Η κυβέρνηση Μελόνι πρέπει να ποντάρει στους επαναεριοποιητές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκειμένου να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη το συντομότερο δυνατό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ente Nazionale Idrocarburui (Eni), Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη επένδυσης σε περισσότερους αεριοποιητές για να καλυφθούν τουλάχιστον οι εθνικές ανάγκες.
«Αν θέλουμε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και να έχουμε υπερεπάρκεια φυσικού αερίου, θα πρέπει να αποκτήσουμε τέσσερις ακόμη αεριοποιητές», δήλωσε μιλώντας στο συνέδριο Lombardia 2030 στο Μιλάνο.
Ο Ντεσκάλτζι έκανε μια σύγκριση με την Ισπανία, η οποία καταναλώνει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και διαθέτει ικανότητα επαναεριοποίησης 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Μέχρι σήμερα, η Ιταλία διαθέτει ικανότητα επαναεριοποίησης 17 δισεκατομμυρίων, συν άλλα 10 δισεκατομμύρια από τους επαναεριοποιητές στο Piombino και τη Ravenna. Σε μια βέλτιστη κατάσταση, εξήγησε ο Ντεσκάλτζι, η Ιταλία θα χρειαζόταν τέσσερις ακόμη αεριοποιητές για πλήρη ενεργειακή ασφάλεια.
Η Μελόνι επανεκκίνησε, για το σκοπό αυτό, το σχέδιο Sorgenia και Iren ενός αεριοποιητή στην Gioia Tauro (Καλαβρία), «για το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι μια (κυβερνητική) πράξη που να το κηρύσσει στρατηγικό έργο για να ξεκινήσει». Η μονάδα βρίσκεται ήδη στη εγκατεστημένη και έχει λάβει άδεια λειτουργίας εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
Δυνητικά η Gioia Tauro θα μπορούσε να επεξεργάζεται 12 έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως και θα επέτρεπε στην κυβέρνηση Μελόνι να αρχίσει να καθιστά τη νότια Ιταλία «εθνικό και ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο», όπως είχε ανακοινωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα των Αδελφών της Ιταλίας, στο συνασπισμό με τη Forza Italia και τη Lega.
«Με λίγη εξυπνάδα και με πόρους που ξοδεύονται σωστά θα μπορούσαμε να κάνουμε τον Νότο (της Ιταλίας) το κέντρο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι κατά την ομιλία της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στην κυβέρνηση.
Ο αεριοποιητής Gioia Tauro θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική εγκατάσταση για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου από νέα κοιτάσματα στη Μεσόγειο, αλλά και από τη Νιγηρία και τις εγκαταστάσεις της Eni στη Μοζαμβίκη και το Κονγκό. Τώρα, η Ιταλία εισάγει κυρίως από το Κατάρ, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ιταλία θα μπορούσε να έχει στρατηγική σημασία για τον εφοδιασμό της Αυστρίας και της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου που έφερναν φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο. Καθώς και για τον εφοδιασμό της κεντρικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία, γλιτώνοντας έτσι ένα μακρύ και δαπανηρό θαλάσσιο ταξίδι.
Πηγή: euractiv.gr