Ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής υπεγράφη, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών φαίνεται σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ ότι το θέμα έχει και συνέχεια. Όλα σχεδόν τα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση έχουν ικανοποιηθεί από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου στην Κύπρο, υπάρχει ένα ακόμα αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί και ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει αναλάβει ακόμα την τελική δέσμευση στον κατασκευαστή του καλωδίου (Full Notice to Proceed) και προειδοποιεί ότι δεν θα το πράξει αν δεν ικανοποιηθεί.
Το αίτημα αυτό δεν είναι άλλο εκτός από την έγκριση από ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ των ανακτήσιμων εξόδων για το 2024 και 2025 ώστε να παραχωρήσει το Full Notice to Proceed στη Nexans και να προχωρήσει η κατασκευή του καλωδίου. Ενώ όμως τα προηγούμενα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ είχαν και πολιτική διάσταση και για την έγκρισή τους χρειάστηκαν πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι οποίες στην ουσία επέβαλαν στις ρυθμιστικές αρχές τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων (ή την τροποποίηση παλαιότερων αποφάσεών τους), η έγκριση των ανακτήσιμων εξόδων του ΑΔΜΗΕ για το ’24 και ’25 είναι κατ’ εξοχήν ρυθμιστική απόφαση και διέπεται από συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου άσκησε φορτική πίεση την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, όμως το αίτημα του δεν ικανοποιήθηκε. Σήμερα όμως είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στελεχών των δύο ρυθμιστικών αρχών, ενδεχομένως και του ΑΔΜΗΕ.
Με βάση τη ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ο φορέας υλοποίησης δύναται να ανακτά δαπάνες μέγιστου ύψους 25 εκατ. τον χρόνο, για την πενταετία ’25-’29. Η ανάκτηση των εξόδων προϋποθέτει κατάθεση λεπτομερούς καταλόγου των έργων που προγραμματίζονται και αυτών που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε μεν αρκετά νωρίς τις αξιώσεις του για τα ανακτήσιμα έξοδα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο η ΡΑΕΚ, όσο και η ΡΑΑΕΥ είχαν και διατηρούν ακόμα ενστάσεις επί κάποιων σημείων και ζήτησαν διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία.
Μεταξύ των ενστάσεων οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου λένε ότι είναι και η απροθυμία των ρυθμιστικών αρχών να εγκρίνουν στον ΑΔΜΗΕ την ανάκτηση (μέσω των καταναλωτών στην Ελλάδα και μέσω κρατικής χρηματοδότησης στην Κύπρο) των περίπου 48 εκατ. ευρώ που πλήρωσε στη EuroAsia Interconnector για να αγοράσει το έργο της διασύνδεσης. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν υπό αξιολόγηση και αιτήματα για μικρότερα ποσά.
Εφόσον οι ρυθμιστές εγκρίνουν σήμερα τα ανακτήσιμα έξοδα του φορέα υλοποίησης, δεν θα υπάρχει πλέον άλλη δικαιολογία στον ΑΔΜΗΕ για νέα αναβολή της τελικής του δέσμευσης έναντι της Nexans, με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο 1.4 δισ. και στην οποία οφείλει δόσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αν και σε ελλαδικά ΜΜΕ γράφτηκε ότι έχουν αναλάβει δέσμευση οι ρυθμιστές να εγκρίνουν τα έξοδα του ΑΔΜΗΕ μέχρι σήμερα Δευτέρα, στην πραγματικότητα τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει. Στο πλαίσιο συμφωνίας των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, που υπεγράφη την Παρασκευή από τους υπουργούς Παπαναστασίου και Σκυλακάκη, οι δύο ρυθμιστές καλούνται να πάρουν κοινή απόφαση «το συντομότερο δυνατό».
Ανυσηχία στην Κύπρο για ΑΔΜΗΕ
Οι πιέσεις που ασκεί ο ΑΔΜΗΕ στις δύο ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες συνοδεύονται συχνά με τελεσίγραφα, προβληματίζουν έντονα, καθώς προϊδεάζουν για συνεχείς αντιπαραθέσεις και διαφωνίες τα επόμενα χρόνια, κατά την αξιολόγηση και έγκριση οικονομικής φύσης αιτημάτων του φορέα υλοποίησης.
Οι σχέσεις στελεχών του ΑΔΜΗΕ, ιδιαιτέρως του CEO Μάνου Μανουσάκη, με στελέχη των γραφείων των δύο ρυθμιστών έχουν τραυματιστεί σοβαρά το προηγούμενο διάστημα και η επαναφορά τους σε υγιές επίπεδο δεν θα είναι μία εύκολη προσπάθεια.
Στη ΡΑΕΚ σύμφωνα με πληροροφίες του Φιλελεύθερου φέρουν βαρέως την επιλογή του ΑΔΜΗΕ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης ημερομηνίας 2/7/24, παρ’ ότι είχε υποβάλει ένσταση η οποία ήταν υπό συζήτηση -με άμεση εμπλοκή μάλιστα των δύο κυβερνήσεων- για πέραν των δύο μηνών.