Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία θα στραφεί στην Ελλάδα για φυσικό αέριο εάν διακοπεί ο εφοδιασμός από τη Ρωσία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Βόρεια Μακεδονία αναζητά εναλλακτικές σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μία από τις εναλλακτικές είναι να αναζητηθούν προμήθειες μέσω της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα και του σταθμού LNG που δημιουργείται, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Βόρεια Μακεδονία τροφοδοτεί πλήρως τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω αγωγού από τη Βουλγαρία, ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί φορείς της χώρας δραστηριοποιούνται με φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα, καθώς περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εισάγεται από τη Ρωσία. Η Γερμανία θα πληγεί ιδιαίτερα, καθώς πάνω από το ήμισυ της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας προέρχεται από τις ρωσικές προμήθειες.

Απαισιόδοξοι

Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με ειδικούς δεν υπάρχει τρόπος για τη χώρα να βρει εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ενέργειας Άντον Τσαουσέφσκι, ακόμη κι αν δοθεί εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο, για να μην εξαρτάται η χώρα μόνο από τη Ρωσία, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Ο Τσαουσέφσκι είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μία από τις δυνατότητες είναι να παρασχεθούν δεξαμενές όπου θα αποθηκεύονται τα αποθέματα ενέργειας.

Ωστόσο, η χώρα χρειάζεται σοβαρές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου έως και κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του έτους και έως το 2030, το αργότερο, σχέδια για πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

Νέα μέτρα

Το τελευταίο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το οικονομικό πακέτο στοχεύει να αμβλύνει τις πιέσεις των τιμών από την ενεργειακή κρίση και την ανάπτυξη των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές, έγραψε σε άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φατμίρ Μπεσίμι.

Ο Μπεσίμι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις πιέσεις στις τιμές από πέρυσι και λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα της αγοράς.

Το τελευταίο πακέτο περιλαμβάνει τη δημοσιονομική επίδραση του μειωμένου ΦΠΑ για το ρεύμα από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και τις επιδοτήσεις ρεύματος και θερμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα από την αγορά.

«Αυτό το ποσό είναι κοντά στο ποσό που αναμένει η Κροατία να αντιμετωπίσει τις πιέσεις τιμών, ή περίπου 635 εκατομμύρια ευρώ. Για σύγκριση, η Ελλάδα προβλέπει 500 εκατ. ευρώ, η Σλοβενία ​​και η Αλβανία περίπου 200 εκατ. ευρώ η καθεμία κ.ο.κ. σημείωσε ο Μπεσίμι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας