Μενού Ροή
Σε τροχιά υλοποίησης (ξανά) το FSRU «Αργώ» στη Μαγνησία: Το πράσινο φως της ΡΑΑΕΥ, οι αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο και το γαλάζιο αντάρτικο στη Βουλή

Σε τροχιά για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025 τίθεται  το FSRU «ΑΡΓΩ» της στη Μαγνησία καθώς η ΡΑΑΕΥ παρέσχε θετική αξιολόγηση στο αίτημα της εταιρείας για εγκατάσταση σε νέα θέση και νέο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Την πλειοψηφία των μετοχών εξακολουθεί να ελέγχει ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος μέσω της VAPIANDO LIMITED. Ωστόσο, το ποσοστό του κυμαίνεται πλέον στο 50,3% από 71% που είχε η VAPIANDO στις 10 Φεβρουαρίου 2022 όταν έλαβε την έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ για την «ΑΡΓΩ». Τότε ο κ. Θεοδωρόπουλος έλεγχε επιπλέον 9% μέσω της NORION Ltd, η οποία δεν εμφανίζεται πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterranean Gas.

Το υπόλοιπο 49,7% του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχει η GOLDENPORT MARINE (CYPRUS) LIMITED του εφοπλιστή κ. Πάρη Δράγνη, ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Η εταιρεία υπερδιπλασίασε το ποσοστό της από το 20% που κατείχε τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterranean Gas σχεδιαζόταν να εισέλθει και η Ρουμάνικη εταιρεία αερίου «SNTGN Transgaz S.A.» αποκτώντας έως το 15% του μετοχικού κεφαλαίου. Από την αλληλογραφία της Mediterranean Gas με τη ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι ενημέρωσε σχετικά τη ρυθμιστική αρχή, ωστόσο η αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο δεν προχώρησε κι είναι άγνωστο εάν η εταιρεία θα επανέλθει.

Θετική αξιολόγηση από ΡΑΑΕΥ – Η απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ

Όσον αφορά τη νέα γεωγραφική περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) «Αργώ», περί τα 7,5 χιλιόμετρα από τον Βόλο και 9 χιλιόμετρα από τη Νέα Αγχίαλο, η ΡΑΑΕΥ την «αξιολογεί θετικά», όπως αναφέρει σε απόφασή της που ελήφθη στη συνεδρίασή της στις 31 Αυγούστου 2023 και «ανέβηκε» στη «Διαύγεια» στις 28 Μαΐου 2024. Θετικά αξιολογεί θετικά και τη μεταβολή του χρονοδιαγράμματος έναρξης εμπορικής λειτουργίας από τον Ιανουάριο του 2023 στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Όσον αφορά στις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες και την αντίθεση σχετικά με την εγκατάσταση του FSRU στον Παγασητικό κόλπο που έχουν καταθέσει δήμοι και επιστημονικοί φορείς και σωματεία της Μαγνησίας, η ΡΑΑΕΥ τονίζει ότι οι απόψεις «κατατέθηκαν εκπρόθεσμα» και μάλιστα «χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση και τεκμηρίωση».

Παρ’ όλα αυτά η ρυθμιστική αρχή ξεκαθαρίζει ότι «λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της» και «τα  εξετάζει, εντός του ορίου των αρμοδιοτήτων της, υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης πρόκλησης μέγιστου περιβαλλοντικού ζητήματος».

Για τον λόγο αυτό διευκρινίζει ότι απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία διαθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την τελική  περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, καθώς και την απαιτούμενη εις βάθος τεχνογνωσία.

Στην απάντησή της η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι «από τον αρχικό έλεγχο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η αιτούσα (Mediterranean Gas) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνεπάγονται «μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα» τέτοιου βαθμού που να καθιστούν επιβεβλημένη την επιστροφή της μελέτης και την εξαρχής άρνηση του υπουργείου να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η τελική απόφαση του υπουργείου θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της αναλυτικής αξιολόγησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με το κοινό και τους αρμόδιους φορείς, αλλά σε καταρχήν επίπεδο δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία που να επιβάλουν τη διακοπή της διαδικασίας στο τρέχον στάδιο».

Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζει ακόμη ότι «έχει αξιολογήσει περιβαλλοντικές μελέτες για άλλες περιπτώσεις πλωτών σταθμών φυσικού αερίου, χωρίς να εντοπίσει «μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα», τα οποία να είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα και να καθιστούν επιβεβλημένη την έκδοση αρνητικής απόφασης, ακόμη και σε περίπτωση που το έργο βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000».

Η ΡΑΑΕΥ υιοθετεί, συνεπώς, τις κρίσεις της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποδίδοντας μάλιστα στην εν λόγω αξιολόγηση «βαρύνουσα σημασία, σταθμίζοντας ιδίως την τεχνογνωσία, τη συνεκτική εμπειρία αλλά και την τελική αρμοδιότητα της ανωτέρω υπηρεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου».

Γαλάζιο αντάρτικο με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της ΡΑΑΕΥ προκάλεσε αντιδράσεις στη Μαγνησία από βουλευτές και εκπροσώπους φορέων. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος επέλεξε να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προκειμένου να προσέλθει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, η απόφαση περί της τελικής γνωμοδότησης-αδειοδότησης για τη δρομολόγηση του έργου εγκατάστασης σταθμού πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό, θα είναι πολιτική ή υπηρεσιακή μιας αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;»

Ερώτηση έχει καταθέσει στη Βουλή και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας