Μενού Ροή
Ρωσία: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο της μετασοβιετικής εποχής

Οι εξαγωγές φυσικού αέριου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω αγωγών μειώθηκαν κατακόρυφα το τρέχον έτος και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της μετασοβιετικής εποχής, στο πλαίσιο των πιέσεων της ΕΕ προς τη Μόσχα για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία αλλά της ζημιάς που υπέστησαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο μετά από μυστηριώδεις εκρήξεις που αποδίδονται σε δολιοφθορά.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom αλλά και από τους υπολογισμούς του Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, επί χρόνια έκανε λόγο για μείωση της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, ωστόσο οι Βρυξέλλες ανέλαβαν πιο αποφασιστική δράση μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία Gazprom, επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξέι Μίλερ, στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι εξαγωγές της σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα διαμορφωθούν το τρέχον έτος στα 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ποσότητα που σηματοδοτεί πτώση άνω του 45% σε σύγκριση με τα 185,1 bcm που εξήγαγε το 2021.

Η ανωτέρο ποσότητα περιλαμβάνει και τις προμήθειες φυσικού αερίου ρπος την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, μέσω του οποίου η Gazprom παρείχε 10,39 bcm πέρυσι.

Ένα από τα προηγούμενα μετασοβιετικά χαμηλά πωλήσεων φυσικού αερίου της Gazprom στο "μακρινό εξωτερικό" ήταν 117,4 bcm το 1995, σύμφωνα με την Gazprom Export.

Οι ρωσικές άμεσες εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδία και η Δανία, διερευνώντας τέσσερα σημεία διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτές προκλήθηκαν από εκρήξεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος μπορεί να ευθύνεται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις εκρήξεις πράξη δολιοφθοράς.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγόρησε το βρετανικό ναυτικό για τις εκρήξεις, έναν ισχυρισμό που αρνείται κατηγορηματικά το Λονδίνο χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ψευδής.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανήλθαν συνολικά πέρυσι στο ρεκόρ των 59,2 bcm.

Εν τω μεταξύ, όμως, η Ρωσία έχει αυξήσει τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που διακινείται μέσω θαλάσσης, κυρίως χάρη στο εργοστάσιο Yamal LNG της Novatek στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό στατιστικής Rosstat, η παραγωγή LNG της Ρωσίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% τον χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, φτάνοντας τα 29,7 εκατομμύρια τόνους.

Επιπλέον, η Μόσχα κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη χάρη στις υψηλότερες τιμές των προϊόντων ενέργειας, με τα έσοδά της από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί περισσότερο από ⅓ κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Η Gazprom ανέφερε τέλος ότι η παραγωγή φυσικού αερίου το 2022 είναι 412,6 bcm, σημαντικά μειωμένη από τα 514,8 bcm του 2021, όταν έφτασε σε υψηλό 13 ετών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας