Μενού Ροή
Αγωγός φυσικού αερίου Gazprom
Θα πληρώσει η Gazprom τον νέο βουλγάρικο φόρο στο φυσικό αέριο;

Η Βουλγαρία αναμένει να εισπράξει τα πρώτα έσοδα από τον νέο φόρο επί των εισαγωγών και της διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ένα μέτρο που, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, έχει προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή για την ενεργειακή ασφάλεια ενόψει χειμώνα.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αναμένει να λάβει τις πρώτες μηνιαίες πληρωμές από τον φόρο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ. Ο φόρος, που ισχύει από τα μέσα Οκτωβρίου, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα έσοδα και να περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, μένει να φανεί. Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω Βουλγαρίας, ανέφερε ότι το μέτρο αυτό είναι παράνομο και θέλει να το διερευνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δεν έχει αναφέρει αν προτίθεται να πληρώσει, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

"Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί", δήλωσε ο Βασίλεφ σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας για την πιθανότητα πληρωμής από την Gazprom. "Ας μην κάνουμε εικασίες", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διέκοψε πέρυσι τις εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, αφού η βαλκανική χώρα αρνήθηκε να πληρώσει για το καύσιμο σε ρούβλια, τα οποία απαίτησε η Μόσχα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η Βουλγαρία παραμένει η βασική οδός διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την περιοχή.

Μια βουλγαρική επέκταση του αγωγού TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα - την οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας - "καταλαμβάνεται" σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Gazprom βάσει μακροπρόθεσμης σύμβασης.

Η άρνηση καταβολής του φόρου - που ορίζεται σε 20 λέβα (11 δολάρια_ ανά μεγαβατώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βουλγαρία στο μπλοκάρισμα ή την ανάκληση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που δεν πληρώνουν, δήλωσε ο Βασίλεφ τον περασμένο μήνα. Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών και ο διαχειριστής του δικτύου, Bulgartransgaz, δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

"Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η συσσώρευση ποινών, καθώς φαίνεται απίθανο είτε ο αγοραστής είτε ο προμηθευτής να συμφωνήσουν να αναλάβουν την πρόσθετη εισφορά, τουλάχιστον προς το παρόν", δήλωσε ο Alireza Nahvi, αναλυτής φυσικού αερίου στο Bloomerg New Energy Finance. "Εάν υπάρξει μείωση των ροών, αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή άλλες περιφερειακές προμήθειες".

Η Βουλγαρία, η οποία λάμβανε σχεδόν όλο το φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλύπτει τώρα το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησής της μέσω μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης με την SOCAR του Αζερμπαϊτζάν. Λαμβάνει επίσης LNG από τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η Σερβία επεξεργάζεται επίσης μια συμφωνία με τη SOCAR, καθώς και μια νέα σύνδεση αγωγού με τη Βουλγαρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας