Μενού Ροή
unabomber-logo
Ο Ευ-άγγελος καλών ειδήσεων, οι κερδισμένοι της «ειρήνης», η Helleniq Energy και ο νέος γάμος στην λιανική – Πως κερδίζει η ΔΕΗ, τα ευρωπαικά όνειρα Δούκα-Μπακογιάννη και η επανεμφάνιση Θοδωρόπουλου

Την ώρα που η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα βρίσκονται μεταξύ των συμπληγάδων των δύο Τ (Τραμπ-Τέμπη), η ελληνική επιχειρηματικότητα, με αυτοπεποίθηση, ανοίγει πανιά στις βαθιές θάλασσες των διεθνών αγορών, αξιοποιεί ευκαιρίες, δίνει μάχες, κερδίζει μερίδια και έρχεται να χρωματίσει με αισιοδοξία τη γκρίζα πραγματικότητα.

  • Ο Ευ-άγγελος καλών ειδήσεων, το Βig 3 και οι game-changer κινήσεις
  • Η HELLENiQ ENERGY και η αόρατος χειρ της αγοράς
  • Ο νέος γάμος στη λιανική ενέργειας…
  • …Οι υποψήφιες νύφες και το μέγεθος που μετράει
  • Οι κερδισμένοι της ειρήνης: Metlen και ΔΕΠΑ Εμπορίας στους αγωγούς ΦΑ…
  • …Motor Oil και HELLENiQ ENERGY στο πετρέλαιο
  • Ρεύμα: η ισχύς ΔΕΗ στη Ρουμανία, η είσοδος METLEN…
  • Η ΔΕΗ στην Μολδαβία …με το βλέμμα στην Ουκρανία
  • Τα δίκτυα, οι διασυνδέσεις και το πουγκί της ΕΤΕπ
  • Λιγότεροι φόροι και «καθαρότεροι» λογαριασμοί ενέργειας
  • Η ενέργεια, η ΕΕ, ο Δούκας και ο Μπακογιάννης
  • Η επανεμφάνιση του Θόδωρου Θοδωρόπουλου στην λιανική

Ο Ευ-άγγελος καλών ειδήσεων, το Βig 3 και οι game-changer κινήσεις

Τέτοια είναι η ιστορία της METLEN, η οποία παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα την Πέμπτη, ενώ ο πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ενημέρωση των αναλυτών επιβεβαιώνοντας την ετυμηγορία του ονόματός του: απεδείχθη ευ-άγγελος καλών ειδήσεων για την πορεία του ομίλου και επενδυτές-μετόχους.

Ταυτόχρονα, προκάλεσε συζητήσεις στην αγορά για το ποιες είναι οι δύο κινήσεις που ετοιμάζει. Σαν διπλό κουίζ, δηλαδή.

Το πρώτο και σημαντικότερο: ποιες είναι οι εταιρείες που θα εξαγοράσει (για τις οποίες θα υπάρχει εικόνα στα τέλη Απριλίου, όταν προγραμματίζεται ενημέρωση επενδυτών στο Λονδίνο) και οι οποίες -ειδικά η μία- θα αλλάξουν ουσιαστικά τα νούμερα στον όμιλο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πολλά κυκλοφορούν στην αγορά. Ως Unabomber θα πόνταρα στο ότι η μία κίνηση θα αφορά την ενέργεια και η άλλη τα μέταλλα, όπως επίσης ότι το ένα deal θα αφορά την Ευρώπη και το άλλο την Ελλάδα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατευθύνεται η METLEN, άλλωστε, είναι λογικό να προχωρήσει σε κίνηση που να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς, όμως, κατ’ ανάγκην να αφορά στη βρετανική αγορά. Μπορεί το deal να αφορά εταιρεία από άλλη μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η HELLENiQ ENERGY και η αόρατος χειρ της αγοράς

Στην ελληνική αγορά οι επιλογές είναι συγκεκριμένες -και στους δύο τομείς. Αρκετοί «βλέπουν» κίνηση προς την πλευρά της HELLENiQ ENERGY. Πολύ περισσότερο καθώς έχει εντοπιστεί στα τερματικά η… αόρατος χειρ της αγοράς (για να θυμηθώ τον Άνταμ Σμιθ) να «μαζεύει» επιμελώς μετοχές της HELLENiQ ENERGY τον τελευταίο καιρό.

Κάποιοι επιμένουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις δύο άλλες, να είναι δηλαδή μία τρίτη κίνηση, και μάλιστα με περιεχόμενο συνεργασίας που να εκπλήξει. 

