Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό άνω του 80%, σημειώνοντας σταθερή πρόοδο παρά τη δραστική μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το marketwatch.com.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν φτάσει στο 80,14% της χωρητικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύων της Γερμανίας, Klaus Mueller, έγραψε στο Twitter ότι οι αποθήκες "γεμίζουν σταθερά", αλλά προειδοποίησε ότι η προγραμματισμένη τριήμερη διακοπή των παραδόσεων μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα "θα μπορούσε να εξασθενήσει προσωρινά" την προσπάθεια.
Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της βιομηχανίας, τη θέρμανση σπιτιών και γραφείων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αύξηση της ποσότητας αποθεμάτων αποτελεί βασικό στόχο της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να αποφευχθούν τα δελτία για τη βιομηχανία, καθώς η ζήτηση αυξάνεται το χειμώνα.
Οι αποθήκες της χώρας ήταν περίπου κατά 56% γεμάτες όταν η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom άρχισε να διακόπτει τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 στα μέσα Ιουνίου, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα τα οποία οι γερμανικές αρχές απέρριψαν ως δικαιολογία για ένα πολιτικό παιχνίδι εξουσίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Nord Stream 1 λειτουργεί μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του. Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για "προγραμματισμένη συντήρηση", όπως ανέφερε.
Η Γερμανία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από τις μειώσεις των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου. Η μείωση των προμηθειών, οι φόβοι για περαιτέρω περικοπές και η ισχυρή ζήτηση έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας την προοπτική ύφεσης στην Ευρώπη.
Πριν από ένα μήνα, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηροποίηση των απαιτήσεων αποθήκευσης. Εισήγαγε την απαίτηση οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου - στόχος που έχει ήδη ξεπεραστεί - και αύξησε τους στόχους για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο 85% και 95%, αντίστοιχα, από 80% και 90%.