Μενού Ροή
Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης
Οι κερδισμένοι.. από το φως της ηλεκτρικής διασύνδεσης και η αφωνία της αντιπολίτευσης – Που θα ξανάχτυπήσουν οι 11 της ΝΔ, τα κόκκινα γκάλοπ και η πορτοκαλί λύση και το ΔΕΗ με Δ κεφαλαίο του Δούκα

Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας. 

  • Ηλεκτρική διασύνδεση: Από το σκοτάδι στο φως
  • Τα πρώτα κέρδη της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου
  • Η εκκωφαντική σιωπή της αντιπολίτευσης και ο περήφανος Γιάννης Μανιάτης
  • Στην ενέργεια το νέο «χτύπημα» των 11 «ανταρτών» της ΝΔ
  • Τα κόκκινα γκάλοπ και η πορτοκαλί λύση
  • Η ΔΕΗ -με το Δ κεφαλαίο- του Χάρη Δούκα
  • Ο Επίτροπος που προωθεί τις ανεμογεννήτριες και μια φωτό με νόημα

Ηλεκτρική διασύνδεση: Από το σκοτάδι στο φως

Το ενσταντανέ απεικονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συζητούν εισερχόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η φωτογραφία (του φωτογράφου Δημήτρη Παπαμήτσου, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού) από τη συνάντηση των δύο ηγετών την Πέμπτη με βασικό θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου φαίνεται σαν να συμβολίζει τη μετάβαση από το σκοτάδι στο φως για το πολυσυζητημένο έργο. Όπως και έγινε τελικά. Habemus.. . συμφωνία.

Τα πρώτα κέρδη της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Πριν, πάντως, ξεκινήσει καν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, υπάρχουν ήδη οι πρώτοι μεγάλοι κερδισμένοι: οι μέτοχοι της Nexans, της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει το καλώδιο. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Παρισιού σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών, έχοντας υπερβεί τα 130 ευρώ (χθες Παρασκευή έφθασε στα 134,4 ευρώ, για να κλείσει λίγο χαμηλότερα). Στις αρχές του 2024 (5 Ιανουαρίου) η μετοχή διαπραγματευόταν στα 72,1 ευρώ ενώ πριν περίπου 11 μήνες (25 Οκτωβρίου 2023) στα 62,5 ευρώ. Άρα, όποιοι αγόρασαν στα χαμηλά και πωλούν τώρα, στα ψηλά, αποκομίζουν εξαιρετικά κέρδη.

Η εκκωφαντική σιωπή της αντιπολίτευσης και ο περήφανος Γιάννης Μανιάτης

Είναι απίστευτο και όμως ελληνικό… Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει τοποθετηθεί τόσο καιρό για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο ως ενεργειακό έργο καθ’ εαυτό. Εάν εξαιρεθεί το συμβάν με τους Τούρκους στην Κάσο, όταν έγιναν τοποθετήσεις αλλά με προσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική, η αντιπολίτευση δείχνει σαν να μην αφορά τη χώρα αυτό το έργο, παρ’  όλο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα, τόσο στην ενέργεια όσο και γενικότερα, project. Μοναδική εξαίρεση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος, μόλις το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου έλαβε την απόφαση να προχωρήσει το έργο, έκανε την εξής ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα: «Περήφανος και χαρούμενος, που επιτέλους, μετά από μια περιπέτεια άνω των 10 ετών, το κορυφαίο πατριωτικό έργο του GSI εγκρίνεται από την κυβέρνηση της Κύπρου. Ένα έργο που σχεδιάσαμε, μελετήσαμε κι εντάξαμε για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα, πριν 11 χρόνια, το 2013. Μέχρι σήμερα έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο, που διέρχεται από την ελληνική ΑΟΖ και σηματοδοτεί την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αίροντας την ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου. Σχεδιάσαμε πριν 11 χρόνια μια αποφασιστική εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που σήμερα δικαιώνεται».

