Σε ενεργειακό….πυρετό βρίσκεται η Κύπρος, καθώς με την επιστροφή από τις διακοπές του καλοκαιριού καταγράφονται εξελίξεις και στα τρία μεγάλα ανοιχτά ενεργειακά "μέτωπα": Στους υδρογονάνθρακες, (με το οικόπεδο «Αφροδίτη» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος), στην πολύκροτη υπόθεση του Τερματικού LNG στο Βασιλικό και φυσικά στην πολυσυζητημένη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου.
Οσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη» με παραχωρησιούχους τις αμερικανικές Chevron και Shell και την ισραηλινή New Med (πρώην Delek), το τελεσίγραφο που απέστειλε ο Υπουργός Ενέργειας,Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου φαίνεται ότι...αφύπνισε τις εταιρείες, καθώς όπως έγινε γνωστό, η κοινοπραξία θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες, για έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση Επικαιροποιημένο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος, καθώς το προηγούμενο είχε απορριφθεί από τη Λευκωσία ως μη συμβατό με τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2019. Στις 25 Αυγούστου, ο κ. Παπαναστασίου έστειλε επιστολή στις τρεις εταιρείες ενημερώνοντάς τες ότι έχουν παραβιάσει όρους του συμβολαίου του 2019 και ι οφείλουν μέσα σε 3 μήνες να άρουν την παραβίαση της σύμβασης, προωθώντας ι εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων τη λεπτομερή τεχνο-οικονομική μελέτη FEED, στην οποία θα στηριχθεί η μελλοντική τελική επενδυτική απόφαση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Αναμένεται τώρα το Επικαιροποιημένο Σχέδιο το οποίο προσδοκάται να σημάνει επιτέλους την αρχή για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου.
Εξελίξεις όμως καταγράφονται και στην υπόθεση του Τερματικού LNG στο Βασιλικό: Ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των κυπριακών πλευρών με τους Κινέζους της CPP (σε συνέχεια της λύσης της σύμβασης της CPP με την ΕΤΥΦΑ), βρίσκεται σε εξέλιξη η διαιτησία στο Λονδίνο και το πλοίο «Προμηθέας» που θα αποτελούσε την βασική υποδομή του Τέρμιναλ παραμένει σε «ομηρία» στη Σαγκάη, η ΕΤΥΦΑ προχωράει στην πρόσληψη project manager που θα «τρέξει» τους διαγωνισμούς για να ανατεθεί το (ημιτελές) έργο της χερσαίας προβλήτας σε νέο εργολάβο που θα αναλάβει να το ολοκληρώσει, «πιάνοντας το νήμα» από εκεί που το άφησαν οι Κινέζοι. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της ΕΤΥΦΑ αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου -με διαγωνιστικές διαδικασίες- που στη συνέχεια θα διενεργήσει τον διαγωνισμό για την επιλογή νέου αναδόχου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΤΥΦΑ Γιώργου Πέτρου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «αυτό είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, ο τεχνικός σύμβουλος θα καθοδηγεί την ΕΤΥΦΑ και θα παρακολουθεί τους εργολάβους».
Τέλος, συνεχίζονται οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κυπρου (για τις οποίες φιλοξενεί αναλυτικό ρεπορτάζ το energymag), καθώς παρά τις πιέσεις που ασκούνται από ελληνικής πλευράς, η Κύπρος εξακολουθεί να διατηρεί ενστάσεις τόσο για την ανάκτηση των δαπανών από την έναρξη της κατασκευής του έργου όσο και για την ανάληψη του γεωπολιτικου ρίσκου. Την ίδια στιγμή,η απόρριψη της προσφοράς της DNV που ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά στον διαγωνισμό της Κύπρου για την εξεύρεση συμβούλου που θα αναλάβει την αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους τ του ΑΔΜΗΕ και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού παραπέμπει σε καθυστέρηση και τις αποφάσεις της Κύπρου για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι μετά την προσφορά για τον τεχνικό σύμβουλο η ΕΤΥΦΑ θα προχωρήσει και με προσφορές για εργολάβους του έργου.