Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία εξαρτάται 100% από το ρωσικό αέριο και δεν μπορεί να το εγκαταλείψει, προειδοποιούν οι αρχές

Σκόπια του Bojan Stojkovski 

Η Βόρεια Μακεδονία προμηθεύεται το 100 % των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και εξαρτάται 100%, όπως η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ως εκ τούτου, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (ERC) Μάρκο Μπισλιμόσκι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η προσωπική μου θέση είναι ότι δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε το φυσικό αέριο. Βρισκόμαστε σε περιόδο που χρησιμοποιούμε την θέρμανση και αν αφήσουμε το αέριο θα πρέπει να ζεσταθούμε με μαζούτ. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Αυτή η κατάσταση θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία αυτών των εταιρειών» δήλωσε ο Μπισλιμόφσκι.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα προμηθεύεται επίσης περίπου το 80 με 90% των παραγώγων πετρελαίου από την Ελλάδα.

«Γι' αυτό πιστεύω ότι ο εφοδιασμός θα είναι σταθερός, παρόλο που η Ελλάδα έχει και λίγο ρωσικό πετρέλαιο. Αν η Ελλάδα έχει προβλήματα, θα είχαμε και εμείς προβλήματα, αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι σταθερή», τόνισε ο Μπισλιμόσκι.

Δεν υπάρχει προς το παρόν εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο

Για τη Βόρεια Μακεδονία, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο και η εγκατάλειψη του θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

«Περιμένω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει σε αυτήν την περιοχή. Εάν έχουμε προβλήματα με το φυσικό αέριο, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που θα μας βοηθήσει. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι η παράδοση φυσικού αερίου θα συνεχιστεί. Σε αυτό το σημείο η παροχή φυσικού αερίου είναι σταθερή και κυλάει ομαλά» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ERC.

Ωστόσο, ο Bislomovski ήταν διστακτικός στο να προβλέψει για το που θα κυμανθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και τόνισε ότι δεν τολμά να προβλέψει ποια θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου στο μέλλον.

«Τα χρηματιστήρια, ειδικά τα ενεργειακά τους τελευταίους μήνες, είναι ευαίσθητα σε κάθε δήλωση και σε καθημερινή βάση αλλάζουν ανοδικά ή πτωτικά και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί. Την Τρίτη η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε στα 3.000 δολάρια, σήμερα μειώθηκε κατά 50 με 60%», σημείωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας