Η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε από 80% σε 98% μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας της χώρας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.
Όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Αυστρία εισήγαγε το 80% του φυσικού αερίου της από την κρατική εταιρεία Gazprom, ποσοστό που έχει πλέον αυξηθεί στο 98%.
Η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Leonore Gewessler, προτρέπει σε ταχεία δράση για την αντιστροφή αυτού του φαινομένου.
«Η διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μας προχωράει πολύ αργά. Αυτό κορυφώνεται με το νέο ρεκόρ του ποσοστού του ρωσικού φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, το οποίο ανήλθε στο 98%», δήλωσε η υπουργός των Πρασίνων στον Τύπο στη Βιέννη τη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου).
Το ποσοστό του 98% είναι μια τεράστια αύξηση σε σύγκριση με το 17% που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2022, όταν η ίδια η Ρωσία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αλλά η τάση σύντομα αντιστράφηκε και το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου είχε ήδη επιστρέψει στο 43% τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Το υψηλό μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου οφείλεται εν μέρει στη ραγδαία μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Αυστρία – από 100 TWh σε 75 TWh το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.
Ένας άλλος λόγος είναι οι συμβατικοί δεσμοί. Η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας OMV δεσμεύτηκε σε μια συμφωνία «take-or-pay» με την Gazprom για έως και 60 TWh ετησίως, σχεδόν αρκετή για να καλύψει το σύνολο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας. Οι προμήθειες αυτές, με συμβόλαιο από το 2018 έως το 2040, έρχονται σε πιθανότατα φθηνότερη τιμή από τη γειτονική Γερμανία, η οποία πρέπει να βασίζεται στις παγκόσμιες αγορές για να εξασφαλίσει μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Η Gazprom παραδίδει, η OMV πρέπει πρακτικά να το πάρει», δήλωσε ο Christoph Dolna-Gruber, εμπειρογνώμονας στην ενεργειακή υπηρεσία της χώρας.
Και οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας στην Αυστρία, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν εν μέρει σε δήμους ή πόλεις, είναι πολύ ευτυχείς να το αρπάξουν.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά τείνουν να είναι πιο ακριβές. «Υπάρχει αρκετό μη ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά οι εταιρείες ενέργειας δεν το αγοράζουν», δήλωσε η Υπουργός.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας είναι συνήθως ακριβότερες.
«Οι εισαγωγές μέσω της Γερμανίας υπόκεινται σε τέλος αποθήκευσης φυσικού αερίου ύψους 1,86 ευρώ/MWh. Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης να επιβάλει τέλος 2,19 €/MWh για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου 2024», δήλωσε η Dolna-Gruber.
Χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής εκστρατείας
Όταν ο απεσταλμένος της ΕΕ στην Αυστρία, Martin Selmayr, δήλωσε στα τέλη του 2023 ότι τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας ισοδυναμούν με αποστολή «αιματηρών χρημάτων» στη Ρωσία, δέχθηκε αυστηρή κριτική.
Όμως, η Υπουργός της χώρας κάθε άλλο παρά το αρνήθηκε.
«Με τους λογαριασμούς μας για την ενέργεια, χρηματοδοτούμε έμμεσα έναν αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε στον Τύπο.
Το 2022, η Αυστρία εισήγαγε φυσικό αέριο ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2023, δεδομένου ότι οι τιμές μειώθηκαν, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο τριών βημάτων της Gewessler
Μέχρι το 2028, η ΕΕ ελπίζει να εξαλείψει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο. Μια αναθεώρηση των Βρυξελλών για το 2023 διαπίστωσε ότι η Βιέννη δεν είχε ακόμη αρχίσει να σχεδιάζει κάτι τέτοιο.
Η Gewessler έχει κατά νου τρεις βασικές δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Πρώτον, οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς ρωσικό αέριο – παρόμοια με το σύστημα της Βασιλείας για τις τράπεζες – και να αρχίσουν να αυξάνουν το μερίδιό τους σε μη ρωσικό αέριο. Κατά προτίμηση μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών της ΕΕ, AggregateEU.
Δεύτερον, θέλει να σπάσει de facto τη μακροχρόνια σύμβαση με την Gazprom που υποχρεώνει την Αυστρία να παίρνει το αέριο ό,τι κι αν συμβεί.
Αυτό είναι πιθανό να συναντήσει την αντίσταση των Αυστριακών συντηρητικών. Ο καγκελάριος Karl Nehammer δήλωσε το 2023 ότι η συνέχιση των συμβάσεων είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων. «Είναι θέμα εξασφάλισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και διατήρησης των υφιστάμενων συμβάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο», εξήγησε τότε ο Nehammer, αναφερόμενος στο κυβερνητικό μερίδιο 31,5% στην OMV.
Τρίτον, ο υπουργός Ενέργειας των Πρασίνων θέλει να ενσωματώσει το φυσικό αέριο -και την ανεξαρτησία από τη Ρωσία- στην αναθεώρηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Συγκλονισμένη από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η στρατιωτικά ουδέτερη Αυστρία αγωνίστηκε να επανεξετάσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της και ως απάντηση υπέγραψε εσπευσμένα τη γερμανική πρωτοβουλία για την ασπίδα του ουρανού.
Λόγω των πολιτικών ιδιαιτεροτήτων της Αυστρίας, τα σχέδια της Gewessler θα απαιτούσαν πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κυβερνών συνασπισμός της κεντροδεξιάς και των Πρασίνων θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη της κεντροαριστεράς.
«Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν περαιτέρω μέτρα προς το συμφέρον της αυστριακής ανεξαρτησίας», έγραψε το υπουργείο Ενέργειας σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον Τύπο.
Οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται καθώς η Αυστρία προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 2024 και με τις ευρωεκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.