Θέμα "μερικών εβδομάδων “είναι η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) από την Elpedison για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (CCGT) στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 860 MW. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που θα άνοιγε το δρόμο και για την λήψη αντίστοιχης απόφασης -σε δεύτερο χρόνο- και για το FSRU που προωθεί η εταιρεία στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, και το οποίο έλαβε άδεια ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίοιυ) από τη ΡΑΕ τον περασμένο μήνα, κάτι που συνιστά το πρώτο σημαντικό βήμα για την ωρίμανσή του.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η συγκυρία είναι θετική τόσο για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου όσο και το νέο FSRU, παρά τον «ανταγωνισμό» που υπάρχει για αντίστοιχα έργα στη Βόρειο Ελλάδα, με δεδομένο ότι υπό κατασκευή βρίσκεται το FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη (και έχει αδειοδοτηθεί και δεύτερος Τερματικός Σταθμός στην ίδια περιοχή) και η μονάδα φυσικού αερίου Motor Oil και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, ενώ υπάρχουν ώριμα σχέδια για κατασκευή μιας ακόμα μονάδας από τον όμιλο Κοπελούζου, για την οποία υπάρχει έντονη φημολογία για είσοδο ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στο μετοχικό σχήμα. Και τούτο διότι οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται περισσότερο από Νότο προς Βορρά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ο γερασμένος στόλος ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (ιδιαίτερα ρυπογόνων και μειωμένης απόδοσης) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δημιουργεί πεδίο δόξης λαμπρόν για εξαγωγές ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι δυο αυτοί παράγοντες συνιστούν τον «καμβά» για να ωριμάσουν οι δυο επενδύσεις της Elpedison.
Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει και οι προπαρασκευαστικές τεχνικές εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές του 2025. Την άνοιξη, εξάλλου, προκηρύχθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός για τα έργα σύνδεσης της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου προκηρύσσει ο ΔΕΣΦΑ, γεγονός που συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου. Θα πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη (Η πρώτη, ισχύος 418 MW κατασκευάστηκε το 2006 και ήταν η πρώτη ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου) και την τρίτη στο χαρτοφυλάκιό της (αφού υπάρχει και η μονάδα στη Θίσβη Βοιωτίας) που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των θερμικών μονάδων στα επίπεδα του 1,6 GW.
Όσον αφορά στο «Θεσσαλονίκη FSRU», μετά τη λήψη άδειας ΑΣΦΑ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την ΑΕΠΟ του έργου να αναμένεται προς τα τέλη του επόμενου έτους. Η επένδυση στοχεύει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας για τη τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη διοχέτευση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Στόχος της Elpedison είναι το FSRU να τεθεί σε λειτουργία το 2026.