Oι νέες τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων, με αρκετούς αναλυτές να κατηγορούν την βιομηχανία πετρελαίου πως έχει μείνει πίσω.
Την τελευταία δεκαετία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν αρχίσει να "ανοίγονται" στην ψηφιακή τεχνολογία και τον αυτοματισμό. Στην πραγματικότητα, η ενεργειακή βιομηχανία έχει αγκαλιάσει όλα τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη. Και τώρα, αυτές οι τεχνολογίες τη βοηθούν να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για λιγότερα χρήματα.
Το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα πως η βιομηχανία πετρελαίου χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τη γεώτρηση και να ενισχύσει τα ποσοστά ανάκτησης φρεατίων με σπασμένα πηγάδια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βιομηχανία, η οποία μέχρι πολύ πρόσφατα φαινόταν ότι προτιμούσε να χρησιμοποιεί τη δύναμη των υπολογιστών για πράγματα όπως οι σεισμικές έρευνες και η παρακολούθηση αγωγών.
Το 2018, μια έρευνα της KPMG διαπίστωσε ότι πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υιοθετούσαν την τεχνητή νοημοσύνη ή σχεδίαζαν να την υιοθετήσουν σύντομα. Φυσικά, εκείνη την εποχή, η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως αναφερόταν σε τεχνολογία όπως η προγνωστική ανάλυση. Ωστόσο αποδεικνυόταν αρκετά χρήσιμη ώστε να αξίζει την προσοχή των στελεχών του πετρελαίου. «Η τεχνολογία διαταράσσει το status quo στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι ρομποτικές λύσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μοντέλα που θα προβλέπουν τη συμπεριφορά ή τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως η βελτίωση της ασφάλειας του εξοπλισμού, η ταχύτερη αποστολή πληρωμάτων και ο εντοπισμός αστοχιών συστημάτων ακόμη και πριν προκύψουν», δήλωσε τότε ένας από τους συντάκτες της έρευνας, Global Sector Head της KPMG. για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή βιομηχανία. Το Bloomberg σημείωσε στην πρόσφατη έκθεσή του ότι η τεχνολογία βοήθησε τα γεωτρύπανα σχιστόλιθου να συντομεύσουν τη μέση περίοδο για τη διάνοιξη ενός νέου φρέατος κατά μια ολόκληρη ημέρα, κάνοντας και την ανάλογη οικονομία. Σύμφωνα με το Evercore ISI, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος του σχιστόλιθου κατά διψήφιο αριθμό το συντομότερο φέτος. «Θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κόστους, με ελάχιστο διψήφιο αριθμό, αλλά πιθανώς στο 25% έως 50% της εξοικονόμησης κόστους σε ορισμένα σενάρια», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Evercore, James West. Αυτές είναι σίγουρα κάποιες σημαντικές εξοικονομήσεις κόστους. Και αν υλοποιηθούν, σίγουρα θα επιτρέψουν υψηλότερη παραγωγή.
Σήμερα οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζουν υψηλότερη παραγωγή — αλλά εντός ορίων, καθώς συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων και την πειθαρχία του κεφαλαίου. Ωστόσο, η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας πιθανότατα θα αυξηθεί - επειδή προφανώς μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επιτύχουν τους στόχους τους που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια εκστρατεία κατά των εκπομπών μεθανίου. Όταν όλοι επικεντρώθηκαν στο διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο έχει γίνει πλέον από μόνο του ένας δημόσιος εχθρός του κλίματος λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου και τελικά η μείωση γίνεται τομέας προτεραιότητας για την ενεργειακή βιομηχανία. Σε αυτόν τον τομέα η ψηφιακή τεχνολογία θα ήταν σίγουρα χρήσιμη, ειδικά επειδή χρησιμοποιείται ήδη για παρακολούθηση και αξιολόγηση κινδύνου.
Η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες θα είναι επίσης χρήσιμες για την ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Η απομακρυσμένη γεώτρηση και η παρακολούθηση είναι ένας μεγάλος τομέας ανάπτυξης, όπως και η πρόβλεψη αστοχίας εξοπλισμού, η οποία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον κλάδο. Η Baker Hughes, για παράδειγμα, υπερηφανεύεται ότι μπορεί να προβλέψει τη βλάβη του εξοπλισμού για το 65% των φρεατίων ενός πελάτη στο Permian. Θέλει να το αυξήσει στο 70%, και πιθανότατα θα το κάνει σε πολύ καιρό.
Ίσως το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο πρόβλημα έλλειψης ταλέντων. Όλο και λιγότεροι φοιτήτριες επιλέγουν καριέρα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας των ΜΚΟ για το κλίμα να τις αποθαρρύνουν από το να επιλέξουν μια τέτοια καριέρα. Οι κυκλικές βιομηχανίες φημίζονται για αυτό. Σε πολλούς νέους, επίσης, προφανώς αντιπαθούν τις σωματικές απαιτήσεις της εργασίας σε πετρελαιοπηγές. Ωστόσο, η στενή σχέση μεταξύ του πετρελαίου,του φυσικού αερίου και της ψηφιακής τεχνολογίας προσελκύουν ένα νέο είδος ταλέντων που δεν τους πειράζει να εργάζονται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, εφόσον αυτή η εργασία διεξάγεται σε ένα γραφείο και όχι στο πεδίο. Η υιοθέτηση πραγμάτων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο αυτοματισμός και η προγνωστική ανάλυση αλλάζει τη φήμη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου — και προς το καλύτερο αυτή τη φορά. Και αλλάζει τον ίδιο τον κλάδο.