Η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις στο Ιράκ για να επιτρέψει την επανεκκίνηση των κουρδικών εξαγωγών πετρελαίου ή να αντιμετωπίσει κυρώσεις μαζί με το Ιράν, δήλωσαν στο Reuters οκτώ πηγές με άμεση γνώση του θέματος.
Σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού αρνήθηκε σε δήλωσή του ότι υπήρξε απειλή κυρώσεων ή πίεση προς την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των επικοινωνιών της με την αμερικανική κυβέρνηση.
Μια ταχεία επανέναρξη των εξαγωγών από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ θα βοηθούσε να αντισταθμιστεί μια πιθανή πτώση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, τις οποίες η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να μηδενίσει στο πλαίσιο της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ κατά της Τεχεράνης.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να απομονώσει το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία και να εξαλείψει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, προκειμένου να επιβραδύνει την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου από το Ιράν.
Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι οι εξαγωγές από το Κουρδιστάν θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος μιας σχεδόν διετούς διαμάχης που έχει κόψει τις ροές περισσότερων από 300.000 βαρελιών ημερησίως (bpd) κουρδικού πετρελαίου μέσω της Τουρκίας προς τις παγκόσμιες αγορές.
Το Reuters μίλησε με οκτώ πηγές στη Βαγδάτη, την Ουάσινγκτον και το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, οι οποίες δήλωσαν ότι η αυξανόμενη πίεση από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την ανακοίνωση της Δευτέρας. Όλες οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Το Ιράν θεωρεί το γειτονικό και σύμμαχό του Ιράκ ζωτικής σημασίας για να κρατήσει την οικονομία του όρθια εν μέσω κυρώσεων. Αλλά η Βαγδάτη, εταίρος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ιράν, είναι επιφυλακτική να βρεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής του Τραμπ για τη συμπίεση της Τεχεράνης, δήλωσαν οι πηγές.
Ο Τραμπ θέλει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι να διακόψει τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν. Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα του Ιράκ μπλόκαρε την πρόσβαση σε δολάρια σε πέντε ακόμη ιδιωτικές τράπεζες, κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η ανακοίνωση του Ιράκ σχετικά με την επανέναρξη των εξαγωγών ήταν βιαστική και δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν από την επανέναρξη των ροών, τέσσερις από τις οκτώ πηγές επίσης.
Το Ιράν ασκεί σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική επιρροή στο Ιράκ μέσω των ισχυρών σιιτικών πολιτοφυλακών του και των πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζει στη Βαγδάτη. Αλλά η αυξημένη πίεση των ΗΠΑ έρχεται σε μια εποχή που το Ιράν έχει αποδυναμωθεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ στους περιφερειακούς εντολοδόχους του.
Ο Farhad Alaaldin, σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν υπάρχει απειλή από τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις εάν δεν συνεχιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου. Σημείωσε ότι το κοινοβούλιο του Ιράκ είχε ήδη ψηφίσει νόμο που καθόριζε μια τιμή για το πετρέλαιο και εναπόκειται στις εμπλεκόμενες εταιρείες να αρχίσουν να το διοχετεύουν στον αγωγό.
«Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των εθνικών πόρων λαμβάνονται σύμφωνα με την ιρακινή κυριαρχία και με τρόπο που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας», είπε.
Με τον αγωγό που μεταφέρει το κουρδικό αργό στο τουρκικό λιμάνι Ceyhan κλειστό από το 2023, το λαθρεμπόριο κουρδικού πετρελαίου προς το Ιράν με φορτηγά έχει ανθίσει. Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τη Βαγδάτη να περιορίσει αυτή τη ροή, είπαν έξι από τις οκτώ πηγές.
Το Reuters ανέφερε τον Ιούλιο ότι εκτιμάται ότι 200.000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου σε μειωμένη τιμή διακινούνται λαθραία από το Κουρδιστάν προς το Ιράν και, σε μικρότερο βαθμό, προς την Τουρκία με φορτηγά. Οι πηγές δήλωσαν ότι οι εξαγωγές παρέμειναν περίπου σε αυτό το επίπεδο.
«Η Ουάσινγκτον πιέζει τη Βαγδάτη να διασφαλίσει ότι το κουρδικό αργό εξάγεται στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας αντί να πωλείται φθηνά στο Ιράν», δήλωσε Ιρακινός αξιωματούχος του πετρελαίου με γνώση των φορτηγών μεταφορών αργού που περνούν στο Ιράν.
Ενώ το κλείσιμο του τουρκικού αγωγού προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου κουρδικού πετρελαίου μέσω του Ιράν, ένα μεγαλύτερο δίκτυο που ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αποφέρει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του έχει ανθίσει στο Ιράκ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο αλ Σουντανί το 2022, ανέφερε το Reuters πέρυσι.
Δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την ιρακινή κυβέρνηση να επαναλάβει τις κουρδικές εξαγωγές. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθούσε να αμβλυνθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιέσεις της κυβέρνησης προς το Ιράκ να ανοίξει τις κουρδικές εξαγωγές πετρελαίου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Δεν είναι μόνο σημαντικό για την περιφερειακή ασφάλεια να επιτραπεί στους Κούρδους εταίρους μας να εξάγουν το δικό τους πετρέλαιο, αλλά και να βοηθήσουν να διατηρηθεί η τιμή του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα».
Υπήρξε στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των αρχών του Κουρδιστάν και των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η επαναφορά από τον Τραμπ της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν ήταν μια από τις πρώτες πράξεις του μετά την επιστροφή του στο αξίωμα στα τέλη Ιανουαρίου. Εκτός από τις προσπάθειες να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, ο Τραμπ διέταξε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ιράκ.
Ο Τραμπ ανέλαβε επίσης καθήκοντα υποσχόμενος να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους Αμερικανούς. Μια απότομη πτώση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και μαζί με αυτό την τιμή της βενζίνης παγκοσμίως.
Η επανέναρξη των κουρδικών εξαγωγών θα βοηθούσε να αντισταθμιστεί μέρος της απώλειας στην παγκόσμια προσφορά από τις χαμηλότερες ιρανικές εξαγωγές, αλλά θα κάλυπτε μόνο ένα κλάσμα των περισσότερων από 2 εκατομμυρίων bpd αργού και καυσίμων που στέλνει το Ιράν. Ωστόσο, το Ιράν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ικανό στο να βρίσκει μέσα για να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις στις πωλήσεις πετρελαίου του.
Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, δήλωσε ότι η επανεκκίνηση των εξαγωγών από το Κουρδιστάν θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου σε μια εποχή που η παραγωγή διακόπτεται από άλλες περιοχές, όπως το Καζακστάν, όπου οι εξαγωγές μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά την επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε σημαντικό αντλιοστάσιο αγωγού στη νότια Ρωσία.
«Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι η αγορά έχει υιοθετήσει μια σχετικά ουδέτερη αλλά νευρική στάση για τις τιμές του αργού πετρελαίου», δήλωσε.
Ο αγωγός διακόπηκε από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2023, αφού το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ΔΕΕ) διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει στη Βαγδάτη 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση για μη εξουσιοδοτημένες εξαγωγές μεταξύ 2014 και 2018.
Υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την πληρωμή, την τιμολόγηση και τη συντήρηση, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters. Δύο ημέρες συνομιλιών στην κουρδική πόλη Ερμπίλ αυτή την εβδομάδα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελε να επανεκκινήσουν οι εξαγωγές χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της KRG σχετικά με τις πληρωμές και χωρίς σαφήνεια σχετικά με τον μηχανισμό πληρωμών, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Χρειαζόμαστε σαφή ορατότητα σχετικά με τις εγγυήσεις», δήλωσε η πηγή.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες που εργάζονται στο Κουρδιστάν έχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τις πληρωμές.
Στελέχη της νορβηγικής εταιρείας DNO δήλωσαν σε αναλυτές στις 6 Φεβρουαρίου ότι πριν συμφωνήσουν να στείλουν πετρέλαιο μέσω του αγωγού στο Ceyhan ήθελαν να κατανοήσουν πώς θα πληρωθεί η εταιρεία για τις μελλοντικές παραδόσεις και πώς θα ανακτήσει 300 εκατομμύρια δολάρια για το πετρέλαιο που είχε παραδώσει πριν κλείσει ο αγωγός.
Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη καμία πληροφορία από το Ιράκ σχετικά με την επανέναρξη των ροών, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar.
Μια επανεκκίνηση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ζητήματα στον ΟΠΕΚ+, ή τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών συν τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, όπου το Ιράκ έχει δεχθεί πιέσεις να συμμορφωθεί με την υπόσχεσή του να μειώσει την παραγωγή του. Η πρόσθετη προμήθεια από την κουρδική περιοχή θα μπορούσε να θέσει το Ιράκ πάνω από τον στόχο της προμήθειας του ΟΠΕΚ+.
Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι δυνατόν το Ιράκ να επανεκκινήσει τον αγωγό και να παραμείνει συμμορφωμένο με την πολιτική προσφοράς του ΟΠΕΚ+.
Ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην επενδυτική τράπεζα UBS, δήλωσε ότι ο συνολικός αντίκτυπος της επανέναρξης θα μπορούσε να είναι υποτονικός.
«Από την άποψη της αγοράς πετρελαίου, το Ιράκ δεσμεύεται από τη συμφωνία παραγωγής του ΟΠΕΚ+, οπότε δεν θα περίμενα πρόσθετη παραγωγή από το Ιράκ σε περίπτωση επανεκκίνησης του αγωγού, αλλά απλώς μια αλλαγή στον τρόπο εξαγωγής (σήμερα, μεταξύ άλλων, με τη χρήση φορτηγών)», δήλωσε.