Η Σερβία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία στο Μπακού την Τετάρτη, βάσει της οποίας περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να παραδίδονται ετησίως στη Σερβία από το 2024 και μετά. Ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίζ Σαχμπάζοφ υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του σερβικού υπουργείου, "εμβαθύνει τις σχέσεις στον τομέα της ενέργειας". Στην ίδια συνάντηση υπογράφηκε εμπορική σύμβαση μεταξύ της σερβικής κρατικής Srbijagas και της SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.
Το σερβικό υπουργείο δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να παραδίδει έως και 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως έως το 2026 και ένα δισεκατομμύριο μέτρα ετησίως μετά από αυτό.
Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε: «Θέτουμε τα θεμέλια για πολύπλευρη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Σερβία για πρώτη φορά». "Η Σερβία είναι ο νέος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στη διαφοροποίηση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με την προμήθεια έως και 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στη Σερβία, ο αριθμός των χωρών που προμηθεύονται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα φτάσει τις οκτώ", δήλωσε ο Σαχμπάζοφ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Azernews.
Ο Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, το Αζερμπαϊτζάν θα είναι άλλος ένας προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Σερβία. "Μετά την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream, ο οποίος παρείχε πρόσθετη ασφάλεια και άνοιξε μια νέα κατεύθυνση εφοδιασμού, επιτυγχάνουμε τώρα τον στρατηγικό στόχο της διαφοροποίησης των προμηθευτών και επιπλέον της ενίσχυσης της θέσης μας ως χώρας διέλευσης για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης", δήλωσε ο Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς σε δελτίο τύπου. " προθεσμία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης φυσικού αερίου, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς ανέφερε επίσης ότι το υπογεγραμμένο Μνημόνιο "ανοίγει άλλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αφορούν την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών ΥΦΑ στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και πιθανή συνεργασία για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου". Επί του παρόντος, η Σερβία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από τον ενεργειακό γίγαντα της Ρωσίας Gazprom, με την εγχώρια παραγωγή να καλύπτει μόνο το 15% περίπου των αναγκών της.
Η τελευταία μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Gazprom έληξε στα τέλη του 2021. Τον Νοέμβριο του 2021 οι πρόεδροι της Σερβίας και της Ρωσίας συμφώνησαν ότι, για τους επόμενους έξι μήνες, η Σερβία θα συνεχίσει να πληρώνει 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τον Μάιο του 2022 σε τηλεφωνική συνομιλία συμφώνησαν ότι θα υπογραφεί νέα τριετής συμφωνία.