελλάδα σε αυτή την συζήτηση επιδιώκει να "ταξινομηθεί" το φυσικό αέριο μεταξύ των επιλέξιμων ως φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Εκ των πραγμάτων τάσσεται διακριτικά με τις χώρες που επιχειρούν να διευρύνουν τον σχετικό κατάλογο.
Υποστηριχτές της πυρηνικής ενέργειας
Επικεφαλής των χωρών που έχουν ανοίξει θέμα πυρηνικής νέργειας είναι η Γαλλία. Ειδικότερα, έχει εκφράσει σχέδια για χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καταργήσει σταδιακά τις μονάδες ορυκτών καυσίμων.
«Η τρέχουσα δεκαετία θα είναι κρίσιμη για την κοινή μας πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, Αλλά και προς ένα οικονομικό σύστημα που θα σέβεται τα όρια του πλανήτη μας», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Δανία και η Αυστρία.
Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μια ταξινόμηση της ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα μιας μορφής ενέργειας "καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της". Πρόσθεσαν οι υπογράφοντες, αναφερόμενοι στα ραδιενεργά απόβλητα που παράγονται από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Κίνδυνος για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ
Προειδοποίησαν επίσης ότι η ταξινόμηση μπορεί να κινδυνεύσει να εκτρέψει τα κονδύλια της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
«Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να είναι λύση στην κλιματική κρίση», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.
«Είναι πολύ επικίνδυνο, πολύ αργό και πολύ ακριβό για την κρίσιμη δεκαετία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Leonore Gewessler, υποστήριξε επίσης τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας: "Το ότι κάτι δεν είναι τόσο κακό δεν σημαίνει ότι είναι καλό".
Τι γίνεται με τις χώρες που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια;
Στο πλευρό της Γαλλίας, τάσσεται η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία. Ζητούν να χαρακτηριστούν οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ως «πράσινοι».
Θέλουν επίσης η ταξινόμηση να περιλαμβάνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Εδώ εντάσσεται και η Ελλάδα που θέλει τα έργα φυσικού αερίου να γίνουν εκ νέου επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από τα ευρωπαικά κονδύλια, ως μεταβατικό καύσιμο.
Νέοι αντιδραστήρες
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει τους πρώτους νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες της εδώ και δεκαετίες για να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
«Αν θέλουμε να πληρώνουμε την ενέργειά μας σε λογικές τιμές και να μην εξαρτόμαστε από ξένες χώρες, πρέπει να συνεχίσουμε να εξοικονομούμε ενέργεια και να επενδύουμε στην παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα στο έδαφός μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Τι είναι η ταξινόμηση
Το πολυαναμενόμενο σύστημα ταξινόμησης, που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένας κατάλογος «περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων».
Η Κομισιόν είπε ότι ο κατάλογος θα πρέπει να "δημιουργήσει ασφάλεια για τους επενδυτές. Επίσης θα πρέπει να προστατεύσει τους ιδιώτες επενδυτές από το greenwashing. Αλλά να βοηθήσει και τις εταιρείες να γίνουν πιο φιλικές προς το κλίμα, μετριάζοντας τον κατακερματισμό της αγοράς.
Εάν οι Βρυξέλλες χαρακτηρίσουν την πυρηνική ενέργεια ως "αειφόρο" στο νομικό κείμενο, θα μετρηθεί ως άμεση σύσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές να επενδύσουν σε πυρηνικούς σταθμούς.
Τον Απρίλιο του 2020, το επιστημονικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα συγκρίσιμη με την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια όσον αφορά τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, πολλοί περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια, επικαλούμενοι τον κίνδυνο πυρηνικής κατάρρευσης και τη δυσκολία της σωστής διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.