Σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Αυστρία, η Κροατία και η Βαυαρία ανακοίνωσαν μια ενεργειακή-πολιτική συνεργασία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και του Βαυαρού υπουργού-προέδρου Μάρκους Σέντερ στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κροατίας στη βόρεια Αδριατική.
Εξαρτώμενες από το ρωσικό φυσικό αέριο και ισχυρά διασυνδεδεμένες, η Αυστρία και η Βαυαρία αποφάσισαν να υπογράψουν την εταιρική σχέση για να μειώσουν την κοινή τους εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ώστε να επιτρέψουν εισαγωγές από τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.
«Οι τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο στενά και συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας», εξήγησε ο Νεχάμερ κατά την επίσκεψή του στο Krk την Πέμπτη.
Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Krk μπορεί να επαναεριοποιεί αέριο από χώρες όπως το Κατάρ και τις ΗΠΑ, το οποίο υγροποιείται, υπερψύχεται και στη συνέχεια αποστέλλεται.
Ο τερματικός σταθμός Krk, ο οποίος έχει ετήσια χωρητικότητα τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), θα διπλασιάσει τη χωρητικότητά του σε περισσότερα από έξι bcm, εξήγησε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Ααντρέι Πλένκοβιτς.
Το 2021, η Αυστρία εισήγαγε αέριο από τη Ρωσία περίπου επτά δισ. κυβικών μέτρων.
«Για τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό της Βαυαρίας, κοιτάμε επίσης προς το νότο. Ο στόχος είναι ένας αγωγός για δύο ουσίες – αέριο τώρα, υδρογόνο στο μέλλον», εξήγησε ο ο Βαυαρός Μάρκους Σέντερ.
Οι Νεχάμερ και Σέντερ επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να πιέσουν για τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ. Υπάρχοντα πλαίσια όπως η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) και το REPowerEU – το σχέδιο της ΕΕ για την ανεξαρτητοποίηση από τη Ρωσία – θα μπορούσαν να παράσχουν χρηματοδότηση, δήλωσαν.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι οι τρεις κυβερνήσεις θα σχηματίσουν ένα κοινό όργανο για τον καθορισμό περαιτέρω μοντέλων ενεργειακής συνεργασίας, στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και στην ενίσχυση της χωρητικότητας του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κροατίας στο νησί Krk της βόρειας Αδριατικής, ανέφερε η Jutarinji List.
«Επιθυμία μας, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κροατία να εξυπηρετούν τις γειτονικές χώρες. Αυτή η πρωτοβουλία προς τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Βοσνία, τη Γερμανία και την Αυστρία αποτελεί τη συγκεκριμενοποίηση των σχεδίων που εκπονήθηκαν από τους εμπειρογνώμονές μας», δήλωσε ο Πλένκοβιτς.
«Στην Κροατία, πρέπει να συμβάλουμε όχι μόνο στη δική μας ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Αυστρίας», πρόσθεσε.
Η Κροατία αποφάσισε να αυξήσει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Krk από 2,9 σε 6,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που είναι διπλάσια από τις ετήσιες ανάγκες των νοικοκυριών και της βιομηχανίας της Κροατίας μαζί, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η ιδέα είναι να καθοριστούν προτεραιότητες μέσω αμοιβαίων συνομιλιών», δήλωσε, εξηγώντας ότι ο στόχος είναι στη συνέχεια οι τρεις κυβερνήσεις να υποβάλουν από κοινού αίτηση για συγχρηματοδότηση τέτοιων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πλένκοβιτς δήλωσε τον Μάιο ότι η Κροατία θα μπορούσε να γίνει «ενεργειακός κόμβος στη βόρεια Αδριατική» για την Κεντρική Ευρώπη, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, κυρίως με την υποστήριξη του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πηγή: euractiv.gr