Αργά το βράδυ της Τετάρτης (25/9) κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Η τροπολογία προβλέπει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της επιπλέον επιβάρυνσης που τυχόν προκύψει για τον Έλληνα καταναλωτή στο κακό σενάριο, που για εξωτερικούς γεωπολιτικούς κίνδυνους (τουρκικός παράγοντας) ή/και λόγους ανωτέρας βίας, χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ), η ηλεκτρική διασύνδεση καθυστερήσει ή ματαιωθεί. Η ρύθμιση -που περιέχεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής
Σε εφαρμογή της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, η διάταξη, ορίζει ότι ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου κατανέμεται ισόποσα, 50%-50%, μεταξύ των των δυο χωρών, έναντι του αρχικού 63% η Κύπρος (ως η βασική ωφελούμενη), 37% η Ελλάδα. Σε περίπτωση λοιπόν που το έργο δεν υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με το 50% των δαπανών που θα έχει πραγματοποιήσει μέχρι τότε ο ΑΔΜΗΕ, τις οποίες και δικαιούται να ανακτήσει. Προκειμένου όμως να αποφευχθεί -σε αυτό το κακό σενάριο- η επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών με επιπλέον χρεώσεις στους λογαριασμούς τους (στο μέτρο που οι δαπάνες του Διαχειριστή «περνάνε» στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος και ανακτώνται), η ρύθμιση ορίζει ότι την όποια διαφορά θα την καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός, μετά από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ.
Αναφέρεται ότι το ακριβές ποσό ανάκτησης που αναλογεί στη τυχόν διαφορά, ο χρόνος ανάκτησης του, η κατ’ έτος κατανομή του, ο καθορισμός του ετήσιου ποσού προς απόδοση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάθε ειδικότερο θέμα θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εισήγησης της ΡΑΑΕΥ, δυο μήνες από την υποβολή της. Η δε, εισήγηση της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από κοινή απόφαση με τον ρυθμιστή της Κύπρου, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή εξωτερικών παραγόντων, για τους οποίους δεν φέρει ευθύνη ο φορέα υλοποίησης.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι «ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει στις καταβολές που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών στο πλαίσιο των κατασκευαστικών συμβάσεων που έχει συνάψει (σ.σ. με τη γαλλική Nexans) έως του ποσού των 26,8 εκατ. ευρώ, παράλληλα με τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου για τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου για το 2025 και βάσει του υφιστάμενου κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος ρυθμιστικού πλαισίου».
Μετά την ψήφιση της ρύθμισης ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί το Full Notice to Proceed από τον ΑΔΜΗΕ στη Nexans που θα σηματοδοτήσει και την επανεκκίνηση του έργου.