Μενού Ροή
fsru-alexandroupoli
"Ψάχνεται" για επένδυση σε δεύτερο FSRU στην Ελλάδα η Bulgartransgaz

Τις ευκαιρίες επένδυσης και σε δεύτερο τερματικό σταθμό Αποθήκευσης και Επανεριοποίησης LNG (FSRU) στην Ελλάδα  -σε συνέχεια της μετοχικής συμμετοχής της με 20% στην Gastrade που διαχειρίζεται το FSRU της Αλεξανδρούπολης- διερευνά η Bulgartransgaz, ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας.  Αυτό δήλωσε προ ημερών η διοίκηση του «ΔΕΣΦΑ» της Βουλγαρίας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για LNG τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της στρατηγικής διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου των χωρών των Βαλκανίων και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Bulgartransgaz αναμένεται εξάλλου έως το τέλος του 2024 να ολοκληρώσει τις εργασίες επέκτασης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο Chiren, που θα επιτρέψουν τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς της στα 1 δις. ευρώ κυβικά μέτρα ετησίως.

Η ζήτηση για LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας του εντεινόμενου ενδιαφέροντος για τη δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου που θα επιτρέπει τη μεταφορά του καυσίμου από τον Νότο προς το Βορρά και δη από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία προς Ρουμανία, Ουγγαρία και σε δεύτερο χρόνο έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία.  Πρωταγωνιστικό ρόλο  στον σχεδιασμό αυτού του project διαδραματίζουν ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και η Bulgartransgaz.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, «Οι συνέργειες μεταξύ των projects του Κάθετου Διαδρόμου, του FSRU της Αλεξανδρούπολης και της επέκτασης της Υπόγειας Αποθήκης του Τσίρεν θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG όχι μόνο στις αγορές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας».  Σημειώνεται ότι στο ίδιο κάδρο εντάσσεται ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που βρίσκεται σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας που επίσης βρίσκεται υπό κατασκευή.

Η Bulgartransgaz γνωστοποίησε πρόσφατα ότι μαζί με τον ΔΕΣΦΑ και τους ομολόγους τους από την Ρουμανία (Transgaz) και την Ουγγαρία (FGSZ) θα θέσουν τον Ιανουάριο του 2024 σε δημόσια διαβούλευση ξεχωριστές προτάσεις (project proposals) για την αύξηση της δυναμικότητας των Συστημάτων του, στο πλαίσιο των projects του Κάθετου Διαδρόμου.

 ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz έχουν ήδη ξεκινήσει να εκπονούν τις τεχνικές μελέτες σε συνεργασία  με την Transgaz και την ICGB, την κοινοπραξία που λειτουργεί τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης ότι το δεσμευτικό market test για την επέκταση της μεταφορικής ικανότητα του IGB στα 5 δις κυβικά μέτρα ετησίως (από 3 που είναι σήμερα) θα λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2024, με τους προμηθευτές να «κλειδώνουν» πλέον δυναμικότητα.

Σύμφωνα με τον κ Μαλίνοφ, Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κοινές θέσεις στο θέμα του φυσικού αερίου ενώ πλέον έχει αλλάξει ο χάρτης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με τη ζήτηση να στρέφεται στον άξονα νότου-βορρά. Ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζονται και άλλα Τερματικά στην Ελλάδα στην Ελλάδα που θα τροφοδοτήσουν όχι μόνο τη γειτονιά μας, αλλά και άλλες χώρες σαν την Ουκρανία μέσω του Κάθετου Διαδρόμου.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας