Με σπασμένα φρένα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου, θέτοντας σε έντονη δοκιμασία τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, πολλές από τις οποίες είναι σε δυσχερή θέση ακόμη και σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού. Για τις, δε, τιμές, ούτε λόγος. Και βέβαια απότοκο όλων αυτών είναι και οι πολιτικές επιδράσεις στο πολιτικό εποικοδόμημα, ήδη εμφανείς στη Γαλλία.
Δεν είναι τυχαίες, της κατάστασης οι αναφορές χθες του Bloomberg που σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι το πιο περιζήτητο αγαθό στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, το χαρακτήρισε, ως ένα βασικό μοχλό του παγκόσμιου πληθωρισμού, που καταγράφει ακραία άλματα τιμών, ακόμη και με τα πρότυπα των σημερινών ταραγμένων αγορών. Μάλιστα σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών είναι περίπου στο 700% στην Ευρώπη από την αρχή του περασμένου έτους, οδηγώντας την ήπειρο στο χείλος της ύφεσης.
Τιμές που προκαλούν “ζάλη”
Έτσι, το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό δείκτη TTF, έχει ξεπεράσει τα 165 ευρώ, την ώρα που χθες, στην αρχή της ημέρας, ήταν στα επίπεδα άνω των των 145-148 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από 1η Ιουνίου, έως την 1η Ιουλίου, κατέγραψε αύξηση 70%, με μια πορεία από τα 87 ευρώ/ MWh στα 147,5 ευρώ.
Οι, δε, τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας, κινούνται σταθερά πολύ πάνω από τα 300 ευρώ/MWh. Χθες, η η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, έφτασε στα 373,73 ευρώ/MWh, με αύξηση 15,4%, όταν χθες η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 323,78 ευρώ/MWh, έχοντας και πάλι καταγράψει αύξηση κ 9,2%. Η, δε, μέση τιμή για τις πρώτες μέρες του ιουλίου είναι στα 312,99 ευρώ/MWh. Βέβαια, λόγω πρόσβασης σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, η Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα από άλλες χώρες, Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στην Ιταλία να φθάνει στα 428,80 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 373,73 ευρώ/MWh, τη Γαλλίας στα 388,69 ευρώ/MWh και τη Γερμανίας στα 303,54 ευρώ/MWh.
Η Ελλάδα
Στο φόντο αυτό η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι σε σχετικά καλή θέση τουλάχιστον από άποψη εφοδιασμού, τόσο λόγω του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), των ΑΠΕ, του ΤΑΡ και βέβαια των λιγνιτών, που στο “και πέντε” ενεργοποιούνται και πάλι.
Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στο 26ο Συνέδριο του Economist, σε συζήτηση με τον πολιτικό επιστήμονας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φράνσις Φουκουγιάμα, την οποία συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εσωτερικούς πόρους, δηλαδή τον λιγνίτη, για να υποκαταστήσει ένα μέρος της ενδεχόμενης απώλειας από μια διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, είναι μια μικρή αγορά όσον αφορά τις ανάγκες για φυσικό αέριο.
Ο ρόλος της Mytilineos
Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι ανάγκες της χώρας ετησίως καλύπτονται με 45 φορτία LNG. Παράλληλα, υπάρχουν υποδομές στη Ρεβυθούσα για τον εφοδιασμό της χώρας με LNG. Η Mytilineos, όπως σημείωσε, έχει ήδη κλείσει όλα τα slot που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στη Ρεβυθούσα για φορτία LNG το 2023 και για το 2024.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε λόγο για πολλά λάθη της Ευρώπης στο ενεργειακό μέτωπο. “Για παράδειγμα, δεν μας επιτράπηκε να κάνουμε επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο. Το τραπεζικό σύστημα δεν χρηματοδοτούσε τέτοια projects πολύ πριν τον πόλεμο. Αδιαφορήσαμε για την επάρκεια του εφοδιασμού. Αυτή τη στιγμή, ο εφοδιασμός που θεωρούνταν δεδομένος, δεν είναι. Η Ευρώπη είναι σε πραγματικό κίνδυνο. Οσο για τις τιμές δεν χρειάζεται να πω πολλά” σημείωσε λέγοντας ότι “αν κοπεί η ροή ρωσικού αερίου, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές, σημείωσε. Η τιμή του φυσικού αερίου ήδη προσεγγίζει τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν προ κρίσης ήταν 20 ευρώ.”
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα.