Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει το Market Test για τον σχεδιαζόμενο διασυνδετήριο αγωγό που θα συνδέσει την Ελλάδα με την γείτονα χώρα, Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με όσα ανέφερε το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ, Μιχάλης Θωμαδάκης, μιλώντας στο συνέδριο Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress.
Αναφερόμενος στην «επικαιρότητα» της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε πως εξετάζεται η επέκταση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μιας 4ης δεξαμενής, καθώς, επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο δέσμευσης ποσοτήτων σε αποθήκη της Ιταλίας. Ως προς το τελευταίο, ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε πως συνιστά ένα περίπλοκο ζήτημα καθώς δεν έχει ξαναγίνει, ωστόσο, ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατό και έτσι να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε εκτενώς στο φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους «όρους» του μέλλοντος. Δηλαδή, στο σύνολό τους, οι νέες υποδομές που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τον Διαχειριστή είναι «hydrogen ready», ικανές να υποδεχτούν την «επόμενη μέρα» του κλάδου, όπου τα ανανεώσιμα αέρια θα πάρουν την θέση του φυσικού αερίου προοδευτικά.
Ο κύριος Θωμαδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά αερίου και αυτό σχετίζεται με την εν μέρει αλλαγή των ροών φυσικού αερίου, όπου πλέον η ροή πηγαίνει από Νότο προς Βορρά και από Δύση προς Ανατολή, γεγονός που αναβαθμίζει εντυπωσιακά την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών που έρχονται να «υπηρετήσουν» ακριβώς τις νέες αυτές κατευθύνσεις.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας που έχει καταλήξει «σαν το γεφύρι της Άρτας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας, όντας η Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει τέτοια υποδομή. Συνοδεύεται από 74 έργα με συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Υπό το πρίσμα αυτό, το ελληνικό σύστημα χρειάζεται ενίσχυση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τον νέο ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι ροές του φυσικού αερίου, από Νότο προς Βορρά και από Δύση προς Ανατολή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Πρόσθεσε πως πρέπει να ρεύσουμε περισσότερες ποσότητες και για transit. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως είναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, να δώσουμε την δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτές τις υποδομές. Τα παραπάνω θα αναδείξουμε στην δημόσια διαβούλευση για την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ο ΔΕΣΦΑ επιδιώκει να αναδείξει πως μια τέτοια υποδομή θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη για μια σειρά εμπλεκόμενους στην αγορά, που σημειωτέον, ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς που σήμερα εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι. Επομένως, κοιτάζοντας την ανάπτυξη του εγχώριου συστήματος φυσικού αερίου, «θα πρέπει να δούμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.