Ο νέος γάμος στη λιανική ενέργειας…

Το δεύτερο κουίζ του επικεφαλής της METLEN αφορούσε στη λιανική αγορά ενέργειας: πώς θα αυξηθεί το μερίδιο της Protergia από το 20% (τόσο θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα) στο 30% πού είναι ο στόχος του ομίλου με βάση την ενέργεια που παράγει από τις ΑΠΕ; Με επιθετική εμπορική πολιτική; Με νέα εξαγορά; Με συνδυασμό και των δύο;

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έδειξε να προκρίνει την πρώτη λύση, με επιχείρημα ότι είναι λιγότερο κοστοβόρα, χωρίς να αποκλείσει τη δεύτερη.

Το υπονοούμενο σαφές: τα τιμήματα που ζητούνται είναι υψηλότερα του ποσού που είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η Protergia.

Άρα, συνεχίζει με επιθετική εμπορική πολιτική (και τον Μάρτιο, μήνα με κρύο, κρατά σταθερά τα τιμολόγια) και αναμένει παράθυρο ευκαιρίας (εάν εμφανισθεί) για εξαγορά με τίμημα που θα αξιολογήσει ως αποδεκτό.

…Οι υποψήφιες νύφες και το μέγεθος που μετράει

Εάν κινηθεί, πάντως, η Protergia κινηθεί για αγορά, αυτή θα αφορά sizeable, δηλαδή μεγάλη εταιρεία, ξεκαθάρισε ο Ε. Μυτιληναίος. Ποια μπορεί να είναι αυτή;

Κι εδώ τα κουκιά είναι μετρημένα: κάτω από την Protergia (και την ΔΕΗ, φυσικά, που είναι ο leader στην αγορά) είναι, με βάση τα τελευταία στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας, ο Ήρων με 10,28%, η Elpedison με 5,68%, η NRG με 4,54%, η Φυσικό Αέριο με 3,35% και η Ζενίθ με 2,94%.

Ήρων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και NRG του ομίλου της Motor Oil είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με σκοπό το γάμο, από τον οποίο θα προκύψει  ο τρίτος πόλος στην αγορά ενέργειας.

Άρα, ποιες απομένουν; Η Elpedison, η οποία περιήλθε πλέον κατά 100% στον έλεγχο της HELLENiQ ENERGY μετά την εξαγορά του μεριδίου των Ιταλών, η Φυσικό Αέριο, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ανήκει πλέον κατά 100% στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά την εξαγορά του 35% από την HELLENiQ ENERGY, και η Ζενίθ, που ανήκει στην ιταλική εταιρεία Eni και η οποία ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησής της.

Οι κερδισμένοι της ειρήνης: Metlen και ΔΕΠΑ Εμπορίας στους αγωγούς ΦΑ…

Φυσικά, οι επενδυτικές αποφάσεις όπως και οι επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στις οποίες ευλόγως είναι στραμμένο το βλέμμα όλων.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία για ειρήνη, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα «πλημμυρίσει» ξανά την ευρωπαϊκή αγορά το αγώγιμο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως, άλλωστε, γινόταν μέχρι την εισβολή.

Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι προφανές ότι θα υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του, δεδομένης και της αύξησης παραγωγής LNG από Κατάρ και ΗΠΑ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και δύο μεγάλοι κερδισμένοι στην ελληνική αγορά. Ποιοι; Metlen και ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι εταιρείες που έχουν κλεισμένη capacity στους αγωγούς φυσικού αερίου (TAP, Turkstream), μετά την αποχώρηση του Ομίλου Κοπελούζου.

…Motor Oil και HELLENiQ ENERGY στο πετρέλαιο

Ωφελημένα θα είναι και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, Motor Oil και HELLENiQ ENERGY.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα στην Αίγυπτο όπου βρέθηκε για την έκθεση EGYPES 2025 (Egypt Energy Show), ο CEO της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης από τον πόλεμο ωφελήθηκαν πολύ  τα διυλιστήρια που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κοντά στην περιοχή μας.

Εάν, όμως, συναφθεί, η ειρήνη, τότε θα σταματήσει η διακίνηση του φθηνού ρώσικου πετρελαίου (με discount) που απέφευγε τις κυρώσεις. Θα υπάρξουν παντού τιμές αγοράς, συνεπώς θα ωφεληθούν σε σημαντικό βαθμό τα ελληνικά διυλιστήρια.

Ρεύμα: η ισχύς ΔΕΗ στη Ρουμανία, η είσοδος METLEN

Οφέλη θα υπάρξουν και για τις εταιρείες που θα εμπλακούν στην ενεργειακή ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, τα 2/3 της ηλεκτρικής υποδομής της οποίας έχουν καταστραφεί από τους ρώσικους βομβαρδισμούς.

Ποιες εταιρείες θα έχουν καλύτερη θέση στην αφετηρία; Ποιες άλλες απ’ αυτές  που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, όπως στη γειτονική Ρουμανία, εκτιμούν στην αγορά.

