Μενού Ροή
Ψήφο εμπιστοσύνης στην "Ελλάδα ενεργειακός κόμβος", από τον Ισπανό μέτοχο του ΔΕΣΦΑ, Enagas

«Ελλάδα, ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αυτός είναι  ο τίτλος σε άρθρο στο μαγκαζίνο του ισπανικού κολοσσού του φυσικού αερίου Enagas (o επικεφαλής του οποίου επισκέφθηκε προ μηνών την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητοσοτάκη), στο οποίο αντανακλάται η υψηλή αξία που αποδίδει η ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου Enagas στη μετοχική της συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ.

Το άρθρο εστιάζει στην μεγάλη σημασία των επενδύσεων του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου, σε μια περίοδο που οι «όροι και προϋποθέσεις» που φαίνεται να θέτει γι αυτές το υπό επικαιροποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους παράγοντες του κλάδου…

Επενδύσεις 1,3 δισ.

«Από τότε που η Enagas εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ το 2028, ο Διαχειριστής έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κορυφαίο ενεργειακό κόμβο στον ευρωπαϊκό Νότο…αυτός θα υλοποιηθεί μέσα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα του Διαχειριστή που προβλέπει επενδύσεις 1,3 δις. Ευρώ την περίοδο 2023-2032, οι οποίες θα επιτρέψουν να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες αλλά και οι επιταγές της απανθρακοποίησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με την Enagas, ένα από τα βασικότερα projects που υλοποιεί ο ΔEΣΦΑ είναι ο αγωγός της Δυτικής Μακεδονίας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και θα επιτρέψει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Όπως μάλιστα επισημαίνει, «Ο εν λόγω αγωγός θα είναι ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη που θα μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο έως και 100%.

Η Ρεβυθούσα

Από την αναφορά της Enagas στο προφίλ του ΔΕΣΦΑ δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείπει ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας, που -όπως υπογραμμίζεται- κάλυψε πέρυσι το 44% των εισαγωγών φυσικού αερίου και υποδέχθηκε φορτία από 10 διαφορετικές χώρες, παίζοντας ρόλο-κλειδί στην διασφάλιση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης του εφοδιασμού στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες. Τονίζεται ότι η Ρεβυθούσα επέτρεψε τον τετραπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί με δεδομένο ότι η διαδικασία δέσμευσης slots για την εκφόρτωση φορτίων LNG για την περίοδο 2023-2027 προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες, αλλά και ξένους χρήστες του Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας.

Τα άλλα projects

Ειδική αναφορά γίνεται αναπόφευκτα και στο FSRU της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο, θωρακίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά projects στην περιοχή όπως είναι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, o Διαδριατικός Αγωγός TAP και ο αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας,  το FSRU συμβάλλει στην ενοποίηση των ενεργειακών αγορών της περιοχής και παράλληλα στην μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Η Enagas δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα δυο projects του ΔΕΣΦΑ που πήραν το εισιτήριο για την νέα λίστα των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), δηλαδή την κατασκευή αγωγού μεταφοράς υδρογόνου που θα συνδέει τα συστήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αλλά και το πρώτο στην Μεσόγειο project δέσμευσης, μεταφοράς και διαχείρισης εκπομπών CO2 που είναι εμπορικής και βιομηχανικής κλίμακας.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ΔΕΣΦΑ ενέκρινε πρόσφατα το δικό του Σχέδιο Net Zero με στόχο την μείωση των εκπομπών κατά 50% σε σχέση με το 2018 έως το 2030 και την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών δέκα χρόνια αργότερα. Για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες όπως η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας στη Ρεβυθούσα και τους νέους Σταθμούς Συμπίεσης, η χρήση ανανεώσιμων αερίων για αυτοπαραγωγή και η αξιοποίηση μέσων για τον εντοπισμό και τη μείωση διαφυγόντων εκπομπών ρύπων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας