Μενού Ροή
Ενεργειακός "πυρετός" στα Βαλκάνια με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα

Κορυφώνεται ο ενεργειακός «πυρετός» στα Βαλκάνια με την προώθηση υποδομών που προωθούν τον πάγιο στρατηγικό στόχο της ΕΕ για  διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου (βλέπε απεξάρτηση από τη Ρωσία), ο οποίος όμως απέκτησε χαρακτηριστικά «κατεπείγοντος» μετά την ρωσική εισβολή στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energymag  θετικά μηνύματα  στέλνει το δεσμευτικό market test για τον διασυνδετήριο αγωγό  Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Και τούτο διότι η επιτυχημένη διενέργειά του (με εκδήλωση ενδιαφέροντος και επαρκή δέσμευση δυναμικότητας από τους ενδιαφερόμενους) αποτελεί μεγάλο βήμα για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την υλοποίηση του project που «τρέχουν» ο ΔΕΣΦΑ με τον ομόλογό του Διαχειριστή της Βόρειας Μακεδονίας NER και εντάσσεται στο πλέγμα των έργων (αγωγός TAP, ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης) που ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς τις χώρες των Βαλκανίων.

Ο μήκους 123 χιλιομέτρων αγωγός θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία (σημείο σύνδεσης του ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον αγωγό TAP) ως το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής. Η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δις. κ.μ. Το έργο θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό σταυροδρόμι, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Εθνικό Σύστημα στη Βόρεια Μακεδονία και ευρύτερα. Παράλληλα, θα προωθήσει την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Βορείου Μακεδονίας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της γειτονικής χώρας, που αυτή τη στιγμή εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς θα της δώσει πρόσβαση στο αζέρικο αέριο που ρέει μέσω του TAP και σε δεύτερο χρόνο στα φορτία LNG του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Χθες, εξάλλου, οι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου Βουλγαρίας και Βορείου Μακεδονίας υπέγραψαν στη Σόφια συμφωνία για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του υφιστάμενου αγωγού προς την κατεύθυνση της Βορείου Μακεδονίας, κατά 182 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η συμφωνία θα δώσει στη Βόρειο Μακεδονία πρόσβαση στο αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, αλλά και σε φορτία LNG από τη Ρεβυθούσα τώρα και από το FSRU Αλεξανδρούπολης όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του στα τέλη του 2023.

Προς την ίδια κατεύθυνση,  δηλαδή της πρόσβασης βαλκανικών χωρών που βρίσκονται στην ενεργειακή σφαίρα επιρροής της Ρωσίας σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου λειτουργεί και ο υπό κατασκευή διασυνδετήριος αγωγός Σερβίας-Βουλγαρίας (IBS), έργο που «κουμπώνει» με τον IGB. Τη σημασία του IBS που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023  ανέδειξε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σερβία (στο πλαίσιο της περιοδείας- «επίθεσης φιλίας» που πραγματοποιεί στα Βαλκάνια), αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που υπογράμμισε ότι «χάρη στον αγωγό αυτό θα έχουμε πρόσβαση και σε φυσικό αέριο από την Ελλάδα».

Αύξηση εισαγωγών LNG- Market test για δυο ακόμα FSRU

Όλες αυτές οι εξελίξεις συμπίπτουν με τη διενέργεια market test και για δυο ακόμα  Σταθμούς Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Ελλάδα. Ο  λόγος για το «Διώρυγα Gas» της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους και για το  λιγότερο ώριμου έργου Argo FSRU της Mediterranean Gas στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, η Motor Oil γνωστοποίησε την έναρξη της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης του market test για το «Διώρυγα Gas» με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη μη δεσμευτική φάση εκδήλωσης πρόθεσης δέσμευσης δυναμικότητας στις αρχές του 2022 είχαν δώσει το παρόν 15 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, ενώ  οι ποσότητες LNG που δεσμεύτηκαν είχαν υπερβεί τις εκτιμήσεις του Ομίλου. Παράλληλα, την έναρξη της πρώτης φάσης του market test για το Αrgo FSRU, ανακοίνωσε χθες η Mediterranean Gas, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν ενδιαφέρον για δέσμευση μέρους της δυναμικότητας που εκτιμάται στα 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Τα market test διεξάγονται με «φόντο» και τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που δείχνουν όχι μόνο αύξηση των εισαγωγών LNG μέσω της Ρεβυθούσας, της μόνης προς το παρόν πύλης εισόδου του LNG στην Ελλάδα, αλλά και άλμα 300% των εξαγωγών προς άλλες χώρες των Βαλκανίων, κυρίως προς τη Βουλγαρία. Στο πλαίσιο αυτό,  οι νέες υποδομές φυσικού αερίου που προωθούνται στην Ελλάδα (και όχι μόνο…) προδιαγράφουν ενίσχυση του ήδη κομβικού της ρόλου ως κόμβου  διαμετακόμισης LNG στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας