Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Τουρκίας, BOTAŞ, και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Shell υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. «Συνολικά 40 φορτία LNG, περίπου 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) θα παραδίδονται ετησίως για μια περίοδο που καλύπτει 10 χρόνια, ξεκινώντας από το 2027», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Νωρίτερα φέτος, η BOTAŞ υπέγραψε δεκαετή συμφωνία LNG με την ExxonMobil, στο πλαίσιο της οποίας θα αγοράσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από την αμερικανική εταιρεία.
Στην ομιλία του, ο υπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της BOTAŞ στην προμήθεια και το εμπόριο φυσικού αερίου, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία γιόρτασε τα 50 χρόνια της φέτος. Εξήρε επίσης τη γρήγορη ενεργειακή μεταμόρφωση της Τουρκίας, τονίζοντας τη συνολική στρατηγική που ακολουθήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και τις προσπάθειες για εγχώρια παραγωγή.
Ο Μπαϊρακτάρ επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών που επεκτείνονται στην Ευρώπη και επανέλαβε ότι, χάρη σε αυτό, η χώρα εξάγει τώρα φυσικό αέριο στη γειτονική Βουλγαρία, καθώς και στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, με τις οποίες δεν μοιράζεται σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι με κατανάλωση 51 bcm, η Τουρκία έχει τη τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Τουρκία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με εισαγόμενο αέριο και εισήγαγε 14,3 bcm, ή το 28,3% των 50,5 bcm που κατανάλωσε πέρυσι, με τη μορφή LNG.
Η χώρα έχει επίσης την ευελιξία να καλύψει μεγάλο μέρος των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης με υγροποιημένο φυσικό αέριο αντί για αέριο αγωγών, αν χρειαστεί, με χωρητικότητα αεριοποίησης περίπου 0,16 bcm LNG ανά ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Παρά την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, η χώρα τα τελευταία χρόνια επεκτείνει τις προσπάθειες εξερεύνησης, τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της.
Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι η τρέχουσα ημερήσια παραγωγή αερίου αντιστοιχεί σε πάνω από 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm). Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έσπασε ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής φυσικού αερίου στις 15 Αυγούστου με 7,6 mcm, ενώ η παραγωγή από το κοίτασμα φυσικού αερίου Σακάρια έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών των 6,14 εκατομμυρίων mcm την ίδια ημερομηνία. Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι μια πλατφόρμα αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) που ξεκίνησε από τη Σιγκαπούρη θα φτάσει στην Τουρκία στο τέλος του μήνα. Η πλατφόρμα αυτή είναι η τελευταία προσθήκη στον ενεργειακό στόλο της Τουρκίας και θα αυξήσει τον αριθμό των σκαφών σε επτά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, από την πλευρά του, τόνισε ότι η συμφωνία βασίστηκε στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της BOTAŞ, της Shell και του υπουργείου, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη συμφωνία. Ανέφερε ότι, ως αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, «ανυπομονούμε» για νέες ευκαιρίες να υποστηρίξουμε την εθνική ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας και να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση για LNG.