Το ενδεχόμενο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο υπουργό Ενέργειας, Virgil Popescu.
Η συνάντηση αποκτά ξεχωριστή σημασία μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται έκτακτα σχέδια σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.
Η τέταρτη
Η Ρουμανία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στην Ε.Ε., πίσω από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία και καλύπτει από την εγχώρια παραγωγή σχεδόν το 80% της συνολικής κατανάλωσης.
Έως το 2025 η ετήσια παραγωγή της Ρουμανίας αναμένεται να διπλασιαστεί και να ανέλθει σε περίπου 18 με 20 δισ. κυβικά μέτρα, με την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση οι δύο υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να συζητήσουν την πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μέσω της Βουλγαρίας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.
Οι ελπίδες
Οι προθέσεις των Ρουμάνων παραμένουν άγνωστες σε ό,τι αφορά την πώληση φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι μετά το πέρας της επίσκεψης θα έχει αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα.
Σε ένα υποθετικό σενάριο οι Ρουμάνοι θα μπορούσαν να εξάγουν αέριο προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα μέσω των λεγόμενων κάθετων αξόνων.
Τα συστήματα φυσικού αερίου της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας συνδέονται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IBR ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2015.
Ο IGB
Το καλοκαίρι, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος θα συνδέσει τον Trans Balkan Pipeline που διασχίζει τη Βουλγαρία με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline.
Οι συζητήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας Ρουμανίας στον ενεργειακό τομέα θα διεξαχθούν λίγες ώρες μετά τις επαφές που είχε κυβερνητικό κλιμάκιο με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα την Τρίτη.
Όπως διαβεβαίωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Assen Vassilev, η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βουλγαρία σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε προβλήματα τροφοδοσίας φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την επεξεργασία των σχεδίων της σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες ανάγκες λόγω διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα μας.
Με ΔΕΗ
Εκτός από την έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε και μία ακόμα σύσκεψη για αμιγώς ενεργειακά ζητήματα.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από τον κ. Σκρέκα, συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, καθώς μία κρίσιμη παράμετρος των σχεδίων για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι και η πλήρης ενεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εφόσον παραστεί ανάγκη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και το ενδιαφέρον της ΔΕΗ να προχωρήσει σε επενδύσεις στα Βαλκάνια, ενόψει της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου σήμερα στο Βουκουρέστι.
Τα αποθέματα
Η Ρουμανία έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου 726 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (25,94 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και κατατάσσεται στην 30η θέση μεταξύ των χωρών με αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου.
Περίπου το 75% των πόρων φυσικού αερίου της Ρουμανίας βρίσκεται στην Τρανσυλβανία, ιδιαίτερα στις κομητείες Mures και Sibiu.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ρουμανία είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου Deleni που ανακαλύφθηκε το 2012 και βρίσκεται στην κοινότητα Bagaciu με αποδεδειγμένα αποθέματα 85 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ή 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.
Άλλα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου περιλαμβάνουν το κοίτασμα φυσικού αερίου Filitelnic(40 bcm – 1.430 bcft), το Roman - Secuieni (24 bcm – 850 bcft), το Voitinel (11,8 bcm – 415 bcft), το κοίτασμα Ghercesti (11 bcm – 400 bcft) και Sarmasel (10 bcm – 354 bcft) όλα με αποθέματα μεγαλύτερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή 350 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Η Ρουμανία διαθέτει οκτώ υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με συνδυασμένη χωρητικότητα 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (106 bcft).