Κι όταν γίνεται λόγος για Ρουμανία, το μυαλό όλων πηγαίνει κατ’ ευθείαν στη ΔΕΗ, η οποία ελέγχει το 18% της αγοράς ενέργειας και εξυπηρετεί πάνω από 3 εκατομμύρια καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει σε λειτουργία στη Ρουμανία 23 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα καθώς και μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,3 GW και είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη Ρουμανία. Πρόσφατα εγκαινίασε υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για αγορά που γνωρίζει άριστα ο Γιώργος Στάσσης και αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη για τον όμιλο της ΔΕΗ, μετά βεβαίως την Ελλάδα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου έλαβε άδεια άσκησης δραστηριότητας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη ρουμανική αγορά και η METLEN.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο της Ρουμανίας, η METLEN σχεδιάζει να  αναπτύξει μία μεγάλη φωτοβολταϊκή μονάδα, δυναμικότητας περίπου 273 MW, με χρηματοδότηση ύψους 181 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Παραγωγή από ΑΠΕ έχουν ακόμη στη Ρουμανία η HELLENiQ ENERGY και η MORE, θυγατρική της Motor Oil.

Η ΔΕΗ στην Μολδαβία …με το βλέμμα στην Ουκρανία

Με ενδιάμεσο σταθμό τη Μολδαβία, λοιπόν, οι ενεργειακές εταιρείες είναι αναπόφευκτο να θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ουκρανία. Ευκαιρίες στην παραγωγή, τα δίκτυα/διασυνδέσεις και -γιατί όχι;- τη λιανική αγορά ενέργειας

Η ΔΕΗ έχει, πάντως, πατήσει ήδη πόδι στη Μολδαβία καθώς εγκαθιστά τη μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ, αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 140 MW στο Deleni.

Τα δίκτυα, οι διασυνδέσεις και το πουγκί της ΕΤΕπ

Την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το σχέδιό της για προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις.

Κατά τις ίδιες μάλιστα πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ανοίξει τους κρουνούς χρηματοδότησης τέτοιων  project, προοπτική που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που μετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Λιγότεροι φόροι και «καθαρότεροι» λογαριασμοί ενέργειας

Ένα άλλο μέτρο που θα περιλαμβάνεται είναι η οδηγία προς τα κράτη-μέλη να μειώσουν τη φορολογία στα ενεργειακά προϊόντα καθώς και να προβούν σε εκκαθάριση των λογαριασμών ενέργειας από τις χρεώσεις που δεν έχουν σχέση με τη ενέργεια -όπως είναι στην ελληνική περίπτωση, τα δημοτικά τέλη αλλά και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

Αναμένεται με ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθούν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στο (πανίσχυρο) λόμπι των δημάρχων που ούτε για αστείο δεν θέλουν να ακούν ότι θα διαχωριστούν τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ενέργειας αφού σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί το φαινόμενο του «δεν πληρώνω» (τα τέλη στους δήμους) αλλά και στο θέμα της ΕΡΤ.

Η ενέργεια, η ΕΕ, ο Δούκας και ο Μπακογιάννης

Μιας ο λόγος για δήμους και ενέργεια, έχει τη σημασία του: ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας προέρχεται ως γνωστόν από τον χώρο της ενέργειας -καθηγητής στο ΕΜΠ, γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ.

Την περασμένη εβδομάδα ο προηγούμενος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης εκλέχτηκε πρόεδρος στην επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το αντίστοιχο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης), οπότε θα έχει βήμα, αρμοδιότητα και ένα λόγο παραπάνω να τοποθετείται επί ενεργειακών θεμάτων των ΟΤΑ.

Ο Χάρης Δούκας, πάντως, συναντήθηκε πριν λίγα 24ωρα με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Dan Jorgensen, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ευρωπαίων δημάρχων για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης (affordable housing).

Η επανεμφάνιση του Θόδωρου Θοδωρόπουλου στην λιανική

Ένας νέος παίκτης ετοιμάζεται να εισέλθει δυναμικά στην λιανική αγορά της ενέργειας αρχής γενομένης από την προμήθεια φυσικού αερίου. Ο λόγος για την εταιρία Amaco Energy με έδρα τη Βούλα Αττικής η οποία απέκτησε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδεια προμήθειας φυσικού αερίου διάρκειας 20 ετών με δυνατότητα παράτασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Amaco Energy είναι νέα εταιρία που ιδρύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως μέλος του κυπριακού ομίλου Mediterranean Infrastructure Holding LTD ο οποίος έχει επιδιώξει τη δημιουργία του FSRU Αργώ στο Βόλο και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επιχειρηματίας Θόδωρος Θοδωρόπουλος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας