Η Γερμανία πιέζει τα κράτη της Ομάδας των G7 να αλλάξουν την στάση τους επιτρέποντας εκ νέου την χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Αυτό θα ήταν μια σημαντική ανατροπή, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση σε έργα σαν αυτό του EastMed.
Ένα προσχέδιο κειμένου που έχει κοινοποιηθεί στο Bloomberg αναφέρει ότι η G7 «αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από το δημόσιο στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως μια προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση».
Η προειδοποίηση στην πρόταση είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση γίνεται «με τρόπο συνεπή με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται περιοριστικά αποτελέσματα».
Το κείμενο παραμένει υπό συζήτηση και μπορεί να αλλάξει προτού οι ηγέτες της G-7 πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις ξεκινώντας την Κυριακή με οικοδεσπότη τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στην πρόταση, είπαν δύο από τους γνώστες του θέματος. Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις είπε ότι η Ιταλία δεν αντιτίθεται ενεργά στη γερμανική πρόταση. Η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Την Παρασκευή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 40% πέρυσι σε 25% αυτή τη στιγμή. Αυτό κατέστη δυνατό επίσης με την υπογραφή νέων συμφωνιών για το φυσικό αέριο σε χώρες όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Αγκόλα.
Δεύτερη εβδομαδιαία άνοδος
Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται για εναλλακτικές πηγές καυσίμου στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας για περιορισμό της προσφοράς κινδυνεύουν με μια κατάρρευση όπως η Lehman στις ενεργειακές αγορές, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν από ρεύμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.
Η Γερμανία ανταποκρίθηκε στις περικοπές αναζωογονώντας εργοστάσια άνθρακα και παρέχοντας χρηματοδότηση για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει με σχέδια για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, μια βιομηχανική ομάδα λόμπι, προτρέπει την G-7 να ενισχύσει την πρόσβαση στις πυρηνικές τεχνολογίες.
Μια μετατόπιση του G-7 από μια δέσμευση που ξεκίνησε πέρυσι και επιβεβαιώθηκε τον Μάιο θα ήταν μια ανατροπή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν πιο δύσκολο να συσπειρωθεί ο υπόλοιπος κόσμος γύρω από πιο αυστηρούς στόχους και άμεσες επενδύσεις προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Θα ήταν επίσης αντίθετο με τη συμβουλή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι δεν πρέπει να αναπτυχθούν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
«Αυτό θα ήταν μια τεράστια οπισθοδρόμηση από την πρόοδο που κάναμε τον περασμένο μήνα στους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος της G-7, όταν επιτέλους φέραμε την Ιαπωνία, το τελευταίο κράτημα των G-7, στη δέσμευση να τερματίσει μια τέτοια οικονομική στήριξη για τα ορυκτά καύσιμα», είπε o Alden Meyer, ανώτερος συνεργάτης στην κλιματική αλλαγή think E3G.
«Εκεί που είδαμε την καγκελάριο Μέρκελ να είναι καγκελάριος για το κλίμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής των G-7 που φιλοξένησε η Γερμανία, ο Scholz θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο καγκελάριος που υποχωρεί από το κλίμα, κάτι που νομίζω ότι θα ήταν πραγματικό σημάδι στο ιστορικό του και δεν χρειαζόμαστε για να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.