Στην ενέργεια το νέο «χτύπημα» των 11 «ανταρτών» της ΝΔ

Πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης, στην επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα με τα τιμολόγια ρεύματος, πεδίο στο οποίο, όπως φημολογείται έντονα στην πολιτική «πιάτσα», θα «χτυπήσουν» με τη νέα κοινή ερώτησή τους, θέτοντας γενικότερα ζήτημα ακρίβειας, οι 11 «αντάρτες» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που προκάλεσαν πληθώρα συζητήσεων με την ερώτησή τους για τους δανειολήπτες. Στο υπουργείο Ενέργειας έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν την απάντησή τους ώστε να είναι άμεση, τεκμηριωμένη και δυναμική. Όπως, άλλωστε, συνέβη με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη ερώτηση των «11» όταν και σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αφού η ερώτηση απαντήθηκε σε λιγότερο από 24ώρες από την κατάθεσή της, ενώ συνήθως οι ερωτήσεις των βουλευτών απαντώνται από τα υπουργεία, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από 20 ημέρες.

Τα κόκκινα γκάλοπ και η πορτοκαλί λύση

Ανεξαρτήτως εάν θα καταθέσουν ερώτηση ή όχι οι «11» βουλευτές της ΝΔ, στην κυβέρνηση έχει «χτυπήσει» κόκκινο για τα τιμολόγια του ρεύματος από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες και δείχνουν ότι οι πολίτες ιεραρχούν πλέον ως σημαντικότερο πρόβλημά τους το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, από κοινού βέβαια με την γενικότερη ακρίβεια. Προς το παρόν η κυβέρνηση απαντά με τα καινούργια πορτοκαλί τιμολόγια που θα είναι οσονούπω στη διάθεση των καταναλωτών (όχι όλων, πάντως), προσδοκά σε μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά μέσω των προσφορών των εταιρειών και αισιοδοξεί ότι θα πέσουν οι τιμές στη χονδρική αγορά, διατηρώντας πάντοτε πάνω στο τραπέζι το όπλο των επιδοτήσεων. Υπάρχουν, πάντως, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αυτοί που υποστηρίζουν ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο…

Η ΔΕΗ -με το Δ κεφαλαίο- του Χάρη Δούκα

Όταν ο καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χάρης Δούκας εξαγγέλλει, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι προφανές ότι η αγορά δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέει για την ενέργεια -πολύ περισσότερο απ’ ότι ο οποιοσδήποτε άλλος ή άλλη υποψήφιος-α. Αναφέρει, λοιπόν, στο πρόγραμμά του για την ενέργεια: «Η ΔΕΗ ως δημόσιος πυλώνας της ενέργειας οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο της, στηρίζοντας ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και, ειδικά, τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό και πρέπει να αναπροσαρμοσθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία διαμορφώνονται από τη μια μεριά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και από την άλλη οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της». Στην αγορά αναμένουν με προφανές ενδιαφέρον να πληροφορηθούν πιο αναλυτικά τις θέσεις του κ. Δούκα, όπως επίσης να εξειδικεύσει αυτό που είπε στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα: «Να επιβάλλουμε πλαφόν στη λιανική στην ενέργεια όταν αυτό απαιτείται (…) και επιτέλους, με δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου και πετρελαίου να αποτελούν και πάλι δημόσιο πυλώνα με το Δ κεφαλαίο στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι ολιγάρχες».

Ο Επίτροπος που προωθεί τις ανεμογεννήτριες και μια φωτό με νόημα

Ενώ στην Ελλάδα διογκώνονται οι αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες, ο νέος Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δανός Dan Jorgensen είναι φανατικός υπέρμαχος της αιολικής ενέργειας. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού διετέλεσε υπουργός Ενέργειας  σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στην αιολική ενέργεια (το 54% της ενέργειας που καταναλώνει η Δανία προέρχεται από αιολικά πάρκα, στην ξηρά και τη θάλασσα) και είναι η έδρα των εταιρειών Orsted και Vestas, από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως.

wind

Γι’ αυτό και λίγα 24ωρα πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Dan Jorgensen πόσταρε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία στην οποία φαίνονται δύο ανεμογεννήτριες να προβάλλουν μέσα από τα σύννεφα. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε προφανώς να προϊδεάσει για το χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε (τότε το γνώριζαν φυσικά ελάχιστοι, έχοντας αναλάβει δέσμευση να τηρήσουν την εμπιστευτικότητα) αλλά και να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει στις ΑΠΕ. Αλήθεια, πώς μεταφράζεται στα Δανέζικα ο καινοφανής όρος «απάτητα βουνά»; Πώς θα το(ν) εξηγήσουν στο νέο Επίτροπο οι Έλληνες πολιτικοί;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας