Μενού Ροή
Αυξήσεις φωτιά στα τέλη δικτύου, ξεσηκώνουν την βιομηχανία κατά της θυγατρικής της Italgas ΔΕΠΑ Υποδομών

Την έντονη αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ προκάλεσαν οι αυξήσεις από 31-64% για φέτος στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, που προκύπτουν από τη σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ έρχεται σε συνέχεια σχετικής πρότασης που υπέβαλε η ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών που ανήκει στον όμιλο της Italgas, στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης σε ενιαία τέλη χρήσης δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Η ΔΕΔΑ, έχει απορροφήσει τις δύο άλλες θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρίας που υλοποιεί ο μέτοχος Ιtalgas.

Με επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η έγκριση υψηλότερου WACC για τη ΔΕΔΑ σε σχέση με τον προηγούμενο έτος, σε συνδυασμό με την απόφαση της Italgas να προχωρήσει σε ενιαίο τιμολόγιο για τα τέλη χρήσης δικτύου (που μεταφράστηκε σε αύξηση των τελών στις περιοχές όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου ήταν υψηλότερη, όπως η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία) οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση ευαίσθητων βιομηχανικών κλάδων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ (24 Ιανουαρίου) επέρχονται αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου  έως 64% για τις  βιομηχανίες της Θεσσαλίας και έως 31% για αυτές στην περιοχή Θεσσαλονίκης και μάλιστα χωρίς ανάλογες μειώσεις στα ήδη πολύ υψηλά βιομηχανικά τιμολόγια των υπόλοιπων περιοχών. Η ευρύτερη αναπροσαρμογή των τιμολογίων για τα τέλη διανομής στο πλαίσιο της βαθμιαίας μετάβασης σε ενιαίο τιμολόγιο οδήγησε  σε μικρές μειώσεις στα τέλη δικτύου σε Αττική (-6% συντελεστής δυναμικότητας και -37% συντελεστής ενέργειας), Στερεά Ελλάδα (-7% και -5% αντίστοιχα) και μεγαλύτερες στην Πελοπόννησο (-45% και -20%), περιοχή με μικρή συγκέντρωση βιομηχανιών.

Όπως παρατηρεί η ΕΒΙΚΕΝ, «οι σημαντικές αυξήσεις στις περιοχές Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης προφανώς οφείλονται κυρίως στο ότι η απόφαση της ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τον συμψηφισμό ποσού 18,7 εκατ. ευρώ που υπήρχε ως υπερανάκτηση στα εν λόγω δίκτυα με τις υποανακτήσεις των υπόλοιπων δικτύων διανομής».  Καταληκτικά, ο Σύνδεσμος των ενεργοβόρων βιομηχανιών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην λογική του ενιαίου τιμολογίου, εκτιμώντας ότι η απόφαση της ΡΑΑΕΥ είναι «μόνο η αρχή μιας σειράς αυξήσεων για τις βιομηχανίες στις εν λόγω περιοχές». Επισημαίνει δε στο τέλος ότι η ΔΕΔΑ αρνείται να εφαρμόσει εδώ και τρία χρόνια την απόφαση του Ρυθμιστή για επιστροφή στις επιλέξιμες βιομηχανίες των ποσών για αντιστάθμιση της παράνομής επιβολής των 4 ευρώ/MWh ως τέλος διανομής στην περίοδο Αυγ 2015- Νοε 2016.

Η αύξηση των τελών για τη χρήση το δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση βιομηχανιών εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη από την πτώση των τιμών του καυσίμου και προσθέτει ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στην ενεργοβόρο βιομηχανία που αντιμετωπίζει μια σειρά ανοιχτών μετώπων: Από την χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους CO2 (με τη βιομηχανία να τονίζει ότι απαιτείται αύξηση σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα και έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων ποσών), έως την αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της καταβολής του ποσού των 80 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των επιλέξιμων εταιρειών στη βάση του σχήματος κρατικών ενισχύσεων TCTF. Στην Ελλάδα το TCTF δεν έχει ακόμα «μπει στην πρίζα» για την ενεργοβόρο, τη στιγμή που σε άλλες χώρες έχει αξιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό για τη στήριξη των βιομηχανιών με πολύ μεγάλα ποσά. Την ίδια στιγμή, με μεγάλη καθυστέρηση εφαρμόζεται το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για της επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης, ενώ «στον αέρα» βρίσκεται και προώθηση PPA με παραγωγούς ΑΠΕ ως εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών  καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην πράξη στο ορατό μέλλον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας