Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Αυγούστου, λόγω της ζέστης στην Ασία, του κινδύνου εφοδιασμού από τη Ρωσία και της χαμηλής προσφοράς LNG, επισημαίνει η Bank of America. Η Ευρώπη μπορεί να έχει πετύχει πληρότητα στα επίπεδα αποθήκευσης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο αυτό αποκρύπτει τους χειμερινούς κινδύνους από τις ροές της Ρωσίας, τον κρύο καιρό και την περιορισμένη αποθήκευση στην Ουκρανία, όπως προειδοποιεί.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η BofA, o ζεστός χειμωνιάτικος καιρός οδήγησε σε «πλημμύρα» αποθεμάτων την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024, με αποτέλεσμα η τιμή του TTF να πέσει στο χαμηλό των 22 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Έκτοτε, ένας συνδυασμός διακοπών προσφοράς, ισχυρής ζήτησης και γεωπολιτικών εξελίξεων, σχεδόν διπλασίασε τις τιμές.
Έτσι, οι τιμές του TTF ξεπέρασαν τα 42 ευρώ/MWh στις αρχές Αυγούστου στο αποκορύφωμα των ανησυχιών για την προμήθεια της Ρωσίας και έκτοτε έχουν υποχωρήσει ξανά στα 37 ευρώ/MWh, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Καθώς τα παγκόσμια ισοζύγια φυσικού αερίου έσφιγγαν, η μελλοντική καμπύλη του TTF ( πρόβλεψη για τις μελλοντικές τιμές) αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2025/2026, ενώ το spread έγινε πιο επίπεδο (flat), αντανακλώντας πιθανότατα τον κίνδυνο διαταράξεων των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ως αποτέλεσμα αυστηρότερων ισοζυγίων, όπως τονίζει.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ρωσία και κατέλαβαν την πόλη Sudzha, η οποία φιλοξενεί έναν βασικό κόμβο διέλευσης για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και τελικά προς την Ευρώπη. Οι όγκοι φυσικού αερίου που ρέουν μέσω της Sudzha ήταν κατά μέσο όρο 42 Mcm/την ημέρα φέτος, ή περίπου το ήμισυ των όγκων κατά την ίδια περίοδο του 2021.
Η αγορά ανέμενε ότι οι όγκοι της Sudzha θα μειώνονταν στο μηδέν τον Ιανουάριο του 2025 καθώς λήγουν τα υπάρχοντα συμβόλαια, αλλά η πρόσφατη εισβολή δημιούργησε τον κίνδυνο να μηδενιστούν πολύ νωρίτερα. Η Ευρώπη απέχει ακόμη δύο περίπου μήνες από την τυπική κορύφωση της αποθήκευσης, επομένως οποιαδήποτε απώλεια όγκου θα οδηγούσε σε αγώνα για την προμήθεια LNG, σημειώνει η BofA. Αυτό συνέβαλε στο ράλι των τιμών TTF τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον όγκοι ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζουν να ρέουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του Turkstream επίσης, αλλά περισσότεροι όγκοι μέσω αυτής της διαδρομής φαίνονται λιγότερο πιθανοί.
Εκτός από την απειλή διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου αντιμετώπισε επίσης διαταραχές στις ΗΠΑ και αλλού. Το Freeport LNG είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προβλημάτων εφοδιασμού για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Η εγκατάσταση υπέστη παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας μετά από μια χειμερινή καταιγίδα τον Ιανουάριο και τελικά ανέκαμψε τον Απρίλιο. Έκτοτε, υπέστη άλλη μια διακοπή λειτουργίας λόγω ζημιών από τον τυφώνα Beryl τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα σωρευτική απώλεια εφοδιασμού άνω των 130 Bcf ή 3,7 εκατομμύρια τόνους φέτος, με βάση τις εκτιμήσεις της BofA. Οι εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ, έχουν επίσης συρρικνωθεί σημαντικά από το 2023.
Ο καιρός έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των παγκόσμιων ισοζυγίων φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι, χάρη στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Ασία. Πράγματι, οι θερμοκρασίες από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε αρκετές από τις μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής LNG ήταν οι υψηλότερες από το 2010.
Η παγκόσμια ζήτηση LNG αυξήθηκε έντονα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να εισάγει σημαντικά μεγαλύτερο όγκο LNG ετησίως, ενώ οι μεταφορές στην Ασία μειώθηκαν. Έκτοτε, η ευρωπαϊκή ζήτηση έχει επιβραδυνθεί. Ο θερμότερος χειμώνας 2023/2024 άφησε την ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου σε εποχικά υψηλά επίπεδα προς τον Απρίλιο, πράγμα που σήμαινε ότι απαιτείται λιγότερο αέριο για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Τα αποθέματα αυτή τη στιγμή κινούνται σε υψηλά επίπεδα πέντε ετών (εποχικά) και είναι πιθανό να φτάσουν σχεδόν το 100% μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φαίνονται πιο χαλαρά λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, όταν η ζήτηση ήταν υψηλότερη, υποδηλώνει σχετικά ισχυρή ζήτηση παγκοσμίως και περιορισμένη αύξηση της προσφοράς.
Όπως τονίζει η BofA, ακόμη και αν η αποθήκευση φτάσει το 100% μέχρι το τέλος της σεζόν, όπως έγινε το 2023, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές τον χειμώνα 2024/2025 από ό,τι τον χειμώνα 2023/2024.
Πρώτον, ένας κανονικός χειμώνας ή ένας ψυχρότερος από το κανονικό χειμώνας πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης θέρμανσης σε ετήσια βάση. Και παρόλο που τα ευρωπαϊκά αποθέματα μπορεί να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ετησίως, η υπερβάλλουσα αποθήκευση στην Ουκρανία για ευρωπαϊκή χρήση δεν θα υπάρχει φέτος λόγω έλλειψης οικονομικών κινήτρων και ίσως λόγω ανησυχίας ότι τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στοχοποιούνται τώρα στον πόλεμο.
Επιπλέον, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταματήσουν οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (42 Mcm/ημέρα) τον Ιανουάριο, αφήνοντας την Ευρώπη να εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο και μεταβλητότητα στις τιμές, ειδικά εάν ο χειμώνας είναι ψυχρότερος από το αναμενόμενο.
Τέλος, ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και ορισμένοι αντιδραστήρες θα μπορούσαν να δουν τη συντήρηση να παρατείνεται μέχρι το φθινόπωρο ή το χειμώνα, οδηγώντας σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη πυρηνική παραγωγή και αυξημένη ζήτηση θερμικής παραγωγής.