Συνέντευξη στην Αθανασία Ακρίβου,
Η τιμή του φυσικού αερίου δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς αλλά είναι πλασματική ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας που μίλησε στο Energymag για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φυσικού αερίου αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αλλά και ειδικότερα η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κύριο Μπακούρα η διπλωματική λύση στη γεωπολιτική σκακιέρα θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου για όλους τους καταναλωτές.
Εκτιμά πως για τον Turkstream μέσω του οποίου παίρνει φυσικό αέριο η Ελλάδα , η Ρωσία δεν θα κλείσει τη στρόφιγγα, ενώ σχεδόν απίθανη είναι η πρόκληση ζημιάς από την πολεμική σύρραξη, καθώς ο αγωγός οδεύει από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποφεύγοντας το Ουκρανικό έδαφος.
Ακόμη όμως και στο πιο ακραίο σενάριο πέρα του LNG και των μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω ΤΑΠ ,ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ αναφέρει πως διερευνώνται οι δυνατότητες χρήσης υπόγειας αποθήκης στην Ιταλία.
Ολόκληρη η συνέντευξη
1)Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη αγορά του φυσικού αερίου και πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί;
Από το τελευταίο τετράμηνο του 2021, η παγκόσμια χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα που οφείλεται σε οικονομικές και γεωπολιτικές συνιστώσες.
Οι τιμές στο εικονικό σημείο συναλλαγών (Ολλανδικό συμβόλαιο TTF) -που χρησιμοποιείται ως αγορά αναφοράς στην Ε.Ε.- εμφανίζουν πρωτοφανείς διακυμάνσεις. Όλες αυτές οι ραγδαίες ανατιμήσεις στην ανάντη αγορά, έχουν συμπαρασύρει τις τιμές προμήθειας για τον τελικό καταναλωτή, οι οποίες από περίπου 50 λεπτά ανά κυβικό μέτρο το 2020, αγγίζουν το 1,40 € σήμερα.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις εξομάλυνσης των τιμών, που προέρχονται από την πτωτική τάση του TTF το οποίο διαμορφώνεται ημερησίως γύρω από την τιμή των 100 €/MWh.
Εμείς ευελπιστούμε ότι μια διπλωματική λύση στη γεωπολιτική σκακιέρα σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση της ζήτησης εν όψει της λήξης της χειμερινής περιόδου θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου για όλους τους καταναλωτές.
Θα πρέπει να τονίσω τις θετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας που εκτός από τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου -που θα συνεχιστούν σύμφωνα με τις εξαγγελίες καθ’ολη τη διάρκεια της κρίσης- προωθεί ένα πακέτο νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκα σε όσους εμπλέκονται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ενέργειας και έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν δεδομένα που δεν ακολουθούν τα κριτήρια της αγοράς με αποτέλεσμα να παραπλανούν τους συμμετέχοντας, προκαλώντας τεχνητή ανησυχία για την επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τελικά πλασματική διαμόρφωση αλόγιστα υψηλών τιμών.
Το ακραίο σενάριο
2)Ποιο είναι το ακραίο σενάριο που μπορούμε να δούμε; Υπάρχει θέμα επάρκειας;
Η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream για τον οποίον εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δεν θα κλείσει η στρόφιγγα από τη Ρωσία, ενώ σχεδόν απίθανη είναι η πρόκληση ζημιάς από την πολεμική σύρραξη, καθώς ο αγωγός οδεύει από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποφεύγοντας το Ουκρανικό έδαφος.
Στο ακραίο ενδεχόμενο διακοπής της εν λόγω διαδρομής που τροφοδοτεί την Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα για την κάλυψη των αναγκών με αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα. Σε αυτή τη κατεύθυνση ήδη μελετάται η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού με την απόκτηση και τέταρτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG. Στο ίδιο πλαίσιο διερευνώνται οι δυνατότητες χρήσης υπόγειας αποθήκης στην Ιταλία. Η αποθήκευση στην Ιταλία έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εφαρμοστεί μέσω αντίστροφης ροής από τον αγωγό TAP.
Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Όπως προβλέπει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα, μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό θα επιτευχθεί με τη λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου με πετρέλαιο, επαναλειτουργία των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων και πλήρη αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.
Εκτός από την Ρεβυθούσα, ιδιαίτερη σημασία στην ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας έχουν τα έργα κατασκευής πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαν-αεριοποίησης (FSRU) που έχουν δρομολογηθεί όπως και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε Πύλη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αλλά και κόμβος ενεργειακής ασφάλειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επάρκειας εφοδιασμού των καταναλωτών.
Με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, διερευνάται παράλληλα η δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών και από άλλους αγωγούς όπως ο TAP, καθώς και συνεργασίες με χώρες όπως η Ρουμανία που είναι η ίδια παραγωγός φυσικού αερίου και θα μπορούσε μέσω του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία, όταν ολοκληρωθεί ο IGB (τον Ιούλιο του 2022 σύμφωνα με τον προγραμματισμό) να αποτελέσει μία ακόμη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ελλάδα.