Η ολλανδική κυβέρνηση τον Οκτώβριο θα κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen, μια κίνηση που ενδέχεται να περιορίσει τα αποθέματα στην Ευρώπη ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Το κλείσιμο, λόγω των σεισμών που έχει προκαλέσει το κοίτασμα στην περιοχή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτόν το μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος του Ολλανδού υφυπουργού Μεταλλείων.
Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η απόφαση για το κλείσιμο δεν είναι εντελώς αμετάκλητη. Εάν υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση ή προβλέπεται ένας πολύ κρύος χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Σημειώνεται ότι το κοίτασμα αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και ραχοκοκαλιά των δημόσιων οικονομικών της Ολλανδίας, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1963.
Ωστόσο, στην περιοχή έχουν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμοί μεγέθους έως και 3,6 Ρίχτερ προκάλεσαν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές, σύμφωνα με το Groningen Mining Damage Institute. Επίσης, πάνω από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012, επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επικίνδυνα.
Την είδηση ακολούθησε το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνονται αύξηση ακόμη και πάνω από 23%. H τιμή για τα συμβόλαια Ιουλίου διαπραγματεύεται στα 42,160 ευρώ/MWh με υψηλό ημέρας τα 49 ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει άνοδο 15-20% . Στα 42,50 ευρώ βρίσκεται το συμβόλαιο TTF για τον Αύγουστο και στα 59,23 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Και όλα αυτά μάλιστα, ενώ τις πρώτες ώρες της ημέρας κυμαινόταν στα 36,9 ευρώ.
Μέχρι τον Οκτώβριο θα εξάγονται το πολύ 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Groningen, καθώς λειτουργεί σε ελάχιστα επίπεδα.