Na θωρακίσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αλλά και τη βιομηχανία επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επέκταση του Μηχανισμού Διόρθωσης Αγοράς στα παράγωγα που συνδέονται με το trading φυσικού αερίου σε όλες τους κόμβους συναλλαγών σε χώρες της ΕΕ. Έτσι, η κατίσχυση καθεστώτος του πλαφόν και πέρα από το TTF, όπως προέβλετε αρχικά κανονισμός για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς (MCM- 2022/2578), που αποφασίστηκε το 2022, σε όλα τα συμβόλαια αναφοράς φυσικού αερίου που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου, αναμένεται να λειτουργήσει “προληπτικά” και για τα παράγωγα που διαπραγματεύονται σε άλλες πλατφόρμες στην ΕΕ ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες στρεβλώσεις στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης
Με βάση, έτσι, τα νέα δεδομένα, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μέχρι την εφαρμογή, δηλαδή την 1η Μαΐου, οι εταιρείες που επηρεάζονται από τον νέο κανονισμό και διαχειρίζονται εικονικούς κόμβους συναλλαγών εκτός του TTF, θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματά τους.
Ο κανονισμός MCM, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023 αφορά στα όρια που έχουν τεθεί για να αποτραπεί η απότομη εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα καθώς και οι απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Ο αρχικός κανονισμός ρύθμιζε μόνο τις παραγγελίες για παράγωγα TTF, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των διαπραγματεύσιμων παραγώγων φυσικού αερίου στις ρυθμιζόμενες αγορές στην ΕΕ. Δεδομένου όμως του ασταθούς και απρόβλεπτου τοπίου της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κρίθηκε αναγκαίο ο νέος μηχανισμός να μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και σε παράγωγα που συνδέονται με άλλους εικονικούς κόμβους συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μηχανισμός Διόρθωση ς MCM περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί έναν προσωρινό μηχανισμό, με ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Τίποτα δεν αποκλείει βέβαια, η διάρκειά του να επεκταθεί σε περίπτωση νέας απότομης ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, ένα σενάριο που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειδικά αν ο χειμώνας 2023-24 είναι πιο ψυχρός, από τον ασυνήθιστα ήπιο φετινό χειμώνα. Προς το παρόν πάντως η τιμή TTF συμβολαίων παράδοσης του επόμενου μήνα παραμένει στην κλίμακα των 40-45 ευρώ/MWh με το TTF Μαΐου να κλείνει χθες με πτώση κατά 2,7% στα 43,330 ευρώ/MWh. Ωστόσο υπάρχουν προβολές που παραπέμπουν σε άνοδο των τιμών μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου.
Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, οι διαταραχές στην προσφορά του προϊόντος και η ανάγκη για διατήρηση ικανών αποθεμάτων ενόψει του προσεχούς χειμώνα αναμένεται να συντηρήσουν τις ανοδικές πιέσεις στη τιμή του αερίου. Εκφράζεται, ωστόσο, η εκτίμηση ότι η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού από νοικοκυριά και βιομηχανία θα περιορίσει ενδεχομένως αυτές τις αυξήσεις.